גבר מרכין ראש בייאוש

עייפות בלתי מוסברת: סיבות, השלכות ודרכי טיפול

מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 27 בפברואר 2025

עייפות היא תחושת חוסר אנרגיה המלווה את רובנו מדי פעם, אך כאשר מדובר בעייפות בלתי מוסברת, ההשפעה על איכות החיים עשויה להיות גדולה ומעיקה. מדובר בעייפות מתמשכת, המרגישה "כאילו" לא ניתן להתאושש ממנה, גם לאחר מנוחה מספקת. עייפות כזו משפיעה על כל היבטי החיים – בעבודה, בלימודים וביחסים אישיים. תחושת העייפות עשויה להיגרם מסיבות רבות, ואחת הבעיות המרכזיות היא שבניגוד למקרה של מחלה או חוסר בשעות שינה- אין לה סיבה ברורה. תופעה זו אינה נדירה בכלל: לפי הערכות, כ-30% מהאוכלוסייה סובלים מתסמין זה ברמות שונות. זיהוי נכון של מקור העייפות הוא שלב קריטי בדרך לטיפול יעיל, ומאפשר לשפר את איכות החיים של הסובלים ממנה.

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:
  1. הסיבות לעייפות בלתי מוסברת יכולות להיות מגורמים רפואיים, נפשיים ותזונתיים.
  2. על מנת לאבחן עייפות בלתי מוסברת יש צורך בבדיקות דם, ניתן לבצע מעקב דפוסי שינה ובמקרים מסוימים יש דרישה להערכה ומעקב אצל מומחים בתחום הרפואה הפנימית או נוירולוגיה.
  3. הטיפול בעייפות כולל שיפור הרגלי שינה, שמירה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה. אם העייפות נמשכת, חשוב לפנות לייעוץ רפואי ממוקד על מנת לשלול בעיות רפואיות ולוודא קבלת טיפול מתאים לבעיה.

מהי עייפות בלתי מוסברת ומה מבדיל אותה מעייפות רגילה?

חוסר אנרגיה ועייפות מתמשכת, או כפי שהיא מכונה לעיתים "עייפות כרונית", מתארת מצב בו אדם מרגיש עייף באופן קבוע. בניגוד לעייפות רגילה, שהיא תוצאה של מאמץ גופני או נפשי אשר ניתן להתאושש ממנו במהרה- עייפות בלתי מוסברת אינה חולפת בקלות ואף עשויה להחמיר לאורך זמן. המאפיין המרכזי של עייפות זו הוא שימור תחושת העייפות גם כשנראה שהגוף זכה למנוחה מספקת. אנשים הסובלים מעייפות כרונית יכולים להרגיש חוסר אנרגיה קבוע, חולשה, קושי בביצוע משימות פשוטות ואף ירידה ביכולת הריכוז והזיכרון. היא עלולה לפגוע בתפקוד היומיומי, לגרום לעיכובים בעבודה או בלימודים ולפגוע ביחסים האישיים.

סכנות ההתעלמות: איך עייפות בלתי מוסברת עשויה להצביע על בעיה חמורה

לעיתים, עייפות בלתי מוסברת נתפסת כבעיה שולית שדורשת טיפול רק כאשר הופכת למטרד רציני. אולם, ישנן סכנות רבות בהזנחת עייפות כזו. אחת הסכנות המרכזיות היא שהיא יכולה להוות סימפטום למצב רפואי או נפשי חמור שלא מטופל כראוי. כך, לדוגמה, עייפות מתמשכת יכולה להיגרם כתוצאה ממחלה לא מאובחנת – בין אם מדובר באנמיה, בעיה בבלוטת התריס או מחלה כרונית. ההתעלמות מהתסמין עלולה להוביל להחמרה רפואית. במידה והעייפות לא מטופלת כראוי, היא עשויה להוביל לדיכאון, ירידה במצב הרוח, בעיות במערכת החיסון ואף לשיבוש המערכות פנימיות של הגוף.

סיבות לעייפות בלתי מוסברת: גורמים רפואיים, נפשיים ותזונתיים

  • גורמים רפואיים:

מגוון גורמים רפואיים עשויים להוביל לעייפות כרונית. בראשם נמצאת האנמיה, מצב בו ישנו חוסר בהמוגלובין בדם, המוביל לירידה באספקת החמצן לתאים ולתחושת העייפות התמידית. חוסר בוויטמינים חשובים יכולים גם הם לגרום לעייפות ממושכת. בנוסף, גם אנשים הסובלים ממחלות מטבוליות (תת-פעילות של בלוטת התריס או סוכרת) עשויים הם להיתקל בעייפות מסוג זה. מחלות כרוניות נוספות, כמו פיברומיאלגיה, בה מורגשים כאבים מפושטים בכל הגוף, או תסמונת התשישות הכרונית, הידועה בשם "CFS" , מוכרות כגורם לעייפות בלתי מוסברת שעלולה להחמיר עם הזמן.

  • גורמים נפשיים ורגשיים:

לגורמים נפשיים ורגשיים השפעה משמעותית על רמות האנרגיה בגוף. סטרס כרוני ולחץ נפשי הם מצבים שמובילים לעייפות ממושכת, שכן הם משפיעים ישירות על רמות ההורמונים – בעיקר על הורמון הקורטיזול, הידוע כ"הורמון הלחץ".  נוכחות קורטיזול גבוהה מפחיתה את האנרגיה וגורמת לעייפות. בנוסף, מצבי חרדה ודיכאון אינם גורמים רק לתחושת חוסר אונים, אלא גם מביאים לעייפות נפשית וגופנית קשה. אנשים הסובלים משחיקה בעבודה, תחושת חוסר

  • גורמים תזונתיים ואורח חיים:

אורח חיים לא מאוזן ותזונה לא נכונה יכולים להחמיר את תחושת העייפות. חסרים תזונתיים, בייחוד של חלבונים, ויטמינים או מינרלים חיוניים כמו ברזל ומגנזיום, יכולים לגרום לעייפות בלתי מוסברת. כמו כן, התייבשות היא גורם משמעותי נוסף– כאשר לא שותים מספיק נוזלים, הגוף אינו מתפקד באופן אופטימלי, דבר העלול להוביל לעייפות. תזונה דלה או כזו שמכילה יותר מדי סוכר, קפאין ואלכוהול יכולה להחמיר את הבעיה. בנוסף, חוסר בפעילות גופנית, המוביל לצמצום זרימת הדם והפחתת האנרגיה הכללית, גם הוא גורם עיקרי לתחושת עייפות בלתי מוסברת.

הגורמים שמחמירים את תחושת העייפות

ישנם מספר גורמים שיכולים להחמיר מצב זה. אורח חיים לא מאוזן, הכולל עבודה אינטנסיבית, שעות שינה מועטות ואי שמירה על סדר יומי, יכול להוביל לתחושת עייפות כרונית. תזונה לא מסודרת ומתח נפשי גם הם יכולים להחמיר את המצב. בנוסף, במידה והעייפות נגרמת על ידי בעיות רפואיות שלא אובחנו, כגון דלקת או מחלה כרונית- עשויה תחושת התשישות להחמיר ולפגוע בבריאות הכללית.

 איך לאבחן עייפות כרונית: בדיקות, מעקב והערכה רפואית

בדרך כלל, מתחיל האבחון בבדיקות דם המסייעות לזהות חסרים תזונתיים ובעיות רפואיות כמו אנמיה, חוסר בוויטמינים ומחלות כרוניות. לצד זאת, חשוב מעקב אחר דפוסי שינה ושינויים גופניים בכדי להצביע על בעיות שינה כגון דום נשימה בשינה (מצב רפואי בו יש הפסקות בנשימה במהלך השינה) או נדודי שינה. במקרים מסוימים, נדרשת הערכה רפואית מקצועית וממוקדת. במידה והעייפות מתלווה לסימפטומים אחרים, ייתכן צורך במעקב של מומחים בתחום הרפואה הפנימית או נוירולוגיה.

 דרכי הטיפול בעייפות בלתי מוסברת

טיפול בעייפות בלתי מוסברת כולל מספר שלבים:

  • שיפור הרגלי שינה:
    יצירת שגרת שינה קבועה- יש ללכת לישון ולקום בשעות קבועות לצד הימנעות ממסכים, קפאין או גורמי סטרס בשעות הערב.
  • תזונה מותאמת:
    תזונה מאוזנת המשלבת חלבונים, שומנים בריאים ופחמימות מורכבות תתרום לעליית רמות האנרגיה בגוף ומיגור תחושת העייפות.
  • פעילות גופנית:
    פעילות גופנית מתונה, כמו הליכות, יוגה ותרגילי נשימה, משפרת את זרימת הדם ומפחיתה את תחושת העייפות על ידי אספקת חמצן וחומרים חיוניים לתאי הגוף. פעילות זו משחררת אנדורפינים מפחיתי מתח ומשפרי מצב רוח וכך ותורמת לשיפור איכות השינה ורמת האנרגיה.
  • איזון נפשי וניהול סטרס:
    טכניקות מיינדפולנס, מדיטציה וטיפולים רגשיים עשויים לסייע בהפחתת המתח הנפשי והלחץ, דבר המוביל לשיפור בתחושת החיוניות והאנרגיה.
  • תוספי תזונה:
    תוספי תזונה כמו ויטמין D, ברזל ומגנזיום עשויים להיות יעילים לטיפול בעייפות מתמדת, במיוחד כאשר מדובר בחסרים תזונתיים.

עייפות בלתי מוסברת היא תופעה שכיחה שיכולה להיגרם ממגוון גורמים רפואיים, נפשיים ותזונתיים. זיהוי נכון של מקור העייפות יכול לשפר משמעותית את איכות החיים ולהביא להקלה מיידית. הטיפול בעייפות כרוך בשיפור הרגלי השינה, שמירת תזונה מאוזנת וביצוע פעילות גופנית, ובמידה והעייפות נמשכת, חשוב לפנות לייעוץ רפואי ממוקד בכדי לשלול בעיות רפואיות ולוודא טיפול נכון בבעיה.

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות