מחלות חורף הן הגדרה כוללת למגוון גדול של תופעות ומחלות האופייניות לימי החורף. בין הנפוצות במחלות החורף בולטות בעיקר הצטננות, דלקת ריאות, דלקת אוזניים, שפעת ודלקת הסמפונות.
התופעות אשר בדרך כלל מקדימות ומבשרות על התפרצותה הצפויה של המחלה הם בד”כ נזלת, שיעול, התעטשויות, ליחה, כאבי גרון, חולשה כללית וחום.
הלבשתם את הילד בבגדים חמים, נשארתם בערב בבית כדי שלא יצטנן, אך עדיין חוששים שהוא ידבק מאחד הילדים בגן ויחלה? כך תשרדו את מחלות החורף בשלום.
החורף כבר כאן ויחד עם הגשם, הרוח והקור מגיעות גם מחלות החורף. התופעות שבדרך כלל מקדימות ומבשרות על התפרצותה הצפויה של המחלה הן נזלת, שיעול, התעטשויות, ליחה, כאבי גרון, חולשה כללית וחום. אז מה עושים ואיך שומרים על הילדים מפני הידבקות?
מחלות החורף נגרמות לרוב בשל דלקות נגיפיות (ויראליות) תוקפות לרוב את דרכי הנשימה העליונות. בתקופת החורף, הילדים מבלים את רוב זמנם בחדר סגור בגן ואינם יוצאים לחצר, וכך הם מדביקים אחד את השני על ידי התעטשות, נזלת והחלפת חפצים אישיים. לכן, על מנת להפחית את תדירות המחלות יש לנקוט במספר פעולות:
- לדאוג לאוורור של הגן – לפתוח חלונות כדי שייכנס אוויר צח וכשמזג האוויר נוח מומלץ להוציא את הילדים לחצר.
- להקפיד על היגיינה – על הגננות לרחוץ ידיים לאחר החלפת חיתול, וכמובן לרחוץ לילדים ידיים לאחר ביקור בשירותים ולפני האוכל.
- להקפיד שילדים חולים יישארו בבית עד שיחלימו ולא יגיעו לגן.
על וירוסים צינון ושיעול
וירוסים הם טפילים, התלויים בתא המארח על מנת להתרבות. בשונה מחיידקים, הווירוסים קטנים יותר, בעלי אורח חיים שונה ולא ניתן להיפטר מהם באמצעות אנטיביוטיקה. כיום מזוהים כ- 200 נגיפים שונים הגורמים לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות. אחת המחלות הנפוצות שנגרמות בשל וירוסים היא צינון. הצינון נגרם מזיהום נגיפי אקוטי של האף והגרון (דרכי נשימה עליונות) המאופיין בהתעטשויות, נזלת וגודש אפי. בתקופת החורף, הצטננות היא המחלה השנייה הנפוצה ביותר בקרב ילדים, מייד אחרי דלקת האוזן התיכונה. המחלה נפוצה בקרב תינוקות מעל 6 חודשים. בממוצע, ילדים צפויים לחלות בצינון כ-6-10 פעמים בשנה עד גיל 5.
בזמן צינון הגוף מפריש יותר הפרשות מריריות האף (נזלת) וגם מריריות הריאות (ליחה). תינוקות סובלים מאוד מההפרשות המוגברות מאחר והם אינן יכולים לקנח את אפם וכן הם אינם יכולים להיפטר מהליחה. כתוצאה מכך לתינוק קשה לנשום במיוחד בעת היניקה, האכילה מהבקבוק ומציצת המוצץ. בשל כך הסימנים הנפוצים של המחלה הם ירידה בתיאבון, חוסר נוחות מצד התינוק, גירוי באזור האף והפה.
כיח או ליחה הם למעשה הפרשה טבעית של מערכת הנשימה התחתונה. בזמן דלקת או מחלה קיימת הפרשה מוגברת של ליחה צמיגה, הגוף מתקשה להיפטר מהליחה ואז מתהווה מצע נוח לגדילת חיידקים. מלבד החשש מסיבוכים חיידקיים ותחושה כללית ירודה, הליחה מקשה על הילד לישון ואף עשויה לגרום לו להקאות.
טיפים להקלה על ליחה ושיעול בקרב ילדים ופעוטות:
- לפני השינה, הגביהו את ראשו של הילד באמצעות הכנסת מגבת מגולגלת תחת המזרון. כך הילד יוכל לנשום טוב יותר במהלך הלילה.
- השתמשו במכשיר אדים קרים או חמים. אם מדובר בילדים מעל גיל שנתיים – אפשר גם להוסיף שמנים אתריים למכשיר האדים.
- שתו מרק עוף חם – נכון שזו נחשבת תרופת סבתא, אך במקרה של שיעול, שתיית מרק עוף טרי מחממת ומסייעת לניקוי טבעי של דרכי הנשימה ופירוק הליחה
חוששים מהשפעת? אפשר גם בלי
שפעת היא מחלת חום עונתית, הפוגעת בעיקר בדרכי הנשימה העליונות. שיעור החולים בשפעת בחודשי הסתיו והחורף עומד על כ- 10%-40% מהאוכלוסייה. אחת לכמה עשרות שנים גורמת השפעת למגפה כלל עולמית (pandemia), כמו שפעת העופות ושפעת החזירים בהן המחלה קשה יותר, ובהיקף נרחב יותר.
טיפים להימנעות מהידבקות במחלת השפעת:
- פתחו חלון – יש לאוורר את החדרים בהם הילדים שוהים. כניסת אוויר קר לחדר לא תגרום לנו או לילדינו לחלות, אלא להיפך! סכנת ההידבקות היא דווקא בחדר חמים וסגור שבו ילדים משתעלים ומתעטשים.
- הקפידו לסגור את האוכל בכלים אטומים על מנת שאיש מבני הבית החולים לא ישתעל או יתעטש על המזון החשוף. אוכל שנשאר חשוף עשוי לשמש מקור הדבקה ליתר בני המשפחה.
- שמרו על תזונה נכונה – הקפידו שהילדים יאכל מזונות מגוונים על מנת לספק לגוף את כל אבות המזון החיוניים. במידת הצורך, השלימו חוסרים בעזרת תוספי תזונה. בחורף המערכת החיסונית של הגוף חלשה יותר ולכן חשוב להקפיד במיוחד על מאכלים המכילים ויטמין C. ויטמין C מצוי בפירות ובירקות כגון: פירות הדר, עגבניות, תפוחי אדמה וירקות עם עלים ירוקים. כמו כן יש להקפיד על מאכלים המכילים אבץ, ברזל ואנטי אוקסידנטים המסייעים לחזק את המערכת החיסונית של הגוף.
- הקפידו שהילדים ישתו הרבה מים – שתייה יכולה להחזיר לגוף את הנוזלים שאיבד במקרה של חום ומחזקת ומעודדת את התגובה החיסונית של הגוף.
- כסו את הפה כשאתם משתעלים או מתעטשים – מאחר וההדבקות במחלת השפעת והמחלות הוויראליות האחרות דמויות השפעת נעשית דרך טיפות באוויר, ונקראת “הדבקה טיפתית”, חשוב לא להשתעל או להתעטש על יד אנשים אחרים ורצוי גם לכסות את הפה בזמן השיעול.
- חיסון נגד שפעת – רופאים רבים ממליצים על חיסון נגד שפעת, המורכב מנגיפי שפעת מומתים. יש להתייעץ עם רופא הילדים לפני החיסון.