כולנו מכירים את תחושת הכאב והקול הצרוד שמאפיינים לרוב דלקת גרון, שהיא מצב שכיח ומוכר יחסית וישנם אנשים שאף סובלים ממנה בקביעות. דלקות גרון מקורם בחיידקים, לכן כאבי גרון שמקורם אינו חיידק, לא נקראים דלקת היות והיא נובעת רק מחיידק. ישנם גם דלקות גרון או כאבי גרון שנובעים מצרידות, אשר לרוב מקורה בבצקות או זקיקונים אשר מתיישבים על מיתרי הקול.
החיידק הפופולרי ביותר אשר גורם לדלקות גרון, הוא חיידק הסטרפטוקוקוס המוכר לרובנו. דלקת גרון נחשבת למדבקת וכוללת לעיתים תסמינים של חום, כאבי בטן, כאבי גרון ושקדים אדומים, לעיתים דלקת זאת מצריכה טיפול רפואי ולקיחת אנטיביוטיקות כדי למנוע סיבוכים אפשריים. סיבוך מאוד נפוץ שלא כ"כ נותנים עליו את הדעת, הוא דלקת של שרירי הלב, היות וזה המקום המועדף להתיישבות ע"י חיידק הסטרפטוקוקוס שלא טופל בזמן. מכאן החשיבות הרבה לבצע משטחי גרון בדחיפות.
אז איך נדע אם אנחנו סובלים מדלקת גרון?
לדלקת גרון מספר תסמינים נפוצים, בין התסמינים הבולטים ביותר ניתן למצוא:
- כאב חזק בגרון
- קושי בבליעה
- קושי בדיבור וקול צרוד
- חום
- תחושת עייפות
- כאבי ראש
דלקות גרון חוזרות יכולות להיות שכיחות אצל אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה יותר או רגישות מירבית. דלקת גרון חיידקית היא מדבקת ולכן ישנו סיכוי להדבקה חוזרת, בנוסף, לעיתים החיידקים יכולים לפתח עמידות מסוימת כלפי הטיפול האנטיביוטי. במקרה של דלקות גרון חוזרות, יש לפנות לטיפול רפואי כאשר מומלץ לפנות לרופא אף – אוזן – גרון. בנוסף, רצוי להימנע מעישון ולשמור על רמת היגיינה גבוהה, להקפיד על רחיצת ידיים ולהימנע משהות לצד אנשים חולים.
דלקות גרון חיידקיות דורשות לעיתים טיפול רפואי שיכלול התייעצות עם רופא שיכול להמליץ על תרופה כדי לקצר את זמן ההחלמה ולמנוע סיבוכים מיותרים. אבחון דלקת גרון וסוג החיידק, נעשה אצל רופא או אחות או אפילו בבדיקה ביתית באמצעות בדיקת משטח גרון. לאחר פיענוח הבדיקה, הרופא יודע כיצד לטפל בדלקת והאם יש צורך בנטילת תרופה ומאיזה סוג, על מנת לטפל בזיהום החיידקי.
במקרים של דלקת גרון ויראלית – הידועה גם בשם דלקת גרון חריפה, מדובר בדלקת שעוברת לרוב מעצמה ולא נדרשת לטיפול מיוחד. יחד עם זאת ישנם מספר טיפולים אפשריים להקלת התסמינים של כאבי גרון ממקור ויראלי:
- לכסניות מציצה- המיועדות להקלה על כאבי גרון.
- שתייה מרובה של נוזלים, יחד עם שתיית תה חם עם לימון וג'ינג'ר יכולים להקל על כאב.
- גרגור של תמיסת מי מלח מומלץ להקלה בתסמינים.
- שימוש במכשיר אדים יכול להקל על הנשימה, עם העדפה ברורה למכשיר אדים קרים היות ומכשיר אדים חמים עלול לייבש את מיתרי הקול ולהחמיר את התופעה, מכשירי אדים מועדפים במיוחד בלילה.
- מומלץ להגביה את הראש באמצעות מספר כריות בזמן השינה.
- כל עוד ישנו כאב או קושי בדיבור, מומלץ להימנע משימוש מיותר או מאומץ במיתרי הקול כדי לא להחמיר את המצב.
טיפולים אלו יכולים להקל גם במצב של דלקת גרון חיידקית אך הם לא מהווים תחליף לטיפול אנטיביוטי במידה ורופא קבע זאת.
איך להקל על תסמיני שפעת בבית?
שפעת היא מחלה נגיפית נפוצה, שמאפיינת בעיקר את עונת החורף ויכולה לגרום בין היתר לכאבי גרון. השפעת חולפת לרוב מעצמה, אך ניתן להקל על התסמינים בבית באמצעות מספר צעדים. מנוחה היא חשובה ביותר כדי לתמוך בהחלמה מהירה וחשוב להקפיד על מנוחה בבית ושעות שינה מרובות, כדי שהגוף יוכל להחלים באופן הטוב ביותר.
גם הקפדה על שתיית נוזלים היא חשובה מאוד, במיוחד כדי למנוע התייבשות, ושתיית נוזלים חמים כמו למשל תה יכולה להקל על תסמינים של כאבי גרון. בנוסף, במקרה של חום או כאבי ראש חוזרים ונשנים שמקשים מאוד ניתן להתייעץ עם רופא לקבלת תרופות במידת הצורך.
דלקת גרון בקרב ילדים ותינוקות לעומת מבוגרים
דלקת גרון חיידקית היא נפוצה ביותר אצל ילדים בין גיל 5-15. ילדים הם רגישים יותר ממבוגרים לדלקת הזאת ולכן נדבקים בה באופן שכיח יותר. אצל תינוקות לעומת זאת, נפוצה התופעה של כאבי גרון על בסיס ויראלי, אך חשוב להיות זהירים ולהתייעץ עם רופא במידת הצורך.
נוסף לשכיחות הרבה יותר של דלקת גרון חיידקית אצל ילדים לעומת מבוגרים, אצל ילדים בגילאים 5-15 ישנו סיכון גבוה יותר לפיתוח דלקת שגרונית – שהיא מחלה אלימה שעלולה אף לגרור פגיעה לבבית. בשל כך רופאים בדרך כלל יעדיפו להימנע מסיכונים ויבצעו בדיקות מקיפות שיכללו בין היתר בחינת תרופות מתאימות כדי לוודא את ההבראה המלאה.
מדוע התופעה נפוצה אצל תינוקות וילדים קטנים?
מקור הבעיה הוא שבגילאים כאלה ובמיוחד אצל תינוקות, הם לא יכולים לקנח את האף וכך לשחרר את כל הנוזלים מהסינוסים ודרכי הנשימה. בנוסף לכך, בשל העובדה שהם רוב היום בשכיבה בגיל זה, הנוזלים מצטברים, מטפטפים לגרון ומשם הדרך לדלקת היא מאוד קצרה.
אצל ילדים, קשה לעיתים להבין את התסמינים והאם הם שייכים לדלקת חיידקית או וירוס. לילדים, במיוחד לקטנים, קשה יותר לתקשר את התסמינים באופן ברור ולעיתים קשה להבדיל בין הדלקות בשל כך, ילדים כמעט תמיד יעברו בדיקת משטח גרון, כדי לוודא את הטיפול המתאים.
מומלץ לילדים להישאר בבית לפחות 24 שעות, זאת כיוון שדלקת גרון מדבקת עלולה להדביק חברים אחרים לכיתה או לגן – גם במידה וכבר אין תסמינים נראים לעין, ילדים יכולים להיות נשאים של החיידק ולהדביק ללא תסמינים ולכן חשוב להקפיד על זהירות בנושא.
לסיכום, דלקת גרון היא נפוצה מאוד ונחוות באופן שכיח על ידי כלל האוכלוסייה. היא לרוב אינה מסוכנת וכאשר התסמינים קלים, ניתן לטפל בה בבית באמצעות מנוחה רבה וטיפולים ביתיים והיא חולפת כעבור כמה ימים. יחד עם זאת, חשוב להיות עירניים לתסמינים כמו חום, כאבי בטן, קושי בבליעה ושקדים נפוחים, תסמינים העלולים להעיד על דלקת גרון חיידקית שעשויה לדרוש ביקור אצל רופא.
בנוסף, במיוחד בתקופת החורף כדאי להקפיד יותר על היגיינה טובה, רחיצת ידיים לפני האוכל והימנעות משהייה עם אנשים חולים בתוך חלל צפוף. ניתן גם ליטול ויטמינים ותוספי תזונה לחיזוק המערכת החיסונית ובמידה ומרגישים תסמינים, חשוב להקפיד על מנוחה כדי למנוע התדרדרות של המחלה.