מאפיינים ותסמינים לצרבת בהריון

1 בינואר 2013
מאפיינים ותסמינים לצרבת בהריון

הכותבת הינה מנהלת תחום גניקולוגיה בחברת כצט.

צרבת היא תופעה שפוקדת כמעט כל אדם. אותה תחושת שריפה, בעֵרה וצריבה באזור החזה עשויה להיות לא נעימה כלל – על אחת כמה וכמה בהיריון, אז התופעה הזו נחשבת שכיחה במיוחד. אם כן מהי צרבת, מדוע נגרמת צרבת בהיריון בשכיחות כל כך גבוהה וכיצד אפשר להקל על ההתקפים ואף למנוע אותם?

מאפיינים ותסמינים

הצרבת היא תופעה המתאפיינת בהתקפים אשר נמשכים בין כמה דקות לכמה שעות, במקרים החמורים. היא מתבטאת בתחושת צריבה חריפה באזור בית החזה, ממש מתחת לעצם החזה – תחושה שעשויה להתפשט גם במעלה הגרון, לעיתים ממש עד לפתח הלוע.

המקור לתחושה זו היא החומצה שמפיקה הקיבה כדי לעכל את המזון שנכנס אליה: החומצה הזו חזקה במיוחד, וכשהיא עולה במעלה הוושט היא פוגעת ברקמות שלה, צורבת אותן ויכולה אף לגרום לכוויות של ממש. מעטפת הקיבה מיועדת להתמודד עם החומציות הגבוהה, ועושה זאת בהצלחה, אך הוושט רגישה הרבה יותר ולכן פגיעה מאוד במקרה של עליית מיצי קיבה כלפי מעלה.

ככלל, חומצת הקיבה לא אמורה להגיע אל הוושט, אלא להישאר בקיבה. גורמים שונים יכולים להוביל לעלייתה כלפי מעלה, אל עבר הוושט, ביניהם התרופפות ה’שוער’ – השריר המפריד בין הקיבה לוושט, לחץ על הקיבה, בקע בסרעפת ועוד. מצבים אלו פוגעים בהפרדה הקיימת בין הקיבה לוושט, גורמים לזליגת מיצי הקיבה מעלָה ויוצרים את אותה צרבת מטרידה וכואבת.

 

מדוע זה קורה בתדירות גבוהה כל כך?

קרוב ל־40% מהאנשים מדווחים כי חווּ צרבת בשלב כזה או אחר בחייהם. מדובר ללא ספק בשכיחות גבוהה, אך השכיחות בקרב נשים בהיריון אף גבוהה יותר: כל אישה שנייה צפויה לסבול מצרבת בהיריון, בייחוד אם סבלה מכך לפני ההיריון.
לרוב, צרבות חזקות בהיריון נפוצות מאמצע ההיריון, סביב סוף הטרימסטר הראשון ולאורך הטרימסטר השני. הן נעלמות בדרך כלל לקראת סופו של ההיריון.

ישנן כמה סיבות לעלייה בשכיחות הצרבת בהיריון, ושתיים מהן נחשבות למרכזיות:

  • הראשונה – העלייה במשקל אשר גורמת ללחץ על מערכת העיכול ובעיקר על הסרעפת (כך קורה גם לאנשים הסובלים מעודף משקל)
  • השנייה – עלייה ברמות הורמון הפרוגסטרון בגוף האישה, שמביא להרפיה של שרירי הגוף, ובהם גם אותו ‘שריר השוער’ אשר אמור להפריד בין הקיבה לבין הוושט.

הסיבה הראשונה מאפשרת לנו להבין מדוע הצרבת שכיחה יותר סביב אמצע ההיריון: זוהי התקופה שבה העֻבָּר לוחץ יותר על אזור הקיבה, בשל המנח שבו הוא נמצא. בטרימסטר השלישי, כאשר העובר מתחיל ‘לרדת’ אל עבר תעלת הלידה, הלחץ על הקיבה פוחת.

אגב, צרבת בהיריון בלילה (כמעט כמו כל צרבת, למעשה) נחשבת שכיחה יותר משום שתנוחת השכיבה מקלה על מיצי הקיבה להגיע אל הוושט.

