מה ההבדל בין דלקת ריאות נגיפית ודלקת ריאות חיידקית, מהו הטיפול המקובל, למה לא כדאי להזניח ולגשת מיד לרופא, ואיך ניתן להקל על השיעול? כל התשובות לפניכם
ילדכם סובל מחום גבוה, משתעל ומתקשה לנשום? ייתכן שהוא סובל מדלקת ריאות. דלקת ריאות היא מחלה נפוצה בקרב האוכלוסייה הבוגרת, וכך גם בקרב תינוקות, פעוטות וילדים. לפי הערכות ארבעה אחוזים מקרב הילדים יחלו בדלקת ריאות במהלך ילדותם. לכן אם אתם הורים לילדים צעירים, סביר להניח שתאלצו להתמודד לפחות פעם אחת עם מחלה זו. בעבר נחשבה דלקת ריאות למחלה מסוכנת, אךבימינו, לאחר שהטיפול הרפואי התפתח, דלקת ריאות נחשבת למחלה שמגיבה טוב לטיפול רפואי. הנה כמה עובדות שכדאי לדעת על דלקת ריאות אצל ילדים:
מהי דלקת ריאות?
דלקת ריאות היא מחלה שהגורם לה הוא זיהום. הגורם המזהם יכול להיות חיידק, נגיף (וירוס), או טפיל. כדוריות דם לבנות שתפקידן להשמיד את הגורם המזהם מפרישות חומרים שונים שגורמים לתגובה דלקתית. דלקת ריאות ממקור נגיפי תופיע לרוב בחודשי החורף, הזמן בו כידוע לכל ההורים הוירוסים משתוללים. דלקת ריאות ממקור חיידקי עלולה להופיע בכל השנה.
הסימפטומים השכיחים לדלקת ריאות:
- שיעול
- נשימה מהירה מהרגיל
- עליית חום
- צמרמורת
- הקאה (שכיח אצל ילדים)
- חוסר תיאבון
- כאבי בטן
- במקרים קשים של דלקת יופיע כחלון
דלקת ריאות בקרב תינוקות וילדים
דלקות ריאה המופיעות אצל תינוקות מתחת לגיל חודש נגרמות לרוב כתוצאה מהלידה עצמה. בזמן המעבר של התינוק בתעלת הלידה הוא עלול להידבק מאימו. החיידקים השכיחים בצורה זו של הדבקות הם מסוג אי. קולי, ליסטרה וסטרפטוקוק מקבוצה B.
התסמינים לדלקת ריאות אצל תינוקות צעירים אינם חייבים לכלול שיעול או חום גבוה. למעשה הדלקת גורמת לתינוק להיות במצב כללי ירוד: סביר כי תופיע ירידה בתיאבון, וכן התינוק עלול לסבול מחוסר שקט ומנשימה מהירה. במקרים קשים יופיע גם כיחלון. יש לזכור כי בגילים צעירים אלה בכל מקרה של עליית חום יש לקחת את התינוק לרופא באופן מידי.
כשמדובר בפעוטות ובילדים פעמים רבות תתפתח דלקת ריאות כתוצאה ממחלה נגיפית (ויראלית) של דרכי הנשימה העליונות. בגילים אלה המחלה תלווה בעליית חום, שיעול ובנשימה מהירה. לעיתים יופיעו כאבים בחזה או בבטן.
כיצד מאבחנים דלקת ריאות?
אם אתם חושדים שילדכם סובל מדלקת ריאות השאירו את האבחון לרופא הילדים. לעיתים קרובות יוכל רופא הילדים לאבחן את המחלה באמצעות האזנה לריאות בעזרת סטטוסקופ. לעיתים יש צורך בביצוע צילום חזה ובדיקות מעבדה. קצב נשימה מוגבר יכול לרמז על קיומה של דלקת ריאות:
- בגיל חודשיים עד שנה – מעל 50 נשימות בדקה ייחשבו לקצב נשימה מוגבר
- בגיל שנה עד חמש – מעל 40 נשימות בדקה ייחשבו לקצב נשימה מוגבר
- מגיל חמש ומעלה – מעל 30 נשימות בדקה ייחשבו לקצב נשימה מוגבר
דלקות חוזרות וסיבוכים אפשריים
אם ילדכם סובל מדלקות ריאה חוזרות ונשנות, פנו לבירור רפואי. לעיתים בירור כזה יעלה כי ילדכם סובל מאסתמה, ובמקרים קשים יותר עלולות הבדיקות להעיד על מחלת ציסטיק פיברוזיס. ובכל זאת כדאי לזכור כי לא כל מחלת דלקת ריאות חוזרת מעידה על מצב רפואי חריג. ברוב המקרים דלקת ריאות שאובחנה בזמן וטופלה כיאות אינה גורמת לסיבוכים מיוחדים. לעיתים הדלקת גורמת לסיבוכים מקומיים. במקרים קשים עלולה הדלקת לגרום לכשל נשימתי, שיחייב אשפוז.
כיצד מטפלים בדלקת ריאות ומונעים הדבקה?
לרוב טיפול אנטיביוטי יהיה יעיל ואין צורך לברר מהו הגורם המזהם. כשהמחלה חריגה בעוצמתה ינסה הצוות הרפואי לאבחן מהו הגורם הספציפי למחלה וזאת במטרה להילחם בו באופן יעיל יותר. לפעמים ובמקרים קלים יחליט הרופא כי אין צורך במתן טיפול אנטיביוטי, מאחר שטיפול אנטיביוטי שלא לצורך גורם ליצירת זני חיידקים עמידים לתרופות.
אחד התסמינים של דלקת ריאות הוא הצטברות כיח צמיגי ועבה בדרכי הנשימה שגורם בדרך כלל שיעול. השיעול מקשה על הילד. למרות שקשה למנוע הדבקה בדלקת ריאות, חשוב שתשמרו על ההגיינה, תדאגו לשמור במידת האפשר על מרחק סביר מהחולה, הקפידו לשטוף את הידיים ואווררו את הבית.