הקאות ושלשולים הם מנת חלקם של תינוקות ופעוטות, הקיץ מביא איתו אין ספור אפשרויות לבילוי ואלה גוררים איתם את הצורך לאכול מחוץ לבית. אז כיצד אוכלים מחוץ לבית ומונעים הרעלות מזון? ריכזנו עבורכם את כל הדרכים.
הקיץ מביא איתו שפע אפשרויות לבילוי מחוץ לבית עם תינוקות ופעוטות. ים, בריכה, טיולים ופיקניקים הם רק חלק מהפעילויות שאנו עושים עם הילדים בימות הקיץ. כשיוצאים עם תינוקות ופעוטות אל מחוץ לבית אנו בדרך כלל לוקחים להם אוכל. פרי, מעדן, חטיף או סנדוויץ' קטן כדי שיהיה לנו מה לתת להם במהלך הפעילות. אלא שהקיץ הישראלי טומן בחובו סכנות. החום העז מקלקל את המזון במהירות ואנו נותנים לילדנו מזון שעלול לגרום להם להרעלת מזון, הקאות, שלשולים ואף התייבשות. כדי להימנע מכל אלה, חשוב לדעת מה גורם להרעלת מזון וכיצד להתמודד נכון עם אכילה מחוץ לבית, גם בקיץ.
מהי הרעלת מזון?
הרעלת מזון נגרמת כתוצאה מאכילת מזון מקולקל שיש בו חיידקים. מזון מקולקל יכול להיות כזה שפג תוקפו, מזון שהושאר בחוץ ביום חם או מזון שטיפלו בו בצורה לא היגיינית. החיידקים הנפוצים הגורמים להרעלת מזון הם סלמונלה, ליסטריה, קמפילובקטר ואי קולי.
הסימנים הנפוצים להרעלת מזון בקרב תינוקות, פעוטות וגם מבוגרים הם בחילות, הקאות, שלשולים ולעיתים גם עלייה של חום הגוף.
כיצד מונעים הרעלת מזון מחוץ לבית?
הדרך הטובה ביותר למנוע הרעלת מזון מחוץ לבית היא להתכונן מראש:
- אוכלים במסעדה: עם תינוקות ופעוטות כדאי לאכול במסעדות מסודרות. לא כל חומוסייה ברחוב מתאימה לקיבתו של תינוק ומה שעשוי לא לגרום לכם המבוגרים שום נזק, עשוי לגרום לו לשלשול, כיוון שמערכת החיסון שלו עדיין לא בשלה.
- יוצאים לפיקניק: אם החלטתם לעשות פיקניק, כדאי לחשוב על יציאה לפיקניק בשעות הערב ולאו דווקא בשעות הצהריים החמות. ככל שהאוכל יהיה בטמפרטורה קרה יותר, כך הסיכוי שיתפתחו בו חיידקים לא טובים, נמוכה יותר. לכן חשוב לארוז את האוכל בצידנית טובה עם קרחומים ולצאת בשעות פחות חמות.
- על האש: אם החלטתם לעשות על האש, ברביקיו, עליכם להקפיד עוד יותר על טריות המזון וקירור שלו. בשר מתקלקל במהירות גדולה יותר וצובר כמות גדולה יותר של חיידקים. הדרך הנכונה לעשות בשר על האש בקיץ היא להצטייד בצידנית טובה עם כמות קרחומים גדולה ולדאוג שהבשר יגיע למנגל כמה שיותר מהר מרגע יציאתו מהמקרר.
- אחר הצהריים בגינה: כשיוצאים עם תינוקות ופעוטות בקיץ אחר הצהריים לגינה חשוב לחשוב על מה לוקחים לנשנוש בתיק. אם בחורף אין בעיה לקחת מעדן חלב, בקיץ כדאי לקחת מזונות שמתקלקלים פחות מהר
בייגלה, חטיף יבש, פריכיות אורז וכיוצא בזה אינם מתקלקלים במהירות וניתן לקחת אותם בתיק או בעגלה
פירות וירקות חתוכים כדאי לקחת בקופסא גדולה ולהכניס לתוכה גם קרחום עטוף בשקית לשמירה על ההיגיינה
רצוי להימנע מלקחת מעדן חלב לגינה בחודשי הקיץ, פוטנציאל הקלקול שלהם גדול ומהיר
בכל זאת חלינו, מה עושים?
אם הגעתם לכאן כיוון שילדכם כבר משלשל, מקיא או חש ברע, יש מה לעשות גם עכשיו. ראשית, כל התינוקות והפעוטות לוקים מדי פעם בשלשולים והקאות. לא בטוח שמדובר בהרעלת מזון, יכול להיות שמדובר בווירוס הגורם לכאב הבטן ולשלשול.
אצל תינוקות ופעוטות, כמעט תמיד המחלה מוגבלת וחולפת מעצמה תוך כמה ימים כשההקאות אמורות לעבור תוך יומיים שלושה והשלשולים תוך כשבוע.
הסיבוך המוכר לכולנו והמדאיג את ההורים הוא התייבשות. בעת מחלה מסוג זה הגוף מאבד במהירות נוזלים ואצל תינוקות ופעוטות איבוד הנוזלים מתרחש במהירות גדולה יותר.
אז מה עושים?
- תנו לילד לשתות משקאות שיש בהם ויטמינים ומינרלים: תה, מרק, מיץ תפוחים צלול או מיץ ענבים צלול
- תנו לילד לשתות בכמויות קטנות 10-30 CC כל רבע שעה, ובכך תמנעו את ההקאה ותשמרו על כך שהוא לא מתייבש
- תנו לילד תמיסה להחזרת המינרלים והנוזלים.
- תינוקות יונקים או כאלה השותים עדין חלב מבקבוק בלבד, יש להמשיך ולתת את התזונה הרגילה, אפשר להכין מי אורז, כלומר לקחת את המים בהם מבושל אורז (30 גרם על ליטר מים) ולהכין את התמ"ל ממים אלה.
- לילדים בוגרים יותר ניתן לתת מזונות שמעט עוצרים את השלשול, בננה, גזר, תפוח אדמה מבושל או מרק עוף ולהימנע מאוכל שמן או חריף.
- אין צורך לרוץ לרופא על כל שלשול, אבל אם נראה לכם שילדכם מיובש, אם הוא ישנוני ואינו מגיב, אם מופיע דם ביציאות שלו, אם הוא סובל מחום גבוה או אם ההקאות נמשכות יותר מיומיים, חשוב לגשת לרופא לבדיקה.
- הקיץ הוא זמן נפלא לבלות יחד עם התינוקות, הפעוטות והילדים שלנו, אבל כדאי לזכור כשיוצאים מהבית להתארגן בצורה נכונה עם האוכל ולזכור שתינוקות ופעוטות חשופים יותר מאיתנו לזיהומים בקיבה. שיהיה קיץ נעים!