ברזל הוא מרכיב תזונתי חיוני. רובו קשור להמוגלובין, המרכיב את כדורית הדם האדומה ומיוגלובין בשריר, והשאר מצוי במחסני הברזל בגוף. חלק קטן ממנו קשור לאנזימים שונים שהם קריטיים לתפקוד הגוף. מחסור בברזל גורם לפגיעה בתפקודי הגוף. בתינוקות וילדים נמצא כי חסר בברזל גורם לפגיעה בגדילה ועל כן למניעתו של חסר זה, חשיבות רבה.
מאמר מאת: ד”ר דורון כרמי, מומחה באנדוקרינולוגיה וברפואת ילדים
ברזל הוא מרכיב תזונתי חיוני בבני אדם. רובו קשור להמוגלובין, המרכיב את כדורית הדם האדומה ומיוגלובין בשריר; והשאר מצוי במחסני הברזל בגוף. חלק קטן ממנו קשור לאנזימים שונים שהם קריטיים לתפקוד הגוף. מחסור בברזל גורם לפגיעה בתפקודי הגוף. בתינוקות וילדים נמצא כי חסר בברזל גורם לפגיעה בגדילה והתפתחות פסיכומוטורית ועל כן למניעתו של חסר זה, חשיבות רבה.
עפ”י הקונצנזוס הקיים היום ובהתאם להנחיות משרד הבריאות, רופאי הילדים רושמים לכל התינוקות הבריאים בישראל תכשיר ברזל החל מהחודש הרביעי לחיים; ולפגים החל מהחדש השני ועד גיל שנה. כמו כן קיימת הנחיה לביצוע ספירת דם סביב גיל שנה. הנחיה זו נמדדת כמדד איכות רפואית בקופות החולים.
האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים הגדירה אנמיה אצל תינוקות בגיל שנה, כאשר רמת המוגלובין הנמצאת בדמם הינה מתחת ל11 מ”ג/ד”ל. עפ”י הגדרה זו ועל פי מדיניות ארגון הבריאות העולמי יש להוסיף תכשיר ברזל גם לתינוקות בגיל שנה שרמת ההמוגלובין שלהם נמוכה מ-11 .
תינוקות וילדים זקוקים לכמות משמעותית של ברזל בתזונה שלהם, בשל הצורך בברזל לתהליך הגדילה ולגדילת השרירים. תינוקות בגיל שנה עד 3 שנים נוטים לפתח אנמיה לאור העובדה שהכלכלה שלהם בגיל זה אינה עשירה דיה בברזל.
מקורות הברזל בתזונה הם בשר ודגים כאשר בשר הבקר והחלקים הפנימיים כגון כבד עשירים יותר בברזל. גם בשר הודו עשיר יותר מבשר עוף. הברזל שמקורו בבשר זמין יותר מהברזל שמקורו בירקות. כמו כן ויטמין C מגביר את ספיגת הברזל בעוד חלב ומוצריו, כמו גם תה, מפחיתים את ספיגת הברזל במעי.
במחקר שנערך בארץ והתפרסם בעיתון היוקרתי של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים נמצא שאחוז ניכר מהתינוקות בישראל בגיל שנה סובלים מאנמיה. מחקרים אחרים הראו שגם רמה תקינה של המוגלובין אינה שוללת קיום חסר של ברזל שכאמור נמצא ברקמות אחרות וחיוני לתפקוד הגוף וגדילת התינוקות. למעשה אחוז ניכר מהתינוקות להם המוגלובין תקין סובלים מחסר בברזל ועליהם לקבל טיפול בתכשיר ברזל או העשרת הכלכלה במזון עשיר בברזל.
בשורה התחתונה, הורים לתינוקות וילדים צריכים להיות מודעים להשפעת הברזל על התפתחות ילדיהם, להקפיד על מתן תכשיר ברזל עד גיל שנה ולבצע מעקב אחר רמת הברזל בדם אצל ילדיהם.