תינוק בוכה - קוליק

מהן הסיבות לבעיות עיכול אצל תינוקות ואיך להתמודד?

כך תוכלו לזהות תסמינים של בעיות עיכול שכיחות בתינוקות
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 26 בינואר 2025

בעיות עיכול הן דבר נפוץ אצל תינוקות, ויותר מ- 60% מהתינוקות יחוו בעיות מסוג זה בשנה הראשונה לחייהם. בעיות אלו יכול להוות נקודת משבר לא פשוטה, וחודשים ארוכים של אי נעימות ותסכול, להורים ולתינוק יחדיו. למרות התסכול שבדבר, חשוב לזכור שבעיות אלו הן חלק מההתפתחות התקינה של מערכת העיכול אצל תינוקות, ונוצרות כתגובת הסתגלות של מערכת העיכול לתזונה המשתנה של התינוק.

כהורים, עם כמה שרק נרצה, אין לנו את היכולת לעצור את הכאב ואי הנעימות שחווה התינוק שלנו מבעיות אלו. למרות זאת, כן קיימת חשיבות רבה לתשומת הלב שאנחנו משקיעים בזיהוי התסמינים והסימנים השונים. ברגע שנדע לזהות את הסימפטומים השונים שחווה התינוק שלנו, נוכל לזהות את הבעיה שמציקה לו ולנסות ולהקל על אי הנעימות והכאב שהוא חווה.

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:
  1. הסיבות השכיחות לפליטות והקאות הן חוסר בשלות של שרירי הוושט, אכילה מהירה מדי, אלרגיות למזון ולעיתים גם ריפלוקס. עד היום לא ידועה הסיבה העיקרית לקוליק, אך קיימות השערות שונות לגבי מקור הבעיה. בין הסיבות האפשריות: גזים, רגישות למזון, חוסר בשלות במערכת העיכול או האכלת יתר.
  2. סיבות נפוצות לעצירות בתינוקות כוללות חוסר בנוזלים, תזונה שאינה מתאימה למערכת העיכול של התינוק או שמקשה על תפקודה, וכן בעיות רפואיות שונות שדורשות בדיקה.
  3. כדי לאבחן בעיות עיכול הנגרמות מרגישות ללקטוז או אלרגיה לחלבון חלב, יש לפנות לרופא, ולעיתים יומלץ גם על בדיקת אלרגיה. כדי להקל על הסימפטומים, מומלץ להימנע מהאכלת התינוק במאכלים המכילים חלב ולהציע לו תזונה חלופית.
  4. בכל חשד לבעיה רפואית, חשוב לפנות לרופא ילדים על מנת לאבחן את הבעיה במהירות, ובדרך כלל גם לקבל טיפים לטיפול או דרכים נוספות להקל עליה.

בעיות עיכול שכיחות בתינוקות

פליטות והקאות

פליטה הינה תופעה בה כמות קטנה של מזון מוחזרת על ידי הגוף אל חלל הפה, זמן קצר לאחר האכילה והבליעה. בניגוד לפליטה, הקאה הינה תופעה בה הגוף מרוקן את כל תוכן הקיבה אל חלל הפה, לא בהכרח בסמוך להאכלה. בעוד פליטות הן תופעה אשר קורית באופן טבעי בחודשי חייו הראשונים של התינוק, הקאה יכולה להיגרם מסיבות שונות וחשוב לאבחן את הסיבה ממנה היא נגרמה.

הסיבות הנפוצות ביותר לפליטות והקאות הן חוסר בשלות של שרירי הוושט, אכילה מהירה מדי, אלרגיות למזון ולעיתים אף ריפלוקס. ריפלוקס היא התופעה בה תדירותן של הפליטות הופכת לגבוהה במיוחד.

הדרך הטובה ביותר לזהות האם מדובר בפליטה או הקאה היא לשים לב לכמות האוכל המוחזר אל חלל הפה, תדירותו ואף צבעו.

כדי להקל על הפליטות או לנסות למנוע אותן, מומלץ להחזיק את התינוק זקוף לפחות חצי שעה לאחר ההאכלה, להימנע מנדנודים וקפיצות ואף מהשכבתו על הבטן. בנוסף, מומלץ להאכיל את התינוק במנות קטנות אך תכופות יותר ולהשקיע בבחירת מוצץ מתאים.

מומלץ לשים לב מתי קיימות הקאות חוזרות ונשנות, אם התינוק ירד במשקל בימים האחרונים ואם יש לו סימני התייבשות. תסמינים אלו מחייבים פניה לרופא.

קוליק

קוליק היא תופעה של כאבי בטן התקפיים, אשר מופיעים, ברוב הפעמים, בשעות אחר הצהריים או הערב. בדרך כלל, התקפים אלו יהיו מלווים בבכי קולני וממושך. חשוב לזכור כי 40% מהתינוק סובלים מבעיית עיכול זו בשנה הראשונה לחייהם, והיא אמורה לחלוף עד גיל שלושה חודשים.

קוליק אצל תינוק בריא מתאפיין בבכי עז ומתמשך, בטן נפוחה, רגליים מקופלות לכיוון הבטן ואף כפות רגליים קרות וכפות ידיים לפותות.

עד היום לא ברורה הסיבה העיקרית בגללה נוצר קוליק, אך קיימות סברות לגבי מקור הבעיה. חלק מהסיבות המוצעות הן גזים, רגישות למזון, חוסר בשלות במערכת העיכול או האכלת יתר.

למרות שלא ברורה הסיבה אשר גורמת לקוליק, ידוע איך ניתן להקל על התינוק. כדי לנסות ולהקל על כאבי הבטן אשר יוצר הקוליק, מומלץ לעשות עיסוי בטן בצורת ספירלה לתינוק, להושיב או להשכיב אותו בתנוחות שונות, להשתמש בבקבוקי אנטי- קוליק ואף להקפיד על הוצאת אוויר מעת לעת בזמן ההאכלה.

במידה ושמתם לב שלתינוק שלכם יש מעל 38 מעלות חום, הוא אינו אוכל טוב ולא עולה במשקל, הוא סובל משלושים והקאות או נראה פחות חיוני מאשר בימים אחרים – מומלץ לגשת לרופא.

עצירות

עצירות מוגדרת כתופעה בה קיים קושי במתן הוצאת הצואה. חשוב לדעת כי עצירות אינה מוגדרת לפי מספר ההוצאות ביום ולפי תדירות ההוצאה. כדאי לדעת כי תדירות הוצאת הצואה משתנה בין תינוק לתינוק. לרוב התינוקות תהיה לפחות יציאה אחת ביום, אך קיימים גם תינוקות אשר אצלם הדבר מתרחש כל יומיים.

סיבות נפוצות אשר גורמות לעצירות הן חוסר בנוזלים, תזונה לא מותאמת למערכת העיכול של התינוק או כזו המקשה על תפקודה ובעיות רפואיות שונות, אותן תמיד יש לבדוק.

הסימן הראשון לזיהוי התופעה היא צואה קשה, אשר לא מתאימה במרקם לצואה אשר בדרך כלל קיימת אצל תינוקות. בנוסף, גם התאמצות רבה במהלך הצואה ובכי בזמן ההוצאה עלולים להעיד על עצירות.

כדי להקל על התינוק מומלץ לדאוג למתן נוזלים מספק, תזונה עשירה בסיבים ועשיית עיסויי בטן לתינוק. ניתן גם לבצע תנועות סיבוביות של הרגליים בסגנון "אופניים" עבור התינוק.

מומלץ לפנות לרופא כאשר התינוק לא נתן צואה למשך יותר מ- 5 ימים ובמידה והוא נראה סובל בזמן הוצאה.

רגישות ללקטוז ואלרגיה לחלבון חלב

בין רגישות לאלרגיה קיים שוני רב. רגישות ללקטוז הינה מצב בו אנזים הלקטאז, האחראי על פירוק הלקטוז בגוף, אינו נמצא בכמות מספקת בגוף ולכן הלקטוז אינו מפורק ואינו מתעכל כמו שצריך. לעומת זאת, אלרגיה לחלבון החלב היא מצב בו מערכת החיסון של התינוק מזהה את חלבון החלב כפולש זר ונלחמת בו על ידי ייצור נוגדנים. המצב השני עלול להגיע לרמות מסכנות חיים.

בשני המצבים יופיעו אצל התינוק תסמינים שונים כגון שלשולים, בעיית גזים במערכת העיכול, הקאות ופריחה. לעיתים אף נראה חוסר שקט אצל התינוק.

הדרך המומלצת לאבחון בעיית העיכול הזו היא בדיקת רופא ולעיתים בדיקת אלרגיה.

כדי להקל על התינוק והסימפטומים מומלץ למנוע מהתינוק מאכלים אשר מכילים חלב, ולתת לתינוק תזונה חלופית. במידה ואתם חושבים שהתינוק שלכם עלול להיות רגיש או אלרגי, מומלץ לפנות לרופא לבירור וניתן אף להתייעץ איתו לגבי תזונה חלופית.

סיבות נוספות לבעיות עיכול

זיהומים ויראליים ובקטריאליים

מערכת החיסון שלנו מתפתחת בהדרגתיות לאורך חיינו, ולכן תינוקות שנולדו לא מזמן חשופים ליותר זיהומים אשר יכולים להשפיע עליהם. קיימים זיהומים חיידקיים או ויראליים אשר נגרמים מוירוסים או חיידקים אשר מוצאים את דרכם אל מערכת העיכול של התינוק וגורמים לבעיות.

תוך מספר ימים הבעיה אמורה לחלוף, אך מומלץ לגשת לרופא בשלב מוקדם על מנת לבדוק אם קיים פתרון אשר יכול להקל על התינוק.

בעיות מבניות

לעיתים תינוקות נולדים עם פגמים או בעיות רפואיות במערכת העיכול אשר גורמים לבעיות עיכול שונות. מצבים אלו נדירים יותר, אך קיימים ומומלץ לגשת ולאבחן אותם באופן מיידי.

סיכום: הורים, שימו לב לתינוק אחרי האוכל

קיימות לא מעט בעיות עיכול שכיחות אצל תינוקות. לצערנו הרב, בשלבים המוקדמים לחייהם תינוקות אינם יודעים לתקשר ולכן לא יודעים להסביר ולהגיד לנו מה קורה בגופם. לכן זוהי המשימה של ההורים לתת את תשומת הלב והדעת על השינויים שעובר התינוק בזמן או אחריי ההאכלה, שינויים בהוצאה או כל דבר אשר יכול להסגיר בעיה מסוימת שהתינוק חווה.

במיוחד בעקבות סיבה זו, חשוב לפנות לרופא בכל מקרה בו עולה חשד לבעיה רפואית. רופא הילדים שלכם יוכל לעזור לאבחן את הבעיה במהירות ובדרך כלל גם לתת טיפים לטיפול בבעיה או דרכים נוספות להקל עליה.

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות