מהו סינוסיטיס ומדוע הוא שכיח בחורף?

אבחון הסינוסיטיס, תסמינים ודרכי טיפול
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 28 בנובמבר 2024

סינוסיטיס הוא מצב של דלקת בסינוסים, שהם חללים ריקים שנמצאים בגולגולת סביב האף, הלחיים והמצח. תפקידם של הסינוסים הוא להפחית את משקל הגולגולת, לאזן את הלחץ, לשפר את איכות הקול, ולסייע בתהליכי חימום ולחות של האוויר המגיע לריאות. כאשר הסינוסים נחסמים או נסתמים על ידי ריר או דלקת, זה עלול לגרום לכאב בסינוסים ולהפוך את הנשימה לקשה וכואבת יותר.

הסינוסים עשויים להיחסם ממספר סיבות כמו למשל זיהום ויראלי, זיהום חיידקי או אלרגיה. בעונת החורף, אנחנו נחשפים יותר לווירוסים כמו לווירוסים של שפעת או צינון, שוהם יכולים לגרום לדלקת סינוסים חמורה. הווירוסים האלו מביאים למצב של דלקת ברירית האף, מה שמוביל לחסימה של הסינוסים וקושי בניקוז תקין של נוזלים. במצב בו מזג האוויר הוא יבש וקר, הכאבים והתחושות של חסימת הסינוסים יכולים להחמיר. שילוב של מזג אוויר קריר, במיוחד במקומות סגורים, מגביר את הסיכון להדבקות בזיהומים ויראליים.

חשוב לשים לב כי סינוסיטיס יכול להיות מדבק במקרים של זיהום ויראלי. לעומת זאת, כאשר מדובר בסינוסיטיס אלרגי או סינוסיטיס הנגרם על ידי גורמים סביבתיים, אין חשש להדבקה. בנוסף על כך, אנשים הסובלים ממערכת חיסונית חלשה עלולים לפתח סינוסיטיס בקלות רבה יותר בעונה זו.

אבחון סינוסיטיס

האבחון של סינוסיטיס מתבצע על ידי רופא, והוא נעשה בעיקר לאחר דיווח על התסמינים של כאב וקושי בנשימה. בשביל להבין אם מדובר בסינוסיטיס או במצב רפואי אחר, הרופא יערוך בדיקה גופנית ואף יבצע בנוסף לכך מספר נוסף של בדיקות. במקרים של סינוסיטיס חריף, הדלקת תימשך בדרך כלל לא יותר משלושה שבועות. אם הסינוסיטיס נמשך מעבר לכך, ניתן לאבחן את הדלקת עדיין כחריפה או כרונית.

במידה ומדובר בסינוסיטיס כרוני, יש צורך בהפניות לצילומי רנטגן או סי.טי, שהם יכולים לסייע לרופא המטפל להגיע לאבחון מדויק יותר של המצב. כל מידע נוסף שיתקבל מבדיקות אלו, יעזור לרופא להחליט מהו הטיפול המתאים ביותר וגם אם יש צורך בטיפול אנטיביוטי, סטרואידי או בטיפול אחר. במקרים מסוימים ייתכן ויהיה צורך בביצוע של ניתוח להסרת חסימות, פוליפים או נוזלים מתוך הסינוסים.

על מנת להימנע מהסיבוכים האפשריים במצב של סינוסיטיס, מומלץ מאוד לא לדחות את האבחון. טיפול בזמן יכול למנוע התפתחות של סינוסיטיס כרוני או החמרה של הדלקת. חשוב לזכור שסינוסיטיס שלא בשלב מוקדם עלול להחמיר ולגרום לכאבים וקושי ביכולת הנשימה של המטופל.

תסמינים נפוצים של סינוסיטיס

אחד התסמינים השכיחים של סינוסיטיס בעונת החורף הינו כאב ראש חזקים המורגש במיוחד באזורים מעל העיניים, המצח והלחיים.
תסמינים ידועים נוספים של סינוסיטיס כוללים בין היתר מצב בו פעמים רבות הסינוסים סותמים את האף, דבר שמוביל לנזלת סמיכה שמספקת סביבה אידיאלית להתרבות של חיידקים. הכאב עשוי להתחזק או לחמיר בזמן הטייה של הראש כלפי מטה או בתזוזה מסוימת של הראש. במקרים חמורים, הכאב יכול להתפשט גם לאזורים אחרים בגוף, כמו האוזניים או הצוואר. תסמינים נוספים יכולים להיות מצב של חום גבוה, תחושת עייפות כללית, ושיעול כרוני במקרים של סינוסיטיס חיידקי. אם לא מטפלים בסינוסיטיס על ידי גורם מוסמך או שלא מטפלים בו בזמן הנכון כשהוא מתחיל, הוא עשוי להחמיר ולהוביל לדלקת ריאות או לדלקות חמורות אחרות בדרכי הנשימה.

