שיעול אצל ילדים ותינוקות

שיעול אצל תינוקות

סיבות וטיפול
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 19 ביולי 2019
תאריך עדכון: 7 במאי 2024

החורף הגיע ואיתו שלל מחלות שאחת הנפוצות שבהן היא שיעול. אז מה עושים כשהשיעול מתגבר בלילה ולא נותן לכם ולתינוק לישון, איך עוזרים לתינוק להיפטר מהליחה ומאיזה גיל מותר לתת סירופ לשיעול? טיפים להורים

בשנים הראשונות לחייהם, ילדים רגישים לזיהומים בדרכי הנשימה, ולכן עלולים לחלות בצינון עד 10 פעמים בממוצע במהלך השנה. תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים, הנמצאים במסגרות מחוץ – בפעוטון, משפחתון, גן או שיש להם אחים גדולים, נמצאים בסכנת הידבקות גדולה יותר לעומת תינוקות אחרים.

 

למה תינוקות משתעלים?

הסיבה השכיחה ביותר למקרי שיעול אצל תינוקות וילדים היא התקררות פשוטה המתבטאת בנזלת, חום ושיעול. השיעול הוא רפלקס המסייע לגוף להיפטר מחיידקים וזיהומים שחדרו למערכת הנשימה, ושומר על הריאות. אך למרות שלשיעול תפקיד חשוב בהגנה על הגוף, הוא מטריד את התינוק, מעייף אותו ואף מפריע לו לישון.
ישנם ילדים שהשיעול מתגבר אצלם בשעות הלילה ואז גם אתם וגם הילדים סובלים. לרוב, הסיבה לכך היא ירידת הנזלת למערכות הנשימה הגורמת לתינוק להשתעל כשהוא במצב שכיבה. חשוב שתדעו כי שיעול לילי אינו שונה משיעול ביום ואינו דורש טיפול שונה.

שני סוגי השיעול הנפוצים הם:

  • שיעול יבש (סטרידור): בדרך כלל מלווה בקשיי נשימה ומעין צפצופים המופיעים בשאיפה. נפוץ בקרב ילדים עד גיל שלוש. צרידות ושיעול חזק הם סימפטום לשיעול מסוג סטרידור. הגורמים להידבקות בסטרידור הם בעיקר וירוסים, זיהומים או אלרגיה. במקרים קיצוניים הדלקת הגורמת לסטרידור עלולה להתפתח לברונכיטיס או לדלקת ריאות.
  • שיעול עם ליחה (כיח): הליחה נוצרת על ידי רוק וריר מדרכי הנשימה, שהגיע אל הפה על ידי שיעול. הליחה מפריעה לתינוק לנשום ולכן הוא עלול להקיא כדי להיפטר ממנה. ליחה שאינה מפונה ממערכת הנשימה מהווה מצע לפעילות בקטריאלית. לכן רצוי לסייע לתינוק להיפטר מהליחה על ידי טיפול מתאים.

כך תקלו על שיעול תינוקות

בדרך כלל השיעול חולף מעצמו, אך ניתן ורצוי להקל על התינוק בדרכים שונות.

  • סירופים נגד שיעול: הסירופים יעילים בהפחתת הליחה ומסייעים לשיעול לעבור מהר יותר. ישנם מוצרים שמתאימים במיוחד לפעוטות כיוון שהם מפחיתים את צמיגות הליחה ומסייעים לפעוט לנשום יותר בקלות. כמו כן, ניתן לתת אותם לתינוק במנות קטנות לבליעה וכן הם מגיעים בטעמים שונים כדוגמת קרמל. על מנת לרכוש את הסירופ לפעוטות מתחת לגיל שנתיים יש צורך במרשם רופא.
  • מכשיר אדים: רצוי לבחור במכשיר אדים קרים על פני אדים חמים מחשש לכוויות. קרבו את המכשיר למיטת הילד, כך שהאדים יהיו קרובים אליו והוא יוכל לנשום אותם בזמן השינה. אפשר להוסיף למכשיר האדים טיפות של אקליפטוס, המקלות על הנשימה. לאחר השימוש במכשיר, הקפידו לנקות ולייבש אותו כדי למנוע עובש וזיהום.
  • אינהלציה: מכשיר חשמלי דרכו ניתן לתת לתינוק תרופות למחלות נשימה. כדי שהתינוק ישאף את התרופה יש לשים על פניו את המסכה המחוברת למכשיר. רצוי לבצע את הטיפול בזמן שהתינוק ישן, כדי שלא יתנגד או יבכה. התרופות בהן משתמשים במכשיר הן וונטולין – מרחיב סימפונות הריאה, ובודיקורט – תרופה ממשפחת הסטרואידים המפחיתה את התהליך הדלקתי המתלווה לקוצר הנשימה ולמחלת האסתמה, ותרופות נוספות דומות. התרופות ניתנות באמצעות מרשם רופא. כמו כן, לפני השימוש במכשיר, יש להיוועץ ברוקח ולוודא שהוא אכן מתאים לשימוש בתינוקות ופעוטות.
  • דבש: מחקרים שונים מצאו כי דבש הוא טיפול יעיל נגד שיעול. שימו לב: אין לתת לפעוטות מתחת לגיל שנה דבש, מחשש מהדבקות ברעלן הבוטולינום. שיעול אצל תינוקות
  • עיסוי: אם התינוק סובל מליחה מרובה, רצוי לעסות את גבו לאחר האמבטיה בשמן זית מחומם קלות את גב הילד. לאחר העיסוי טפחו על גב התינוק כדי להקל על יציאת הליחה.
  • תזונה: הקפידו להעניק לתינוקכם מזונות מבושלים או טחונים כדוגמת: ירקות מבושלים (גזר, בטטה, תפוחי- אדמה) או מרקים. הקפידו להימנע ממזונות הגורמים להופעת ליחה כגון חלב, פירות ובוטנים. כמו כן, אם אתם משתמשים בתחליף חלב, תוכלו להחליף אותו תחליף חלב צמחי.
  • חליטות על בסיס טבעי כגון: קמומיל, מרווה, טימין ועוד.
  • הרחקת גורמים סביבתיים: הקפידו להרחיק גורמים סביבתיים, אשר עשויים לגרות את מערכת הנשימה של תינוקכם כגון: פרוות של בעלי-חיים, שטיחים, בישום ועוד.

 

מתי צריך לפנות לרופא?

אמנם שיעול אינו נחשב מחלה קשה ולרוב ניתן להתמודד איתו באמצעות טיפול בבית, חשוב שתשימו לב שלא חלה החמרה במצב.

כאשר מדובר בשיעול טורדני, כדאי לפנות לרופא אם הבחנתם בסימנים הבאים:

  • שיעול שאינו חולף כעבור שבוע או מלווה בחום, קוצר נשימה או כאב
  • אובדן תיאבון, עד כדי סירוב לאכול מספר ארוחות, וחשש להתייבשות
  • עצבנות חריגה או אי־שקט חריג היכול לרמז על מצוקה נשימתית, ישנוניות או אדישות, העלולים לרמז על התפתחות של מחלה חיידקית חריפה
  • בנוסף, אם גילו של התינוק הוא פחות משלושה חודשים דעו כי הוא רגיש מאוד לווירוסים וחיידקים, היכולים להתפתח אצלו למחלות קשות. לכן אם החום מגיע ל-38 מעלות ומעלה, עליכם לפנות מייד לרופא הילדים.

http://www.clalit.co.il/he/your_health/kids/baby/Pages/baby_cough.aspx

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות