וירוסים, או בשם השני נגיפים, הינם יצורים זעירים בעלי תא אחד אשר יכולים להתרבות רק בתוך תאים של יצורים חיים אחרים. יצורים אלו יכולים להיות צמחים, בעלי חיים או אפילו בני אדם. הוירוסים יכולים לעבור מאדם לאדם במגע ישיר, או במגע עקיף דרך חפצים שונים, וקיימים אין- ספור סוגי וירוסים, אשר בתורם גורמים לאין- ספור מחלות ויראליות, ממחלות קלות ופשוטות ועד מחלות קשות ומסכנות חיים.
וירוסים הינם דבר נפוץ מאוד אצל תינוקות וילדים מכיוון שאלו חשופים ללא מעט מחוללים וגירויים שונים אשר מערכת החיסון המתפתחת שלהם אינה מכירה עדיין, ולא פיתחה אליהם נוגדנים מתאימים. אחד הכלים אשר יכולים לעזור להורים להתמודד עם המחלות הויראליות היא הבנת החשיבות של התהליך הויראלי והטיפול בו.
- הדבקה בווירוס ויראלי אצל תינוקות מתרחשת בעיקר עקב מגע עם נוזלי גוף, כמו נזלת או ריר, של תינוק או אדם חולה. בנוסף, תינוקות יכולים להידבק גם אם הם מכניסים לפה צעצועים שהיו במגע עם נוזלים אלו. ישנם גם וירוסים שמועברים באוויר ויכולים להדביק את התינוק.
-
-
סוגי וירוסים נפוצים בתינוקות ותסמיניהם
את סוגי הוירוסים הנפוצים בתינוקות ניתן לחלק למספר קבוצות, על פי מיקום הוירוס הויראלי בגוף והתסמינים להם הם גורמים.
- וירוסים בדרכי הנשימה העליונות יגרמו לרוב להצטננות, שפעת ודלקות גרון.
- וירוסים במערכת העיכול יכולים לגרום לשלשולים והקאות.
- קיימים וירוסים נוספים אשר יכולים לגרום למחלות כגון חצבת, אדמת או לגרום לחום גבוה ללא סיבה נראית לעין.
במקרים רבים של וירוסים ויראליים קיימים גם תסמינים כלליים של חום, עייפות, חוסר תיאבון ולעיתים גם פריחה.
איך נדבקים בוירוס ויראלי?
רוב ההדבקות בוירוסים ויראליים אצל תינוקות קורות בעקבות מגע עם נוזלי גוף כגון נזלת או ריר, של אדם או תינוק חולה או בהכנסת צעצועים מזוהמים מנוזלים אלו לפה. קיימים וירוסים אשר עוברים באוויר ויכולים להדביק את התינוק גם כן.
כמה זמן נמשך וירוס ויראלי?
משך הזמן הממוצע של וירוס ויראלי יהיה לרוב בין מספר ימים בודדים למספר שבועות, בהתאם לסוג הוירוס.
משך הזמן וההתאוששות מהוירוס משתנה בהתאם לבריאות התינוק, גילו, כמה חזקה מערכת החיסון שלו וכמובן גם בסוג הוירוס.
מהם הסיבוכים האפשריים בעקבות וירוס ויראלי?
התפתחות הוירוס למחלות קשות יותר, כמו דלקת ריאות, דלקת אוזניים ואף דלקת שריר הלב ודלקת קרום המוח הם סיבוכים אפשריים של וירוסים ויראליים אצל תינוקות.
סימני אזהרה המחייבים פנייה לרופא
תינוקות נחשבים לאוכלוסיה בסיכון בעקבות מערכת החיסון החלשה שלהם, אשר רק לומדת להתמודד עם גורמים חיצוניים. מסיבה זו חשוב מאוד לשים לב לסימנים השונים המופיעים אצל התינוק, ולקחת אותו לבדיקת רופא ברגע שמופיע אחד או יותר מהסיפטומים אשר ברשימה.
רשימת סימני אזהרה:
- חום גבוה שאינו יורד
- קושי בנשימה
- מצב של חוסר הכרה או הכרה מעורפלת
- הקאות חוזרות ונשנות
- צבע עור צהבהב או צהבת.
אבחון וירוס ויראלי
ברוב המקרים האבחנה שיבצע הרופא היא אבחנה קלינית. כזו המסתמכת על סמך התלונות של המטופל או של הוריו, וממצאי הבדיקה הגופנית שביצע הרופא. במקרים מסוימים ישלח הרופא את התינוק לבדיקות רפואיות נוספות אשר יכולות לעזור לקבוע אבחנה ברורה. אבחון מדויק ומהיר יעזור לרופא לקבוע את סוג הוירוס ולהמליץ על הטיפול הטוב והיעיל ביותר עבור התינוק, וכך למנוע סיבוכים.
בדיקות לאבחון וירוס ויראלי יכולות לכלול בדיקות דם, שתן ואף בדיקות הדמיה שונות כגון צילום חזה.
טיפול בוירוס ויראלי
רובם המוחלט של הוירוסים אינם מגיבים לאנטיביוטיקה, ולקיחת תרופה זו ללא סיבה מוצדקת יכולה לעשות יותר נזק מתועלת. בעקבות העובדה שלרוב הוירוסים לא קיימות תרופות אשר יכולות לעזור לגוף לתקוף את הוירוס מומלץ קודם כל לתת טיפול תומך. טיפול תומך משמעותו שתייה מרובה על מנת למנוע התייבשות, מנוחה רבה ככל הניתן וכל דרך נוספת אשר מקלה על התסמינים. בנוסף, גם תרופות ללא מרשם יכולות להקל על הסימפטומים השונים של וירוסים ויראליים ובהתאם לגיל התינוק קיימות תרופות להורדת חום ומשככי כאבים אשר יכולים לעזור גם הם.
מניעת הידבקות
קיימות מספר דרכים עיקריות על מנת למנוע הדבקת ומעבר וירוסים ויראליים לתינוק שלכם:
- היגיינה אישית. אחת הדרכים למנוע מעבר וירוסים, הוא כיסוי הפה בעת שיעול או עיטוש ושטיפת ידיים במים וסבון, בעיקר לאחר מגע עם הפרשות כגון נזלת או ריר, וגם לפני ואחרי מגע עם מזון.
- חיסונים. רבות מהמחלות הויראליות המסוכנות בעולם נעלמו כמעט לגמרי בעקבות חיסונים. בטיפת חלב קיימים חיסונים שגרתיים עבור התינוקות נגד וירוסים ויראליים כמו חצבת, אדמת, דלקת כבד נגיפית ואבעבועות רוח. בנוסף, קיימים וירוסים ויראליים כמו שפעת וקורונה, אשר מתפתחים כל שנה בצורה אחרת, ולכן מומלץ להתחסן בחיסונים אלו כל שנה מחדש.
- הימנעות ממגע עם חולים. אם זה לא היה ברור עד כה, מעבר וירוסים ויראליים מתבצע בקלות רבה בעזרת מגע או דרך האוויר. אחת הדרכים לשמור על תינוקכם בריא הוא למנוע ממנו מגע עם אנשים חולים, על מנת למזער את הסיכוי שיידבק מאנשים אלו.
סיכום
כאשר אנחנו כהורים מוכנים ומכירים את ההתמודדות עם מחלות ויראליות, אנחנו יכולים להגן על התינוק שלנו בצורה טובה יותר מוירוסים אלו, ובמידה וזיהינו כי התינוק "חטף" וירוס נהיה מוכנים לדעת כיצד לטפל ולתמוך בתינוק שלנו בצורה הטובה ביותר.
חשוב לזכור כי למרות שלא קיים טיפול אנטיביוטי, לעיתים קיימים טיפולים אחרים ולכן במידה וזיהיתם חום שאינו יורד, הקאות ושלשולים, קשיי נשימה או שינויים במצב ההכרתי של התינוק – מומלץ לפנות לרופא באופן מיידי.
בנוסף, כולנו זוכרים איך אנחנו מרגישים כשאנחנו חולים במחלה ויראלית. הטיפול התומך והסבלני אשר אנחנו רוצים לקבל הוא גם טיפול טוב עבור התינוק שלנו. הקפידו על מתן נוזלים מספק, מנוחה מרובה וכל דבר אשר אתם מוצאים כי מקל על התסמינים של התינוק שלכם.
רפואה שלמה!