אף סתום לתינוק

גורמים, סימנים ודרכי טיפול
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 29 בדצמבר 2024
תאריך עדכון: 24 בפברואר 2025

אף סתום לתינוק הוא נושא שמעסיק הורים רבים. מצב של "אף סתום" פוגש את ההורים כאשר לתינוק יש גודש באף, והוא עשוי להופיע בגין מגוון סיבות. למרות שמצב זה מדאיג הורים רבים, חשוב להדגיש, שלא מדובר בתופעה מסוכנת לתינוק במרבית המקרים, אלא בתופעה טבעית, שיכול לקרות, תאמינו או לא – גם לתינוקות בני שבוע או חודש. במאמר זה נסקור את הבעיה, נבין את הגורמים לה, נלמד לזהות את הסימנים ואת דרכי הטיפול המומלצות באף סתום אצל תינוק.

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:
  1. תינוקות עם אף סתום עלולים להציג מספר סימנים: נשימה רועשת וכבדה, קושי בשינה, ירידה בתיאבון ועצבנות מוגברת. הסימנים הללו נגרמים בעיקר כתוצאה מקושי בנשימה, שעלול להפריע לשגרת היום-יום של התינוק ולהקשות על האכילה והשינה.
  2. אף סתום אצל תינוקות הוא תופעה שכיחה, אך ישנם מקרים בהם חשוב לפנות לרופא. דוגמאות לכך הן כאשר התינוק סובל מחום גבוה (מעל 38 מעלות אצל תינוקות מתחת לגיל 3 חודשים), קושי בנשימה (כגון נחיריים מתרחבים או שקיעת בית החזה), הצלבה בשפתיים או בעור, או גודש מתמשך שלא משתפר לאחר שבוע.
  3. קיימות מספר דרכים טבעיות לפתוח אף סתום לתינוק וביניהם: שימוש במכשיר אדים, שימוש בטיפות מי מלח, עיסויים עדינים ועוד.

מהם הגורמים לאף סתום לתינוקות?

אף סתום לתינוקות יכול להיגרם מסיבות שונות. הבנת הגורמים עשויה לסייע להורים לנקוט בפעולות מתאימות:

  1. התקררות – תינוקות סובלים לעיתים מגודש באף כתוצאה מהתקררות או זיהומים ויראליים קלים. כמו אצל מבוגרים, גם תינוקות יכולים לסבול מהתקררות בחורף. במקרה של תינוקות הסבירות לכך גבוהה יותר בשל העובדה שמערכת החיסון הלא בשלה שלהם גורמת לרגישות גבוהה יותר למצבים אלה.
  2. אוויר יבש – אוויר יבש עלול לגרות את דרכי האף הרגישות של התינוק ולגרום לגודש. יובש באויר נגרם בעיקר בחורף כאשר הלחות נמוכה, או כאשר מדליקים חימום בבית.
  3. אלרגיות – כמו אצל מבוגרים, אלרגיות אצל תינוקות יכולות לאף סתום. גודש באף יכול להיות תוצאה של תגובה אלרגנית של התינוק לתסמינים מגוונים כמו חשיפה לאבקנים, שיער בעלי חיים או גורמים סביבתיים אחרים.
  4. מצבים נדירים נוספים – במקרים נדירים, בעיות מבניות כמו תעלות אף צרות או תעלות אף שאינן מפותחות עשויות לגרום לגודש מתמשך באפו של התינוק. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר במקרים שאינם שכיחים, ויש להתייעץ עם מומחה לפני נקיטת צעדים בנושא.

מהם הסימנים לאף סתום אצל תינוקות?

זיהוי אף סתום אצל תינוקות עשוי להיות מאתגר, כיוון שהם אינם מסוגלים להביע את תחושותיהם. עם זאת, קיימים מספר תסמינים אותם נוכל לזהות אצל התינוקות ואשר יוכלו לסייע לנו בזיהוי הבעיה:

  • נשימה רועשת – תינוק עם גודש באף עשוי לנשום בכבדות ולהשמיע רעש. לעיתים התינוק ישמיע צלילים של נחירות או צפצופים ויאפשר לנו לזהות שישנו דבר מה, כמו גודש באף, שמקשה על הנשימה הרגילה שלו.
  • קושי בשינה: תינוקות עם אף סתום מתקשים לעיתים לישון בצורה סדירה. תופעה זו קורית בין היתר בגלל הקושי בנשימה שהגודש יוצר, והיא תטריד את התינוק בזמן שינסה לנוח.
  • ירידה בתיאבון: הגודש באף עשוי להקשות על ההאכלה, כיוון שתינוקות נושמים דרך האף בזמן ההנקה. לכן, אם אתם שמים לב שלתינוק שלכם אין רצון לאכול בשעות הקבועות, יכול להיות שהסיבה היא שדבר מה, כמו גודש באף, מפריע לו לעשות זאת.
  • עצבנות ובכי: אף סתום עלול לגרום לחוסר נוחות כללית ולעלייה ברמת העצבנות והבכי.

מתי חשוב לפנות לרופא?

כאמור, אף סתום אצל תינוקות, גם כאשר מדובר באף סתום לתינוק בן שבוע או בן חודש, הוא עניין טבעי ונורמאלי, ולרוב אינו מסוכן. עם זאת, ישנם מצבים בהם חשוב לפנות להתייעצות עם מומחה, וחשוב להכיר אותם:

  • חום גבוה – כאשר מופיע חום גבוהה אצל תינוק (חום של 38°C או יותר אצל תינוקות בני פחות משלושה חודשים) חשוב לפנות להתייעצות עם רופא.
  • קושי בנשימה – כאשר התינוק שלכם מראה סימנים לנשימה מאומצת, כמו נחיריים מתרחבים או שקיעת בית החזה, יש לפנות לטיפול רפואי.
  • כחלון בשפתיים או בעור – במידה ומופיע צבע כחול על השפתיים או על עור התינוק שלכם, ייתכן ומדובר בסימן אפשרי למחסור בחמצן ויש לפנות לקבלת טיפול רפואי דחוף.
  • גודש מתמשך: למרות שאף סתום אצל תינוקות היא תופעה שכיחה, אם הגודש באף נמשך מעל לשבוע ללא שיפור, מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים.

תזונה מומלצת להקלה על אף סתום

לתזונה תפקיד חשוב בתמיכה במערכת החיסון ובהקלה על סתום אצל תינוקות:

  1. חלב אם – חלב אם הוא פתרון טבעי וחשוב להתמודדות עם אף סתום אצל תינוקות. במקרה של אף סתום לתינוק בן שבוע או חודש, חלב אם יסייע לתינוק מכיוון שהוא מכיל נוגדנים שעוזרים להילחם בזיהומים ולהרגיע את גירוי האף.
  2. תזונה מחזקת למערכת החיסון – חשוב להקפיד על שתייה מספקת של מים. כמו כן, אם התינוק אוכל מוצקים, מומלץ לשלב מזונות עשירים בוויטמין C כמו תפוזים טחונים או פירות יער.

איך לפתוח אף סתום לתינוק בדרכים טבעיות

ישנן מספר שיטות בטוחות וטבעיות, אשר לעיתים יקראו ״תרופות סבתא״, להקלה על אף סתום אצל תינוקות. שיטות אלו יכולות להביא להקלה ולשפר את הנוחות הכללית:

  1. שימוש במכשיר אדים – ניתן להוסיף לחות לאוויר בעזרת מכשיר אדים. המכשיר מפיק אדים קרים או חמים ויכול למנוע יובש ולהפחית גירוי באף. כמו כן, ניתן לשבת עם התינוק בחדר מלא באדי מים למשך מספר דקות.
  2. טיפות מי מלח – טיפות מי מלח הן חומר טבעי לחלוטין, ובטוחות לשימוש בתינוקות. הטיפות יכולות לעזור לרכך את הנזלת באף ולהביא לפתיחת דרכי הנשימה. יש לטפטף טיפה או שתיים לכל נחיר לקנח את אף התינוק בעדינות.
  3. השכבת התינוק בצורה שמקלה על הנשימה – לצורה בה התינוק שוכב חשיבות לפעילות הנשימה התקינה שלו. הרמת ראש התינוק בצורה קלה במהלך השינה יכולה לסייע בנשימה טובה יותר.
  4. עיסוי עדין – ניתן לעסות בצורה עדינה את האזורים החסומים בפניו של התינוק היוצרים אף סתום. עיסוי קל סביב האף והסינוסים יכול לשפר את זרימת הדם ולהקל על אף סתום.
  5. יצירת סביבה לחה, ושמירה על ניקיון – יצירת סביבה לחה, על ידי המנעות משימוש במזגנים המייבשים את האוויר, והפעלה קבועה של מכשיר אדים, יכולה להקל על התינוק ולמנוע אף סתום. כמו כן, יש להפחית חשיפה לחומרים מגרים כמו אבק, שיער בעלי חיים וריחות חזקים.
  6. שאיבה עדינה של הגודש עם מכשיר מותאם לתינוקות – בנוסף לכל השיטות האמורות, ניתן לקנות מכשיר מיוחד לתינוקות המאפשר לשאוב את הגודש באף סתום אצל תינוקות ובכך להקל על התסמינים.

סיכום

אף סתום לתינוק הוא תופעה שכיחה אצל תינוקות ככלל, ובמיוחד אצל תינוקות קטנים בני שבוע או חודש. באמצעות הבנת הגורמים וזיהוי הסימנים, הורים יכולים לנקוט בצעדים פשוטים, בין היתר על ידי שימוש ב״תרופות סבתא״, להקלת חוסר הנוחות של התינוק. אם התסמינים מתמשכים או מחמירים, פנייה לרופא מבטיחה שהתינוק יקבל את הטיפול המתאים, אך חשוב לזכור שבמרבית המקרים מדובר בתופעה שאינה מסוכנת ויכולה להפתר בקלות.

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות