כמעט כל אחד ואחת חוו את התסמינים של שיעול, כאב גרון וחולשה כללית. שפעת היא מחלה שמגיעה עם בוא החורף, והיא משפיעה על אנשים רבים. חשוב לדעת לזהות את התסמינים והמאפיינים הייחודיים של השפעת, ובנוסף לעשות מאמצים למנוע אותה מראש, למשל על ידי חיסון שנתי.
- התסמינים הנפוצים ביותר של מחלת השפעת הם כאב גרון, כאב ראש, נזלת, כאבי שרירים, שיעול, חולשה, ולפעמים גם חום גבוה. ניתן לבלבל שפעת עם צינון, עם זאת בצינון התסמינים יהיו בדרך כלל נזלת ושיעול, ולעיתים גם כאב גרון. בדרך כלל מי שסובל מצינון לא יסבול מחום גבוה, והצינון יעבור לאחר מספר ימים.
- על מנת להוריד את הסיכויים לחלות בשפעת יש אפשרות לקבל את חיסון השפעת שמטרתו לחזק את המערכת החיסונית מפני נגיף השפעת. כמו כן, ניתן למנוע את המחלה גם על ידי שמירה על היגיינה, להשתדל לשטוף ידיים, ולהימצא במקומות מאווררים.
- בדרך כלל מחלת השפעת עוברת לאחר שבוע בערך, אך אם המחלה מחמירה ונמשכת יותר משבוע לצד קשיים בנשימה וחום גבוה שלא יורד במשך מספר ימים – כדאי לפנות לרופא.
מהי שפעת החורף?
מדי חורף, מתפרצת מחלת השפעת, שהיא אחת המחלות הנפוצות ביותר בעונה זו. מדובר למעשה במחלה שנגרמת בעקבות נגיף השפעת, והיא מחלה מדבקת, משום שהנגיף יכול לעבור דרך מגע בחפצים או דרך מגע במשטחים. לכן, כל מקום ציבורי וגם בתוך הבית בקרב בני המשפחה, הופך למקום פוטנציאלי לנגיף השפעת, וניתן להידבק בה בכל מקום.
ישנם כמה סוגים של שפעת. שפעת מסוג A היא הרצינית ביותר, והיא יכולה להשפיע על כמות האנשים הרבה ביותר, ואף לגרום למגפות עולמיות. שפעת מסוג B היא מעט יותר מתונה, ויכולה להשפיע על כמות אנשים פחותה וממוקדת יותר. יש לציין ששני סוגי הנגיפים עוברים שינוי כל הזמן, מה שמסביר את הצורך להתחסן בכל שנה מחדש.
במהלך שפעת תסמינים שונים יכולים להופיע, כאשר התסמינים הנפוצים ביותר הם כאב גרון, כאב ראש, נזלת, כאבי שרירים, שיעול, חולשה, ולפעמים גם חום גבוה. בתשובה לשאלה הנפוצה כמה זמן נמשך שפעת, בדרך כלל מדובר בכמה ימים ועד שבוע.
פעמים רבות, אנשים נוטים להתבלבל בין שפעת לבין צינון. אכן התסמינים דומים בחלקם, אך צינון הוא מחלה הרבה פחות קשה מאשר שפעת. תסמיני הצינון יהיו בדרך כלל נזלת ושיעול, וייתכן שגם כאב גרון בימים הראשונים. אדם מצונן בדרך כלל לא יסבול מחום גבוה, ובאופן כללי התחושה הרעה תעבור יחסית מהר, בתוך ימים בודדים.
השפעת נפוצה במיוחד בעונת החורף, מכיוון שמזג האוויר הקר והגשמים גורמים להתקהלויות צפופות במקומות סגורים וחמימים, כמו בניינים, מוסדות לימוד או תחבורה ציבורית. הצפיפות והיעדר זרימת האוויר מאפשרים לנגיף השפעת לעבור בקלות יותר. בנוסף, אם בוחנים כמה זמן שפעת מדבקת, בדרך כלל מדובר בעד חמישה ימים מתחילת התסמינים, כאשר היא יכולה להיות מדבקת כבר ביומיים שלפני הופעת התסמינים.
מניעה יעילה של שפעת
אם ברצונכם להוריד ולהקטין את הסיכויים שלכם או של בני משפחתכם לחלות בשפעת בחורף הזה, ישנם כמה צעדים שניתן לנקוט לצורך כך. בראש ובראשונה, מומלץ מאוד לקבל את חיסון השפעת. מדובר בחיסון רגיל ולא כואב, שבו מחדירים מחט לאזור הכתף ומזריקים חומר שמטרתו לחזק את המערכת החיסונית מפני נגיף השפעת.
כאמור, נגיף השפעת משתנה כל הזמן בהרכב שלו על ידי ייצור חלבונים שונים, ולכן יש להתחסן מדי שנה, בכל פעם מחדש. אם התחסנתם נגד שפעת בשנה הקודמת, זה לא מבטיח שאתם מחוסנים גם מפני נגיף השפעת של השנה, בצורתו הנוכחית.
כדי לבצע את החיסון, יש לפנות לקופת החולים, וכדאי לבצע את החיסון בתחילת החורף, כמה שיותר מהר. בכל הנוגע אל תופעות לוואי חיסון שפעת הוא יחסית קליל. רוב האנשים לא ירגישו לאחריו שום דבר, אך ייתכנו תופעות לוואי של צינון ושיעול. בכל מקרה, עדיף לחוות את תופעות הלוואי האלה מאשר לחלות בשפעת.
ניתן למנוע שפעת גם על ידי שמירה על היגיינה אישית, כמו שטיפת ידיים, והימצאות במקומות מאווררים. כמו כן, ניתן לחזק את המערכת החיסונית על ידי שמירה על אורח חיים בריא, הכולל תזונה נכונה ושמירה על כושר.
שפעת אצל נשים בהריון
מטבע הדברים, כאשר אישה בהריון חולה בשפעת, המצב מעט יותר מורכב ודורש התייחסות אחרת. הסיכונים בהתפתחות מחלת השפעת אצל נשים בהיריון הם מעט מוגברים, מכיוון שבמהלך ההיריון, הגוף עובר שינויים כמו צריכת חמצן מוגברת, וקצב לב מהיר יותר.
בנוסף, המערכת החיסונים עוברת שינויים גם כן. כל הדברים האלה הופכים את מחלת השפעת לקצת קשה יותר עבור נשים בהיריון, והן כנראה יחוו את תסמיני המחלה בצורה יותר קשה. במידה שיהיו סיבוכים של המחלה, יש לכך השפעה על העובר, ולכן חשוב להיזהר במיוחד.
יחד עם זאת, אין מניעה רפואית שאישה בהיריון תקבל חיסון נגד שפעת. החיסון נחשב לבטוח לגמרי, ויתרה מזאת, כאשר האם מתחסנת, העובר גם כן מתחסן בעקיפין, דבר שתורם לבריאותו ולמערכת החיסונים שלו. במיוחד לאור העובדה שאסור לחסן תינוקות בחיסון שפעת עד גיל חצי שנה.
איך להקל על תסמיני שפעת בבית
אם נדבקת בנגיף השפעת, ואתם מתחילים להרגיש לא טוב – אתם משתעלים, יש לכם נזלת, כואב לכם הגרון או הראש, אתם מרגישים חולשה וכאבי שרירים – הדבר הטוב ביותר שתוכלו לעשות לעצמכם הוא לנוח בבית כמה שיותר. טיפול בשפעת יכול להתמקד בהורדת החום, אם יש, ובהפחתת הכאבים שעלולים לגרום לקושי בתפקוד.
בנוסף, ניתן להקל על תסמיני השפעת על ידי שתיית תה חם, עם לימון, דבש או ג'ינג'ר. אפשר גם לאכול מרק חם, בעיקר מרק צח, שמקל מאוד על כאבי גרון ועל תחושה כללית רעה. לצד זאת, הדבר החשוב ביותר הוא לתת למחלה את הזמן לעבור, ולנסות לנוח ולהימנע מפעולות מאומצות כמו פעילות ספורטיבית וכדומה. זה הזמן להתמקד בעצמכם ובבריאותכם.
מתי לפנות לרופא?
התסמינים הנפוצים של השפעת אינם אמורים להוות סיבה לדאגה, והם עוברים בדרך כלל בתוך שבוע בערך. אבל אם המצב רק מחמיר וממשיך יותר משבוע בלי לדעוך או להשתפר, או אם נוצרו קשיים בנשימה, או אם החום הגבוה לא יורד במשך כמה ימים – כדאי לפנות לרופא ולהתייעץ מה כדאי לעשות ומה הטיפול הנכון ביותר עבורכם כרגע.
שנה חדשה, נגיף חדש
לסיכום, נגיף השפעת הוא נגיף מתוחכם, שחוזר אלינו בכל שנה בעונת החורף בהרכב מעט שונה. לכן, חשוב מאוד להתחסן נגד נגיף השפעת בכל שנה מחדש, ולשמור על היגיינה אישית.
אם מופיעים אצלכם תסמינים כמו כאב גרון וכאב ראש, שיעול, נזלת, חולשה כללית וחום – כדאי להקפיד על מנוחה מרובה, שתיית תה או מרק חם, והישארות בבית חמים ומוגן מפני הרוחות והקרירות שבחוץ. אם התסמינים ממשיכים לאורך זמן, כדאי לפנות לרופא המשפחה לקבלת ייעוץ, כדי לוודא שהמצב לא ימשיך להחמיר וכדי למנוע סיבוכים אפשריים.