יובש בגרון היא תופעה לא נעימה אשר לרוב נוצרת מתחושת חוסר רוק בפה ובגרון. התחושה הזו קורית לכולנו מדי פעם, אך כאשר מדובר על מצב הקורה באופן תדיר ולעיתים תכופות, כנראה שזהו אינו סתם יובש ללא סיבה.
הרוק הינו מרכיב חשוב בגוף שלו. יש בו חלבונים אשר דואגים להגן על רקמות הפה, הוא שומר על השיניים וכמו כן מגן מפני חיידקים ופטריות ועוזר לתהליך העיכול. כאשר יש יובש בגרון הבריאות שלנו נפגעת.
זוהי אינה תחושה קלה להתמודדות, אך בעזרת הבנת הגורמים לתופעה, השפעותיה על הגוף ודרכי התמודדות נכונות, תוכלו להקל על עצמכם לא מעט.
מה הם הגורמים השכיחים ליובש בגרון?
ההערכות בעולם הרפואה טוענות כי יובש בגרון קיים בעיקר אצל מבוגרים בגילאי 65 ומעלה, וכי הוא משפיע על כ- 20% מהם. הגורמים לבעיה זו מגוונים ומשתנים מאדם לאדם, אך קיימים כמה גורמים שכיחים יותר מן השאר.
● שימוש בתרופות מסוימות – התרופות השונות שאנחנו לוקחים משפיעות על גופנו ללא הפסקה. כאשר אנחנו מנסים לשפר דבר אחד, לעיתים קורית תופעת לוואי אחרת. יובש בגרון יכול להיגרם משימוש בתרופות מסוימות, בעיקר כאלו המטפלות בלחץ דם, נוגדי דיכאון או כדורי שינה.
● מחלות ספציפיות – מחלות כרוניות עלולות להפר את האיזון של הגוף שלנו ולגרום לבעיות שונות. כך לדוגמא סכרת יכולה לפגוע בייצור הרוק ולגרום ליובש בגרון. כמו סכרת קיימות מחלות נוספות אשר משפיעות על חלקים שונים בגוף, בין חלקים אלו יכולות להיות גם בלוטות הרוק.
● בעיות בדרכי הנשימה – בעיות שונות בדרכי הנשימה יכולות להוות גורם סיכון ליובש בגרון. שהייה רבה עם פה פתוח, במהלך היום או הלילה, כמו גם הפרעות נשימה בשינה יכולות לגרום ליובש בגרון.
● גידולים סרטניים ותגובה לכימותרפיה – גידולים במיקומים שונים, כמו גם הקרנות לאזור הראש והצוואר יכולות לפגוע בבלוטות הרוק ובייצור הרוק בפה.
● אי שתיית מים – הרוק בגופנו נוצר מן המים אותם אנו שותים. מחסור רב במים יכול לפגוע בייצור הרוק.
תסמינים של יובש בגרון
כמו שקיימים גורמים שונים לתופעת היובש בגרון – קיימים גם תסמינים שונים. חלק מהתסמינים קשורים ישירות לעניין היובש וחלקם השני הם תוצרים נלווים שמגיעים בעקבות שינוי הפעילות הסדירה של הגוף.
תסמינים שכיחים ליובש בגרון הם:
● תחושת יובש בגרון – תחושה יבשה ולא נעימה בחלל הפה והגרון. לעיתים אף מלווה בתחושת צריבה או שריפה.
● קושי בבליעה, דיבור או תפקוד יומיומי – בליעה ודיבור הם פעולות אותן כולנו עושים באופן יום יומי. קושי בבליעה של מזון או רוק, כמו גם קושי בדיבור הנובע מיובש זה או מרוק דביק, הם סממן מרכזי לבעיה מתמשכת של יובש בפה.
● שפתיים סדוקות – לחות השפתיים שלנו מושפעת באופן מסוים גם מלחות הפה. כאשר לא קיים מספיק רוק בחלל הפה, השפתיים יתייבשו ויסדקו.
● תחושת אי נוחות כללית – כאשר הגוף שלנו לא מתפקד כמו שצריך אנחנו נרגיש לעיתים רבות
תחושת אי נוחות, מתח ועצבנות או עייפות.
איך לאבחן את התופעה?
על מנת לאבחן את תופעת היובש בגרון באופן רשמי יש לגשת לרופא מומחה לרפואת הפה. לאחר סקירה של ההיסטוריה הרפואית שלכם, והסבר מצידכם על התסמינים אותם אתם חווים, יקבע הרופא מה היא הבעיה, הגורמים לה ודרך הטיפול הטובה ביותר עבור המטופל. לעיתים יכול הרופא לבקש מהמטופל לבצע בדיקת כמות רוק או בדיקות נוספות לצורך אבחון ודאי של התופעה.
לפנייה לרופא מומחה בתחום קיימת חשיבות גדולה בתהליך האבחון. לעיתים, גם אנשים בעלי כמות רוק תקינה, או אפילו כמות מופחתת באופן קטן, יתלוננו על תחושת יובש בגרון ובפה. כדי לאבחן באופן מדויק את הבעיה צריך ללכת לרופא אשר יוכל להכיר ולאתר במהירות את מקורה ואת הגורמים לה.
דרכי טיפול ביובש בגרון
אז מה יכול לעזור ליובש? זה תלוי בגורם ליובש בגרון. כאשר מדובר ביובש כתוצאה משימוש בתרופות, לעיתים מתבצע בירור רפואי לבחינת אפשרויות התאמה מחדש של הטיפול התרופתי. במקרים אחרים, אפשר להיעזר בגורמים שמטרתם לעודד ייצור רוק, בהתאם לשיקול דעתו של הרופא.
כאשר מקור היובש הוא למשל דום שינה, יש מי שבוחרים להשתמש במכשיר אדים במהלך הלילה, במטרה לשפר את רמת הלחות בסביבת הגרון והפה. חשוב לזכור שמדובר בעזרים שיכולים ללוות את הטיפול הרפואי ולא להחליפו. אם תהיתם, גם בתחום זה קיימות תרופות סבתא אשר אמורות לעזור ולהקל על יובש בגרון. אם תרצו דרך טבעית להקל על עצמכם, שטיפת הפה והגרון עם מי סודה לשתייה או חליטות לבנדר יכולה לסייע גם כן.
איך להעביר יובש בגרון? טיפים להתמודדות
קיימים שינויים קטנים באורח החיים והרגלי התזונה שניתן לעשות כדי להקל על בעיית היובש. שינויים אלו אינם נחשבים בגדר תרופות ביתיות, אך גם הרופאים ממליצים עליהם.
● שתיית מים מרובה – מים חשובים לגופנו כי הם מסייעים בייצור רוק. בנוסף הם יכולים להשאיר את חלל הפה והגרון קצת יותר לחים.
● הימנעות משתיית קפאין ואלכוהול – בקפאין ואלכוהול קיימים רכיבים טבעיים הגורמים להרגשת יובש בפה. מומלץ להימנע מהם כדי לא להגביר את התחושה הלא נעימה.
● הימנעות ממאכלים חריפים או מלוחים – חלק מפעולתו של המלח הוא ספיחת נוזלים, כך שמאכלים חריפים ומלוחים יכולים לייבש את הגרון והפה עוד יותר.
● שימוש במסטיקים וסוכריות – מסטיקים וסוכריות מציצה ללא סוכר ידועים כשיטה יעילה להגברת ייצור הרוק בפה. בעת לעיסת מסטיק לדוגמה, הגוף חושב כי אנחנו רוצים לאכול ולכן מייצר רוק בכמויות גדולות יותר, כדי לעזור בתהליך פירוק ועיכול המזון שהוא חושב שאנחנו אוכלים.
סיכום
בעיית יובש בגרון אינה נעימה, אך בעזרת זיהוי התסמינים ופנייה לרופא ניתן לטפל בבעיה בקלות.
יובש בגרון אמנם גורם לאי נעימות, אך חשיבות כמות רוק תקינה גדולה מכך. מלבד תחושת לחות ורטיבות, חשוב לזכור שהרוק עוזר לתהליכי עיכול מזון ושומר עלינו מפטריות וחיידקים בפה.
אם אתם מרגישים כי קיימת אצלכם תחושה ממושכת של יובש בגרון, או אם קיימת תחושה אשר מחמירה עם הזמן, אל תהססו ופנו לרופא מומחה על מנת לקבל טיפול מותאם אישית וכדי להימנע מבעיות בריאותיות נוספות.