 

צרבת בהריון – דרכי מניעה

אומנם הסיבות המרכזיות לצרבת בהיריון אינן נמצאות בשליטתה של האישה, אך פעולות שונות יכולות בהחלט למנוע את ההתקפים, לקצר אותם או לכל הפחות להפחית בתדירותם:

  • הקפדה על תזונה בריאה במהלך ההריון. צריכה של מזונות טבעיים ככל הניתן כדוגמת פירות וירקות והפחתת הצריכה של מזונות מעובדים, מטוגנים ועוד.
  • הימנעות מאכילת ארוחות גדולות לפני השינה והקפדה על אכילה מדודה לאורך היום
  • הימנעות מצריכת מאכלים המעודדים צרבת כמו פירות הדר, שוקולד, משקאות מוגזים, מאכלים חריפים ומאכלים מטוגנים
  • שכיבה בשיפוע, כאשר הראש גבוה מהרגליים, ועל צד שמאל
  • שמירה על משקל מאוזן
  • הימנעות מאלכוהול ומעישון
  • לבישת בגדים רפויים ולא לוחצים
  • לעיסת מסטיק, שתיית משקאות המכילים אלוורה ושתיית תה קמומיל.

 

כל אלו אמורים לסייע בהפחתת ההתקפים. אם הצרבת מתרחשת כמה פעמים בשבוע, אם הכאב מחמיר, אם התופעה מפריע לשגרת היומיום או אם ישנו חשש שהצרבת מעידה על בעיה בריאותית אחרת, חמורה יותר (רפלוקס קיבתי־ושטי או, חלילה, אירוע לב) יש לפנות לרופא בהקדם.

 

צרבת בהריון – דרכי הקלה

גם כאשר ההתקף כבר כאן, ישנן דרכים להתמודד איתו ולהפוך את הצרבת לקלה יותר. מים קרים מאוד, סודה או מים עם אבקת סודה לשתייה, קרטיב, מלפפון טרי וקר, סוכריות מציצה, ג’ינג’ר ושֻמָּר יכולים לסייע מאוד. מדובר במאכלים ובמשקאות שמורידים את רמת החומציות, ‘מקררים’ את הוושט ושוטפים אותה, כך שהצרבת תהפוך קלה יותר להתמודדות.
קיימות גם תרופות ללא מרשם נוגדות חומציות.

תרופות סבתא להקלה

  • שקדים לא קלויים
  • ירקות ירוקים (ולא רק מלפפון)
  • מיץ מתפוח אדמה טרי
  • חליטות של הצמח ‘דרדר כחול’ או ‘ציפורן החתול’
  • מאכלים מתובלים בכורכום
  • חומץ תפוחים.

 

אם כן, צרבת בהיריון היא תופעה שכיחה מאוד, אף יותר משכיחותה הגבוהה באוכלוסייה כולה. לא מעט נשים הריוניות מתמודדות עם התופעה הזו, ומומלץ להיערך לכך מראש. אומנם מדובר לרוב בתופעה לא מסוכנת, שחולפת אחרי ההיריון, אך היא ללא ספק אחת המטרידות בתקופה זו – עד שנשים רבות מדווחות על פגיעה במצב הרוח בשל כך. נקיטת הצעדים השונים להימנעות מצרבת ולהקלה בהתקפים, תסייע מאוד בתקופה זו.


מקורות:

https://www.clalit.co.il/he/your_health/family/Pages/heartburn.aspx

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A6%D7%A8%D7%91%D7%AA

https://www.camoni.co.il/Heartburn-Reflux-Prevention-and-Treatment

https://www.leumit.co.il/heb/Life/Pregnancy/duringpregnancy/pregphysical/pregdiet/articlegalleryitem,2419/

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4233766,00.html

https://www.naturemed.co.il/%D7%AA%D7%A8%D7%95%D7%A4%D7%95%D7%AA-%D7%A1%D7%91%D7%AA%D7%90-%D7%9C%D7%A6%D7%A8%D7%91%D7%AA

https://www.hidabroot.org/article/237653

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%95%D7%A9%D7%98

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות