בשנים האחרונות גוברת מאוד המודעות למזון שאנחנו צורכים. רבים בודקים היטב את הרכיבים שמהם עשויים מאכלים שונים ומודעים יותר לגופם ולתגובותיו בעקבות אכילת מזון מסוים. מהסיבה הזו, עלה בשנים האחרונות מספרם של האנשים המאובחנים כבעלי רגישות לגלוטן. אך מהו אותו גלוטן, במה מתבטאת הרגישות הזו והאם ישנו הבדל בינה לבין מחלת הצליאק?
מה זה גלוטן?
הגלוטן הוא חלבון אשר מצוי בדגנים רבים. בגרעין החיטה, לדוגמה, מהווה הגלוטן 80% מכלל החלבונים, אך החיטה היא לא היחידה שמכילה גלוטן, כאמור. גם שיפון, כוסמין, שעורה ועוד דגנים רבים אחרים מכילים אותו.
הגלוטן הוא כיום – ולמעשה כבר עשרות ומאות שנים – אחד החלבונים הנצרכים ביותר בעולם. בתרבויות רבות, כולל כאן בישראל, מוצרי החיטה מהווים את הבסיס לתפריט היומיומי של האדם, ולכן הגלוטן נוכח בתפריט זה בכמויות גדולות מאוד: בלחמים שונים, במאפים, בדגני בוקר ועוד.
מהי רגישות לגלוטן – ומה ההבדל בינה לבין צליאק?
רבים טועים לחשוב כי רגישות לגלוטן משמעה צליאק – מחלה אוטואימונית (כלומר כזו שמקורה בבעיה במערכת החיסונית של הגוף) אשר תוקפת את תאי המעי הדק וגורמת לבעיה בספיגת המזון בו. זה הזמן לומר: צליאק, דגֶנֶת בעברית, נובעת מאי-סבילות לגלוטן, כלומר זהו מצב שבו הגוף אינו מתמודד עם גלוטן ורואה בו גוף זר.
ברגישות לגלוטן המצב מעט שונה: כלומר, הגוף אינו רואה בגלוטן גוף זר ואינו ‘נלחם’ בו, ולכן תופעות שונות המאפיינות את מחלת הצליאק – תת-ספיגה, בעיות התפתחותיות ועוד – לא מתרחשות בדרך כלל במקרה זה. עם זאת, הרגישות לגלוטן יכולה לגרום לכמה וכמה תופעות בריאותיות ותסמינים שמופיעים גם בעקבות צליאק, וגם הם עשויים לפגוע מאוד בשגרת החיים היומיומית של הסובל ממנה. אגב, ישנה גם אלרגיה הספציפית לחיטה, שאינה מופיעה לאחר אכילת דגנים אחרים.
מה הם התסמינים האופייניים?
רגישות לחלבון הגלוטן עשויה לגרום לכמה וכמה תופעות:
- בעיות עיכול
- כאבי בטן ושלשולים
- גזים ונפיחוֹת
- תשישות
- כאבי ראש
יש לציין כי תסמינים אלו מופיעים לרוב מיד לאחר אכילת מאכלים המכילים גלוטן וזהו אחד הסימנים המובהקים לרגישות לחלבון המדובר.
איך בודקים רגישות לגלוטן?
אבחון רגישות לגלוטן נעשה על דרך השלילה: אם אין ממצאים המעידים על צליאק או על מחלה אחרת הקשורה למערכת העיכול (שכן התסמינים בציינו קודם יכולים להופיע בעקבות כמה סוגי מחלות אשר תוקפות את מערכת העיכול), עולה הסיכוי שמדובר ברגישות זו.
אחת הדרכים הנוחות והמדויקות לשלול צליאק היא בדיקת צליאקס – בדיקה גנטית המבוצעת על בסיס דגימת רוק הנקראת צליאקס. דגימת הרוק מנותחת במעבדה, ונבדק האם היא מכילה גנים, אשר נמצא כי הם קשורים להימצאותה של מחלת הצליאק. אם הם לא נמצאו – הסיכוי הוא גבוה שהנבדק אינו סובל מצליאק, וייתכן שהבעיה היא רק רגישות.
איך מתמודדים עם רגישות לגלוטן?
הפתרון הטוב ביותר לאנשים, אשר רגישים לגלוטן הוא הימנעות מצריכתו. יש להוציא מהתפריט לחמים מסוגים שונים ומוצרי מאפה המתבססים על חיטה או על דגנים אחרים המכילים גלוטן, וכך המצב ישתפר משמעותית.
מדובר בשינוי לא פשוט, שכן ‘על המדף’ נמצאים אינספור מוצרים המכילים גלוטן. ובכל זאת, כיום ישנן שלל אפשרויות בדמות מוצרים המתבססים על קמח תירס, קמח סויה, קמח תפוחי אדמה, דורה (דגן שאינו מכיל גלוטן), שעועית ועוד שלל תחליפים. יתרה מכך, היום בכלל המודעות הגוברת כבר קל יותר לדעת באיזה מאכלים יש גלוטן. החשוב ביותר הוא ליידע את הסביבה על הרגישות ( בעבודה, בבית הספר של הילד, בסביבת חברים או בחיק המשפחה).