זוג בגיל המעבר

מהו טסטוסטרון?

הקשר לאין אונות
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 4 באפריל 2018
תאריך עדכון: 24 בינואר 2024

טסטוסטרון הוא ההורמון שהופך את הגברים לציידים, משפיע על העוררות המינית, על ההישגיות ועל מצב הרוח. אז למה הגוף מפחית את קצב הייצור שלו אחרי גיל 50?

טסטוסטרון הוא ההורמון שהופך את הגברים לציידים, משפיע על העוררות המינית, על ההישגיות ועל מצב הרוח. אז למה הגוף מפחית את קצב הייצור שלו אחרי גיל 50?

טסטוסטרון הוא הורמון חשוב מאוד לתפקוד היום-יומי. בעבר הוא היה המפתח להישרדות האדם, שכן רמה תקינה של טסטוסטרון היא זאת שהפכה גברים ללוחמים גדולים. הטסטוסטרון קשור לייצר התחרותיות של הגבר, למוטיבציה להגיע להישגים ולפוריותו, וכידוע הלוחמים המצטיינים הם אלו שזכו בבנות זוג ובהמשכיות הדור, וכך התפתח המין האנושי.

זהו הורמון המין הגברי, אך הוא מיוצר ברמה נמוכה גם בקרב נשים. אצל הגבר ההורמון מיוצר באשכים ואצל האישה בשחלות. הטסטוסטרון אחראי על יצירת הסממנים הגבריים שמבחינים בין ילדים לגברים, כמו: שיער פנים וחזה, קול עבה, מסת שריר גבוהה וייצור תאי זרע. לטסטוסטרון יש גם השפעה התנהגותית: רמות גבוהות שלו מגבירות את האגרסיביות והדומיננטיות ורמות נמוכות גורמות לעייפות, דיכאון ופגיעה בזיכרון. החל מגיל עשר רמות הטסטוסטרון בגוף הגבר עולות בהתמדה. זהו גם הגיל שבו מתחילה ההתבגרות המינית אצל נערים.

מה קורה לטסטוסטרון אחרי גיל 50?

אחרי גיל 50 חלה ירידה בקצב ייצור הטסטוסטרון בגוף של 1% מדי שנה. הירידה ברמת הטסטוסטרון בגילאים אלו, קשורה לעלייה ברמות החלבון SHBG. רמת החלבון עולה עם הגיל, והוא קושר אליו את הטסטוסטרון הזמין מהדם.

אך לא רק הגיל אחראי לירידה ברמת הטסטוסטרון, אלא גם לסגנון החיים יש השפעה על כך: עישון, צריכת אלכוהול או סמים ומשקל עודף פוגעים אף הם בקצב הייצור. מעבר לכך, קיימות גם תרופות שונות שפוגעות ברמת הטסטוסטרון בגוף, לדוגמה תרופות נגד התקרחות, תרופות לטיפול בסרטן הערמונית ותרופות נגד דיכאון.

הסימפטומים לרמות נמוכות של טסטוסטרון הם: חולשה, עייפות, אדישות, פגיעה בזיכרון, נטייה להשמנה, ירידה בחשק המיני והפרעות בזקפה עד לרמה של אין אונות.

ג'ל טסטוסטרון: לא רק לתפקוד המיני

כיום הטיפול הנפוץ ביותר הוא טסטוסטרון בג'ל המאפשר לשמור על רמות טסטוסטרון גבוהות גם בגיל מבוגר. למרות התפיסה הרווחת, הטסטוסטרון לא באמת מעכב את הזדקנות הגוף אלא מטפל בתופעות הזקנה ושומר על רמת חיונית גבוהה גם בגיל מבוגר. הג'ל אינו קשור רק לתפקוד המיני, אלא הוא תורם לשיפור מצב הרוח, לעלייה במוטיבציה ולשמירה על אורח חיים פעיל ואנרגטי.

לעיתים, גברים שנוטלים תרופות לאין אונות ואימפוטנציה מגלים שכשרמות הטסטוסטרון בגופם נמוכות התרופות לא עובדות. נטילת טסטוסטרון בשילוב תרופות לאין אונות משפרת את יעילות התרופה. למרות כל האמור, אין ליטול טסטוסטרון לפני בדיקת רמת ההורמון בגוף, שכן רמות עודפות גם אינן בריאות. את רמת הטסטוסטרון המדויקת בגוף ניתן לבדוק באמצעות בדיקת דם פשוטה.

מה הקשר בין טסטוסטרון ומבוכה?

קרוב ל-50% מהגברים אחרי גיל 50 יסבלו מתופעות גיל המעבר שקשורות לירידה בטסטוסטרון, רובם אינם מאובחנים ומטופלים. גיל המעבר הנשי הוא קל יותר לאבחון שכן זהו הגיל שבו מפסיק המחזור החודשי ומסתיימת תקופת הפוריות. מכיוון שנשים נבדקות במהלך השנים אצל רופא נשים, הן מאובחנות בקלות ומקבלות טיפול הורמונלי חליפי שמסייע להן להתמודד עם גיל המעבר.

גיל המעבר הגברי אינו כה מובהק. הסימנים לו הם רבים ומגוונים והתפתחותו איטית. לעיתים גברים רואים תופעות אלו כתופעות הזקנה ומקבלים עליהם את רוע הגזירה מבלי לדעת שניתן לטפל בהן בעזרת טיפול הורמונלי, בדיוק כמו שנשים מטפלות בתופעות גיל המעבר שלהן.

למרות שמדובר על בדיקת דם פשוטה שניתן לקבל הפניה מרופא המשפחה כדי לבצעה, גברים רבים נמנעים מביקור אצל הרופא. ככל הנראה, הדבר קשור למבוכה הרבה שאופפת את תופעות גיל המעבר, שכוללות גם פגיעה בזקפה ובתפקוד המיני ומבוכה להונות באין האונות.

חשוב לזכור שלטיפול בתופעות גיל המעבר יש השפעה כוללת על התפקוד היום-יומי, על הבריאות ועל מצב הרוח. מעבר לכך, הטיפול בטסטוסטרון זמין בקופות החולים ובבתי מרקחת עם מרשם רופא.

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות