רוב מוחלט מן האנשים המבוגרים בעולם חווה לפחות פעם אחת בחייו את הבעיה המציקה והטורדנית הנקראת כאבי אוזניים. אם תבדקו בסטטיסטיקות שונות תגלו כי אכן ילדים ופעוטות סובלים מבעיה זו יותר ממבוגרים, אך הכאבים הנוראיים הללו אשר לא נותנים רגע של מנוחה, נגרמים מסיבות שונות, ואלו לא קיימות בלעדית אצל ילדים.
האוזניים שלנו הן איבר רגיש עם חלקים פנימיים עדינים ומורכבים, וכדי להצליח לפתור את הבעיה ולהיפטר מכאבי האוזניים במהירות האפשרית, חשוב קודם כל לאבחן ולזהות בצורה נכונה את הסיבות לכאבי האוזניים. ללא אבחון נכון לא נוכל לטפל כראוי בבעיה ולפתור אותה מן השורש, וכך נקבל מצב של כאבי אוזניים חוזרים ובמקרים מסוימים אף נזק מתמשך, אותו איננו רוצים.
הגורמים המשפיעים על כאבי אוזניים
דלקות אוזניים
דלקות אוזניים קורות בעקבות זיהום חיידקי או ויראלי ומתחלקות לשני סוגים עיקריים.
דלקת האוזן התיכונה- האוזן התיכונה היא האזור אשר נמצא מאחוריי עור התוף. דלקת זו נגרמת בעקבות זיהום ויראלי או חיידקי בחלק זה של האוזן. דלקת זו נפוצה יותר בילדים בעקבות שוני מבני בתעלות הניקוד באוזניים.
דלקת האוזן החיצונית- נקראת גם "אוזן שחיין". דלקת זו קורית בעיקר אצל אנשים אשר נחשפים באופן תדיר למקורות מים, כמו בריכות שחייה ציבוריות ומקוואות.
סימנים מאפיינים
כאבי אוזניים, חום גבוה, אי שקט, גרד באוזן, ירידה בשמיעה ולעיתים אף הפרשות מוגלתיות או שקופות. ילדים ופעוטות לעיתים ימשכו וישחקו עם האוזן עצמה.
טיפים להתמודדות
הדבר הראשון אשר מומלץ לעשות במידה והנכם חושדים כי קיים מצב של דלקות אוזניים, הוא ללכת לרופא. הטיפול הראשון במקרים רבים יכלול אנטיביוטיקה על מנת להיפטר מהזיהום בשילוב טיפות אוזניים להקלת הכאב, ולעיתים אף סטרואידים. במידה ומדובר בדלקות חוזרות, בעיקר אצל ילדים, קיים גם ניתוח בשם "ניתוח כפתורים", ובו מתקינים נקזים בעור התוף על מנת להימנע מדלקות אלו.
קיימים גם פתרונות אלטרנטיביים, או בשמם השני תרופות סבתא, אשר יכולים להקל משמעותית על כאבי האוזניים.
הימנעות משכיבה במצב מאוזן
לעיתים רבות שכיבה במצב מאוזן עלולה להחמיר את כאבי האוזניים, ולכן מומלץ לישון על מספר כריות אשר מגביהות את הראש ועוזרות להקל על הכאב.
חימום של אזור האוזן
הנחת מגבת קטנה טבולה במים חמים או כרית חמה, על אזור האוזן יכולה במקרים מסוימים לעזור ולהקל על הכאב.
טיפות שמן זית
תרופה זו מקובלת גם בעולם הרפואה הקונבנציונלי. טפטוף של מספר טיפות שמן זית אל תוך האוזן, או ספיגה של צמר גפן בשמן זית והכנסתו בעדינות אל תוך האוזן, הן שתי שיטות אשר יכולות לסייע ולהקל על הכאב גם כן. חשוב לשים לב! אין לנסות שיטה זו במידה ויש הפרשות באוזן. כמו כן, חשוב לשים לב שכדור צמר הגפן אינו קטן מדי ועלול להיתקע בתוך האוזן ולהחמיר את הכאב.
כאשר מדובר בדלקות אוזניים, חשוב לזכור כי לרוב הסיבות אשר גורמות לדלקת אצל ילדים יכולות להיות שונות מאשר אצל מבוגרים. אצל ילדים תעלות הניקוז צרות מאוד ונמצאות בשיפוע קטן, מצב אשר מקשה על ניקוז הנוזלים מהאוזן ותורם ליצירת מצע לחיידקים ווירוסים. בנוסף, שקד שלישי מוגדל, אשר נפוץ במיוחד אצל ילדים, עלול לחסום את תעלות הניקוז ובכך להעלות את הסיכויים לדלקות אוזניים גם כן.
בנוסף לאלו קיימים גורמי סיכון אשר מעלים את הסיכויים לדלקות אוזניים ומומלץ להימנע מהם: עישון ועישון פאסיבי, אכילה מבקבוק ולא הנקה, משקל נמוך בלידה או פגות בלידה וגם מעונות יום צפופים.
סיבות נוספות לכאבי אוזניים
חדירת גוף זר
הימצאות של גוף זר בתוך חלל האוזן קורית בעיקר אצל ילדים ופעוטות, ויכולה לגרום לכאבים באופן מיידי או לאחר תקופה בה תעלת האוזן חסומה. כאשר מדובר על פעוטות או תינוקות אשר אינם מדברים ניתן לשים לב לבעיה זו כאשר התינוק משחק עם האוזן ובוכה הרבה ללא סיבה מוסברת. מעבר לכך יכולה לחול גם ירידה בשמיעה.
פציעה חיצונית או טראומה לאוזן
מכה חזקה, ניקוי אוזניים לא נכון או חשיפה לרעש מאוד חזק יכולים גם הם לגרום לכאבי אוזניים. חשוב לשים לב כי במידה ולאחר מכה חזקה קיימת ירידה משמעותית בשמיעה או רעשים באוזן, חובה לגשת לרופא על מנת לברר האם נוצר קרע בעור התוף.
כאבי שיניים ובעיות שיניים כמו עששת, דלקות חניכיים או שחיקת מפרק הלסת יכולות לגרום לכאבי אוזניים בעקבות קרבתם לאזור. הכאב העיקרי יהיה בדרך כלל באזור הלסת או הפנים, ויקרין לכיוון האוזניים.
בדומה לכאבי שיניים, גם דלקות גרון עלולות להקרין לכיוון האוזניים, על אף שלא מדובר בדלקת באוזן עצמה.
שינויים בלחץ האוויר
שינוי חד בלחץ האוויר, כמו בטיסה או צלילה, משפיע רבות על עור התוף ועלול לגרום לכאבים.
הצטברות שעווה
הצטברות שעווה באוזן אשר חוסמת את האוזן כולה עלולה לגרום לכאב. ניתן להקל על הכאב על ידי טיפות ממיסות שעווה או שטיפות אוזניים.
סימנים מאפיינים
כל גורם עלול לכלול תסמינים וסימנים אחרים, אך לפני שניגשים לרופא חשוב להבין האם מדובר בכאב אוזניים אשר נגרם מהאוזן עצמה או רק מוקרן לאזור. במידה ומקור הבעיה הוא האוזן עצמה מומלץ לפנות לרופא כאשר מתקיים אחד או יותר מהסימנים הבאים: חום, הפרשות מכל סוג, ירידה משמעותית בשמיעה, רעשים מוזרים באוזניים.
סיכום
כמו כל בעיה רפואית אחרת, זיהוי מקדים של מקור הכאב וטיפול כמה שיותר מהיר בו הם מקור ההצלחה להעלמת כאבי האוזניים. כאשר מדובר בנו כאנשים בוגרים קל לנו מאוד לשים לב לבעיה, אך בילדים קטנים אשר אינם תמיד מסוגלים לתקשר את מה שהם מרגישים הדבר מורכב יותר. מסיבה זו חשוב לשים לב לסימנים שונים כמו בכי רב, משחק עם האוזן וירידה בשמיעה, אשר יכולים להצביע כולם על בעיית אוזניים.
כאשר תפנו לרופא הוא ידאג לאבחן את הבעיה הספציפית ממנה אתם סובלים, ולאחר מכן יציע לכם את הטיפול המתאים, אשר יכול לכלול מגוון תרופות או טיפולים שונים, בהתאם לבעיה. אם עולה בליבכם חשד או ספק בקשר לאוזניים שלכם, דאגו לגשת לטיפול אצל רופא אף- אוזן- גרון, כדי שתוכלו לפתור את כאב האוזניים כמה שיותר מהר ולהמשיך בשגרת חייכם ללא כאבים נוספים.