עונת המעבר

אפשר לעבור אותה בשלום
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 14 באוקטובר 2018
תאריך עדכון: 13 ביולי 2023

אם יצאתם עם הילד לפארק או לג'ימבורי ופגשתם הרבה ילדים, זיכרו שבנוסף לאפשרות למשחק משותף קיימת גם אפשרות של הדבקה במחלות. בעונות המעבר, בהן מתרחשים שינויים חדים במזג האוויר המגבירים את הסיכוי להצטננות, שיעול, חום ומחלות אחרות האפשרות הזאת בעייתית במיוחד.

פעוטות וילדים מבלים יחד שעות רבות בגן, בפארק או בג'ימבורי. לכן, ילד אחד מצונן, מתעטש או משתעל, צעצועים משותפים, מוצצים שלא נשטפו ואי הקפדה על כללי היגיינה הם מצע נוח להתרבות חיידקים ווירוסים בסביבה זו, במיוחד בעונת המעבר.

 

למה דווקא בעונות מעבר?

במהלך חילופי העונות, הגוף, במיוחד אצל ילדים מתחת לגיל 5, חייב להתאים את עצמו במהירות למזג האוויר המשתנה. חום ושמש במהלך היום מתחלפים בקור ורוחות לעיתים בטווח של שעות. אוויר יבש וחם מתחלף באוויר קר ולח ולהיפך. מצב זה אינו יוצר רק חוסר נוחות, הוא גם הופך את הגוף לרגיש יותר למחלות וחיידקים. הרוח, הנוטה להתגבר בעונה זו מקלה על מעבר החיידקים מילד לילד. כך נוצרת "מכת" הצטננויות או דלקות.

 

התופעות השכיחות בעונות המעבר

  • הצטננות – התופעה השכיחה ביותר המתאפיינת בנזלת תינוקות, שיעול, עיניים דומעות ועיטושים ויכולה להופיע עם חום גבוה או ללא חום בכלל. תופעה זו נגרמת על ידי סוגים שונים ורבים של נגיפים. ברב המיקרים, הצטננות אינה דורשת טיפול מיוחד. הטיפול מסתכם במשככי כאבים, מנוחה וכמובן חום ואהבה.
  • דלקות גרון – אם כאב הגרון מלווה בנזלת, שיעול, חום לא גבוה וגרון אדום מאוד ככל הנראה מדובר בסוג של וירוס, או מחלה ויראלית. אם ילדכם סובל מחום גבוה, ריח לא נעים מהפה ודיבור גרוני ייתכן ומדובר בדלקת חיידקית ובמקרה זה מומלץ לפנות לרופא המשפחה.

מחלות בעונת המעבר: 10 צעדים מונעים

ישנם מספר כללי היגיינה והתנהגות בסיסיים שהקפדה עליהם יכולה לסייע במניעת הידבקויות, המתרחשות לרוב באזורים סגורים ומרובי ילדים, כגון גן ילדים או ג'ימבורי:

  • שטיפת הידיים במים וסבון, בתדירות גבוהה, תימנע נוכחות חיידקים ומעבר שלהם כתוצאה ממגע במהלך משחק. אם מדובר בגן הילדים, ניתן להתייעץ עם הגננת ולבקש כי תקפיד, במיוחד בעונות המעבר, על כללי ההיגיינה.
  • תינוקות ופעוטות נוטים להכניס צעצועים לפיהם בתדירות כזו או אחרת, לכן מומלץ לשטוף היטב צעצועים או אם אין אפשרות כזאת, לנגבם במטלית, או מגבון לח לפני השימוש.
  • ילדים גדולים ניתן ללמד לכסות את הפה בזמן עיטוש או שיעול כדי למנוע שחרור חיידקים לאוויר והדבקה. המגדילים לעשות ילמדו את ילדם לשטוף ידיים אחרי שיעול או עיטוש כדי למנוע מעבר חיידקים כתוצאה ממגע.
  • ודאו כי מעבר למשחק המשותף, אין שימוש משותף באותו מוצץ או בקבוק. אם ניתן קנו לילדיכם בקבוק בצבע שונה, או שעליו סימן המבדל אותו משאר הבקבוקים כדי שגם הילד ידע לזהות את הבקבוק שלו. סמנו את המוצץ כדי למנוע בלבול.
  • בגן הילדים, הקפידו לוודא כי המצעים עליהם נחים הילדים מאווררים ונקיים.
  • עונת המעבר מתאפיינת בטמפרטורה הפכפכה, מחום לקור ולהיפך. לכן מומלץ ללבוש משהו חם ובמידת הצורך להסיר שכבות.
  • חשוב לזכור כי חיידקים ווירוסים מתרבים במקומות סגורים וחמימים לכן חשוב לאוורר את המקום, גם אם מדובר ביום קר.
  • גם תזונה נכונה מושפעת מעונת המעבר: בימים קרים של עונת המעבר הקפידו על תזונה בעלת השפעה מחממת ומחזקת על המערכת החיסונית כגון תפוחי אדמה ובטטות. בימים החמים יותר הגבירו את צריכת הפירות והירקות, טריים, מאודים או מבושלים.
  • מומלץ להקפיד על צריכת ויטמינים, כמו ויטמין C, כחלק מהתזונה היומיומית או בצורת תוספי מזון.
  • למרות שייתכנו ימים קרים וטמפרטורות נמוכות, גם בימים אלה אפשר לסבול ממחסור בנוזלים והתייבשות. יש להקפיד ולחנך לשתייה מרובה בגן, בפארק או בג'ימבורי.

אם אתם מזהים סימפטום של מחלה תוכלו להשתמש בתכשירים המקלים ומונעים חום אצל תינוקות או את התגברות הסימפטומים הלא נעימים.
שמירה על כללים אלו דורשת מההורים ומהמטפלים תשומת לב רבה והקפדה על מספר חוקים בסיסיים. הקפדה זו יכולה להקל על הילדים וההורים לצלוח את עונת המעבר בשלום.

 

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות