משתעלים? כדאי לכם לטפל בזה

13 במרץ 2019
יבש או עם ליחה, עם כאב גרון או ללא, כרוני או זמני, שיעול עלול להיות דבר מציק במיוחד בעיקר בעונות מעבר. סיבות רבות גורמות לשיעול ותופעות שונות מלוות אותו כמו מחסור בשינה, כאבי בטן ואף בריחת שתן. מה בעצם גורם לשיעול? מה יכול להקל עליו ועלינו? אספנו תשובות עבורכם

שיעול הוא אחד מאותם רעשי הרקע של היומיום. אנחנו לא באמת שומעים אותו, אלא אם כן אנחנו ממתינים לתחילת הצגה או קונצרט, והוא לא באמת מפריע לנו, אלא אם כן אלו אנחנו שמשתעלים ואז זה מפריע. מפריע מאוד. אז מה בעצם גורם לנו להשתעל ולאוויר להיפלט מהריאות שלנו במהירות של בין 20 ל-60 קמ”ש ולפעמים עד 100 קמ”ש? ואיך מתמודדים עם זה?

 

מהו שיעול?

שיעול הוא למעשה רפלקס של הגוף, המנסה לפנות הפרשות, חלקיקים ושאר גופים זרים ומוזרים מדרכי האוויר בריאות. השיעול הוא סימפטום של מחלות רבות אך קורה גם ביומיום, וגם כשלמעשה איננו סובלים ממחלה כלשהי. שיעול הוא למעשה רפלקס שגורם להפעלת שרירי הנשימה והסרעפת בצורה מתואמת במטרה להעביר אוויר בצורה מהירה וחזקה בקני הנשימה כתגובה לגירוי או להפרעה שאנחנו חשים. שיעול יכול להיגרם כתוצאה מחסימה או גורם זר כלשהו החודר לדרכי הנשימה ומאלץ את הגוף לנסות ולפלוט אותו החוצה או כתוצאה ממחלה. זיהומים חיידקיים או נגיפיים גורמים במקרים רבים נזק לשערות הקטנות המכסות את הדפנות הפנימיות של הריאות. כשאלה ניזוקות ופעולתן נפגמת, מצטבר ריר מזוהם בריאות המקשה על הנשימה וגורם לרפלקס השיעול. גם נזלת כרונית עלולה לגרום לשיעול והחמרתו בשעות הלילה. דלקת באיזור מתירי הקול או אלרגייה עלולות לגרום לשיעול נבחני המופיע לעיתים קרובות בלילה. גורמים נוספים המחייבים בדיקה מעמיקה יותר הם אסתמה, המאופיינת בהתקפי שיעולים חוזרים המחמירים בלילה או בזמן מאמץ, או מחלות ריאה שונות, מחלות במערכת החיסון, דלקת ריאות או שעלת.

 

סוגי השיעול הקיימים

לא תמיד שיעול קשור ישירות למחלה, לעיתים קרובות הוא נובע מחלקיקים הנמצאים באוויר שסביבנו כמו עשן, אבק או חומרים כימיים אחרים . בדרך כלל שיעול חריף או טורדני קשור למחלה זיהומית כמו הצטננות, שפעת או במקרים חמורים יותר, דלקת ריאות. כאשר שיעול נמשך מעל לתקופה של כ-3 שבועות הוא מוגדר כ”כרוני” ומומלץ לברר את הגורם. שאר סוגי השיעולים:

  • שיעול יבש: נוצר כתוצאה מגירוי בגרון ובדרכי הנשימה העליונות
  • שיעול רטוב: נגרם בשל היווצרות והצטברות ליחה בדרכי הנשימה
  • שיעול צפצופי: נגרם כתוצאה מגירוי בדרכי הנשימה והתכווצות הקוטר של דרכי הנשימה בדומה לאסתמה
  • שיעול נבחני: מאופיין בדרך כלל בגירוי או דלקת באיזור מיתרי הקול. מלווה לעיתים בנשימה רעשנית בעיקר בזמן הכנסת האוויר

 

שיעול המלווה בנזלת וליחה הוא תופעה נפוצה ביותר אצל ילדים, במיוחד בגילאי הגן. לילדים יש מספר אירועים של שיעול עקב דלקות בדרכי הנשימה העליונות בכל שנה, רובם בעונת הסתיו והחורף. זהו ביטוי להצטננות או לזיהום ויראלי בדרכי הנשימה העליונות.

 

מה ההבדל בין שיעול ומחלת השעלת?

אם אתם משתעלים והשיעול אינו מרפה במשך תקופה ארוכה יתכן ומדובר בשעלת – זוהי מחלה מידבקת שאינה שיעול כרוני בלבד אלא נגרמת על ידי החיידק בורדטלה פרטוסיס, המחולל התקפי שיעול שעלולים להיות מלווים בתחושת חנק וחשוב להתייעץ עם רופא בהקדם.


למה חשוב לטפל בשיעול?

תופעות נלוות ולעיתים סיבוכים קשורים אף הם לשיעול. אנשים שסולים משיעול ממושך לרוב מתלוננים גם על כאבי חזה ובטן, אי שליטה על שתן (בריחת שתן עם השיעול) ואף תשישות בעקבות הפגיעה בשינה. במקרים חמורים, התקפי שיעול יכולים להביא עד כדי התעלפות – אובדן הכרה זמני עקב ירידה בחזרת דם ורידי ללב הנגרמת מלחץ גבוה בחזה. אפילו שברים בצלעות יכולים להתרחש עקב שיעול גם אצל אנשים בריאים.

 

איך מטפלים בשיעול?

יש סוגים רבים של טיפולים בשיעול החל מתרופות סבתא ועד טיפול תרופתי. לריכוך הליחה חשוב מאוד לשמור על רמת לחות גבוהה בחדר, במיוחד בחדרים המחוממים ברציפות. אפשר להשתמש במכשיר אדים קרים. מומלץ לפזר מספר טיפות של תערובת שמנים להקלה על הנשימה על מגבת קטנה ולהניח קרוב לאזור השינה.
הטיפול התרופתי בשיעול כולל כדורים, טבליות מציצה וכמוסות, החומר הפעיל קרבוציסטאין, מווסת את צמיגות הכיח ומסייע בהפקת שיעול פרודוקטיבי יותר, ומקל את הוצאת הליחה ממערכת הנשימה. פעולת מציצת הטבליה מעודדת הפרשה מוגברת של רוק. שתי הפעולות במשולב מקלות את הוצאת הליחה, ומבטיחות הצלחה בטיפול.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות