פצעים בפה ויובש בפה לאחר טיפולים כימותרפיים

18 ביולי 2019

טיפולים כימותרפיים והקרנות נועדו לבלום את קצב התפתחות התאים הסרטניים, לעיתים יחד עם הטיפולים מגיעות תופעות לוואי כמו פצעים בפה (אפטה). קראו כאן על תופעות הלוואי הנפוצות והדרכים להתמודדות עימם

כשעומדים לפני טיפולים כימותרפיים או הקרנות, כדאי להכיר את תופעות הלוואי הנפוצות. אין זה מחייב שתסבלו מהן, שכן אנשים רבים עוברים טיפולים ללא כל תופעת לוואי אך כדאי להיות מוכנים להתמודדות עימם. בנוסף, לכל טיפול יש תופעות לוואי שונות, ובניגוד לדעה הרווחת לא כל הטיפולים גורמים לאותן תופעות.

תופעות הלוואי של הטיפולים יכולות לא נעימות, אך רובן אינן מהוות סכנה משמעותית לבריאותכם או להצלחת הטיפול . יחד עם זאת, חשוב לעדכן את הצוות הרפואי שמטפל בכם אודות כל תופעה ואי נעימות שאתם חשים, כדי לוודא שלא מדובר בסיבוך שעשוי להשפיע על בריאותכם. כמו כן, ניתן להיעזר בטיפולים תומכים, כמו קפוסול מבית כצט, כדי להקל על תופעות הלוואי ולשמור על איכות חיים גם במהלך הטיפולים.

 

תופעות לוואי נפוצות במהלך טיפולים כימותרפיים

עייפות
תופעת לוואי נפוצה, שיכולה להתבטא בעייפות בשעות הערב המוקדמות או בהתעייפות מהירה לאחר ביצוע פעולות שגרתיות. רצוי להקשיב לגוף ולהקפיד על מנוחה מרובה. בחילות והקאות
כמחצית מהמטופלים יסבלו מתופעת לוואי זו, וניתן לטפל בה באמצעות תרופות נגד בחילות. רצוי להיעזר בטיפול תרופתי במיוחד אם הינכם סובלים מהקאות, שעשויות להחליש את גופכם ולפגוע בתיאבון.

 

אובדן שיער
תופעת לוואי נפוצה שמתחילה כשבוע עד שלושה שבועות מתחילת הטיפול באופן מתון ומתגברת מאוד אחרי כחודשיים. מדובר בתופעה שאינה מסוכנת מבחינה בריאותית, אך עשויה לגרום למועקה נפשית ולכן כדאי להיערך אליה ובמידת הצורך להיעזר בפאה או אביזרים אחרים. חשוב גם לדבר על כך עם הצוות שמטפל בכם, הם מבינים את אי הנעימות ויוכלו לסייע בייעוץ ותמיכה. לעיתים ניתן גם לקרר את הקרקפת בזמן הטיפול כדי למנוע נשירת שיער, אך זה תלוי בסוג המחלה וסוג הטיפול שניתן.

 

פגיעה במערכת החיסונית
בעת טיפולים, יכולת ההגנה הטבעית של הגוף מפני חיידקים ווירוסים פוחתת, לכן מומלץ להימנע משהייה עם אנשים חולים, להקפיד על היגיינה ושטיפת ידיים תכופה ולהימנע ככל הניתן מפצעים או חתכים על פני העור שעשויים להזדהם.

 

אנמיה
הטיפולים עשויים לגרום לירידה משמעותית במספר תאי הדם האדומים, דברר שגורר ירידה בהמוגלובין ועשויה להתפתח אנמיה. לכן, רצוי לבצע ספירות דם באופן תדיר כדי לעקוב אחרי ערכי הברזל וכן להרבות בצריכת מזונות עשירים בברזל, כמו בשר אדום, קטניות, ירקות ירוקים, אגוזים וצימוקים.

 

אפטות ויובש בפה
במקרים מסוימים, הטיפולים עשויים לגרום לדלקות ברקמות הרכות שסביב מערכת העיכול, ובכללן אזור הפה. דלקת זו נקראת מוקוזיטיס, ועשויה להתבטא בצורה של אפטות בפה (פצעים בפה) ובתחושת יובש. מומלץ לטפל בדלקת זו שכן היא מקשה על האכילה והדיבור, וכן עשויה להחריף בהיעדר טיפול.

קפוסול
קפוסול תמיסה לשטיפת פה המיועדת לטיפול ביובש בפה זמני או קבוע מכל סיבה שהיא , מסייעת לטיפול בדלקת רירית הפה שנגרם כתוצאה מהקרנות או טיפול כימותרפי במינון גבוה, בנוסף לטיפול אורלי שיגרתי. הקלת היובש ברירית הפה במקרים שצויינו לעיל מפחיתה את הכאב .


סימני אזהרה שמצריכים בדיקת רופא

במקרים אלו, לא מדובר בתופעת לוואי צפויה ונורמלית ולכן רצוי לעדכן את הרופא המטפל:

  • חום גבוה מעל 38 מעלות
  • רעד בלתי נשלט בגוף
  • קושי בנשימה
  • כאבים בחזה
  • כאבי שרירים הדומים בתחושתם לשפעת
  • דימום מהאף שאינו עוצר גם לאחר לחיצה על המקום במשך מספר דקות
  • ירידה בתיאבון או קושי לאכול
  • שלשול או יציאות רכות מעל לארבע פעמים ביום

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות