הרפואה המודרנית הצעידה אותנו במהלך המאות האחרונות למקום שבעבר האדם יכול היה רק לחלום עליו, עם תוחלת חיים גבוהה פי כמה מזו שהייתה רק בתחילת המאה שעברה, אבחון ומתן מענה כמעט לכל המחלות הידועות לאדם, ופיתוח תרופות יעילות בקצב מהיר במיוחד. עם זאת, המבקרים את הרפואה המודרנית, "הקונבנציונלית", תמיד מדגישים פן אחד: הטיפול הגנרי, האחיד, כמעט לכל חולה – בלי להתחשב במי הוא, מאין הוא בא, איך הוא חי את חייו ומה התורשה שלו. בימים אלו התמונה הזו משתנה לנגד עינינו.
כל אדם והטיפול המתאים לו
עולם הרפואה עובר שינוי בלתי רגיל בעשור האחרון, במסגרת תהליך שחודר אל מוסדות הרפואה בעולם המערבי ונקרא "בריאות דיגיטלית" – תהליך שהופך את כל עולם הבריאות למתקדם, משוכלל וטכנולוגי יותר מאי פעם.
חלק מהותי מתהליך זה הוא שינוי התפיסה בכל הנוגע לטיפול בחולה: לא עוד טיפול אחיד אשר ניתן לכל המטופלים כ"קבוצת חולים" אחת, אלא גישה הרואה כל מטופל כאינדיבידואל בעל מאפיינים שונים, רגישויות שונות ותגובות שונות לכל טיפול ולכל תרופה. בבסיס השינוי נמצאת התפיסה שלפיה המאפיינים הייחודיים לכל אדם עשויים להשפיע על תגובת גופו לטיפול, ולכן חשוב להתאים לכל חולה את הטיפול המדויק עבורו.
פענוח הגנום האנושי
התפיסה החדשה נשמעת טבעית מאוד, משכנעת והגיונית, אך בעבר לא ניתן היה ליישם אותה בפועל. מדוע? משום שכדי להתאים את הטיפול בצורה ספציפית למטופל, צריך לדעת כמה שיותר על מאפייניו הייחודיים, כולל המטען הגנטי שלו, ואת זה אפשר להשיג רק על ידי ניתוח הגנום שלו.
בשנים האחרונות חלה התקדמות אדירה בתחום פענוח הגנום האנושי, והיא זו שאפשרה, למעשה, את "הולדתה" של הרפואה המותאמת אישית – שעד לפני 20 שנים לערך עוד נשמעה כחלום רחוק.
היכולת לבצע ריצוף דנ"א של אדם מסוים מאפשרת גם לבצע אבחון אישי בהתאם למטען הגנטי של אותו אדם, וכך להתאים לו את התרופה הנכונה, למצוא עבורו את הטיפול הנכון ביותר – ואפילו לִצפות מראש היתכנות סיכון למחלות, תגובה לטיפול תרופתי או סיכון לתופעות לוואי שונות תחת נטילת תרופות.
טיפול מותאם אישית: מה זה אומר בפועל?
השינוי הזה בתפיסה הרפואית ישפיע בקרוב על כולנו – יישומה של רפואה מותאמת אישית הולך ומתרחב בכל העולם, כולל בישראל (בין היתר באמצעות "פסיפס", המיזם הלאומי לרפואה מותאמת אישית, שמקודם על ידי משרד הבריאות).
אבל כדי להבין עד כמה המהפך הוא בעל פוטנציאל גדול, צריך להבין כיצד הוא מתבטא בשטח. הנה כמה דוגמאות מעניינות:
- ניתוח המטען הגנטי במטרה לברר היתכנות להתפתחות מחלות עתידיות או תגובות שונות של הגוף לטיפולים.
- התאמה של תרופות ספציפיות לטיפול בתופעה בריאותית מסוימת, הן כדי לייעל את הטיפול עבור החולה הספציפי, והן כדי להבטיח תופעות לוואי מינוריות ככל האפשר.
- שימוש בנתוני עתֵק (Big Data) כדי להסיק מסקנות באשר לטיפולים, להתנהלות מחלות ולתגובות מטופלים.
- דיוק הטיפול בהתאם לניתוח נתוני העתק (בנפח של מיליוני טיפולים ומקרים), עד כדי צמצום הליכים רפואיים מיותרים.
- חיזוי מחלות או בעיות בריאותיות על סמך ניתוח של מערכות בינה מלאכותית.
- שימוש במערכות תומכות החלטה – כלֵי אבחון אוטומטיים שגם הם מתבססים על בינה מלאכותית.
יתרונות הטיפול המותאם אישית
- טיפול מיטבי עבור כל מטופל
- חיסכון בזמן
- שיפור באיכות חיי המטופל
- צמצום מקרי רשלנות רפואית
- מניעת טעויות באבחון
- הימנעות מהליכים פולשניים
- חיסכון בכוח אדם
במציאות שבה אנו חיים יש לכל אלו תועלת רבה עבור ציבור המטופלים ועבור עולם הרפואה בכלל.