במקרים של סינוסיטיס כרוני, יתכן שיופיעו תסמינים נוספים כמו לדוגמא עייפות כללית, קשיי ריכוז, שינה לא טובה ותחושות של סבל וכאב ממושכים. בנוסף, חשוב לדעת שעבור אנשים הסובלים מדלקת סינוסים חוזרת או אנשים בעלי נטייה לכך, התסמינים עלולים להימשך לאורך חודשים, והם יכולים להרגיש תחושת מחנק או קושי לדבר.

 

מניעה וטיפול בסינוסיטיס

על מנת למנוע סינוסיטיס בעונת החורף כדי לשמור על לחות של האוויר בבית באמצעות מכשירי אדים. זה חשוב במיוחד באזורים עם מזג אוויר יבש. כמו כן, חשוב להימנע ממגע עם אנשים חולים או ממפגשים עם אנשים שהם מצוננים או חולים בשפעת, מכיוון שהווירוסים האלו נוטים להדביק בקלות. יתר על כן, ניקוי של האף באמצעות תמיסות מלח מפחית את הלחץ בסינוסים ומסייע בניקוי החסימות.

במידה ומדובר בסינוסיטיס חיידקי, ייתכן שיהיה צורך בטיפול אנטיביוטי שיינתן רק על ידי רופא. במקרים בהם לא מצליחים להקל על התסמינים בדרך רגילה, ייתכן והרופא יפנה את המטופל לטיפול משלים כמו טיפול בסטרואידים או שיפנה אותו לתהליכים כירורגיים.

שיטות נוספות למניעת סינוסיטיס יכולות להיות מנוחה טובה לגוף, כאשר הסימפטומים מתחילים להופיע, תוך שמירה על בריאות מערכת החיסון. כמו כן, מומלץ מאוד להימנע מחשיפה למזון שגורם לאלרגיות וגם להקפיד על טיפול מונע כאשר יש נטייה לדלקת סינוסים חוזרת.

ניתוח סינוסים

לסינוסיטיס כרוני, הגורם סבל ממושך לאדם, ייתכן ויהיה צורך בניתוח סינוסים. ניתוח זה נעשה כאשר כל טיפול אחר לא מביא להקלה במצב. בדרך כלל מדובר בתהליך פשוט שבו המנתח פותח את הסינוסים על מנת לאפשר את ניקוי הליחה, הפוליפים או הנוזלים המצטברים. לאחר הניתוח, הציפייה היא שהתסמינים יפחתו באופן משמעותי.

חשוב להימנע ממאמצים פיזיים אחרי הניתוח וגם לעקוב אחר הוראות הרופא לגבי השיקום וההחלמה המתאימים. חשוב לקחת בחשבון גם שלא כל מקרה מצריך ניתוח ושרוב המקרים נפתרים בעזרת טיפול תרופתי נכון.

אם זאת, במקרים קשים של סינוסיטיס כרוני שלא נפתרים באמצעות טיפול תרופתי, הניתוח יכול להיות ההבדל בין חיים עם סבל וכאב ממושכים לבין הקלה ושיפור באיכות החיים. מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה בתחום שיעזור להבין מהי הדרך הטובה והנכונה ביותר לטפל בסינוסיטיס.

שמירה על בריאות הסינוסים

תחזוקה שוטפת של הסינוסים היא חיונית, במיוחד בחורף, בה הסיכון לדלקת סינוסים עולה. על מנת למנוע סינוסיטיס בעתיד, חשוב לשמור על לחות של האוויר בבית, להקפיד על שטיפת האף בתמיסות מלח ולהימנע כמה שאפשר משהייה במקומות יבשים. בנוסף, כדאי לנסות לנשום כמה שיותר אוויר צח ונקי ולשמור ככל שניתן על בריאות דרכי הנשימה.
אמנם סינוסיטיס הוא מצב לא נעים, אך ישנם פתרונות רבים להתמודדות עם התסמינים ולמניעת החמרתם. כדי לזכור שאם אדם חווה תסמינים, חשוב שיפנה מיד לרופא ולא ידחה זאת, שכן טיפול בזמן עשוי למנוע סיבוכים. באמצעות תחזוקה נכונה, מודעות לתסמינים והימנעות מחשיפה לגורמים מחמירים, אנו יכולים לשפר את איכות החיים ולהישאר בריאים.

 

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות