האם אתם סופגים מספיק סידן?

24 במאי 2019

הסידן הוא מרכיב הכרחי להתפתחות ותפקוד תקין של הגוף. הוא בונה עצמות, שיניים ושרירים, נמצא גם בדם וגם בנוזלי הגוף ומהותי לתפקוד מערכות אחרות. כשיש מחסור בו בגוף, אנחנו מנצלים את המאגר שנמצא בעצמות, וזה עלול לגרום לבעיות. לכן, יש חשיבות רבה ליכולת של הגוף לספוג מספיק סידן, אז מה מעודד ומה מונע מאיתנו לספוג אותו?

כדי לעמוד במכלול המשימות, נדרשת שמירה על ריכוז קבוע של סידן בדם (8.5-10.4 מ”ג/לדציליטר), במקרים שבהם תצרוכת הסידן נמוכה, הגוף משתמש בסידן שנמצא במקור הזמין ביותר עבורו – העצמות. התוצאה היא דלדול במסת העצם, סיכויים גבוהים לשברים וסיכון לחלות במחלת האוסטיאופורוזיס. לאנשים שונים יש סיכוי שונה לסבול מדלדול עצם. נשים נוטות לסבול מכך יותר מגברים, וכן לתופעה יש גורמים נוספים כמו: שינויים הורמונאליים, משקל גוף נמוך מדי (תת תזונה), עישון, נטילת תרופות מסוימות או מחלות כרוניות שונות. קיימות מספר דרכים לטיפול בתופעת דלדול העצם, אך הפיתרון הטוב ביותר הוא מניעתה מראש על ידי נטילת תוסף סידן.

מה משפיע על ספיגת הסידן בגוף?

גם אם צורכים כמות מספקת של סידן, קיימים גורמים מעכבים וגורמים מעודדים שמשפיעים על אופן ספיגתו בגוף. כוס שוקו, למשל, אמנם מכילה כמות גבוהה של חלב המכיל סידן אך כוללת גם קקאו שמכיל חומצה אוסלית שמפריעה לספיגת הסידן בגוף. הנה הגורמים העיקריים שמעודדים או מפריעים לספיגת הסידן:

גורמים מעודדים ספיגת סידן:

  • ויטמין D: מגביר את ספיגת הסידן במערכת העיכול ועוזר לשמור עליו בגוף. בהעדר ויטמין D נשלח סידן מהעצמות למחזור הדם כ”פיצוי” מאחר ויש לשמור על רמות קבועות של סידן בדם. לכן, גם בעת צריכת תוסף תזונתי שכולל סידן רצוי לוודא כי הוא כולל גם ויטמין D.
  • מגנזיום, וויטמין K ופלואוריד בכמות קטנה מסייעים לספיגת סידן מהמעיים לדם
  • ויטמין C ולקטוז משפרים את ספיגת הסידן במעיים

גורמים המעכבים את ספיגת הסידן:

  • גיל: ספיגת הסידן נמצאת בקו ירידה ככל שאנחנו מתבגרים. מגיל 35 אנחנו מאבדים יותר סידן מאשר קולטים.
  • חומצה אוקסלית המצויה בירקות ירוקים ובמשקאות המכילים קקאו
  • כמות גדולה מדי של סיבים תזונתיים כמו סובין חיטה, פוגעים ביעילות הספיגה
  • צריכה מוגברת של קפה, אלכוהול, וסיגריות עלולה לפגום ביעילות ספיגת הסידן
  • תרופות מקבוצת הסטרואידים, תרופות המעודדות מתן שתן ותרופות נגד כיב קיבה וצרבת, מאטות ואף מונעות את ספיגת הסידן בגוף, חשוב לשאול את הרופאים שלכם אם אתם מועדים לחוסר ספיגת סידן
  • שתיית משקאות תוססים בכמות גדולה מפריעה לספיגת הסידן כיוון שאלה מכילים כמויות גדולות יחסית של זרחן וככל שכמות הזרחן במזון עולה פוחתת יעילות ספיגת הסידן בגוף
  • צריכת סוכר ומלח בכמות גדולה

 

כמה סידן כדאי לצרוך ביממה?

כמות הסידן המומלצת משתנה בהתאם לגיל:

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות