עשרות הפרסומות המציפות אותנו בטלוויזיה, ברדיו ובעיתונות מספרות ומבטיחות שמשחת השיניים תעשה ניסים ונפלאות. אבל מה הם באמת ההבדלים בין משחות השיניים ואיזו משחה כדאי לקנות? המדריך המלא למשחות שיניים.
עששת, בעיות חניכיים, ריח רע מהפה והלבנת שיניים הן רק חלק מבעיות היגיינת הפה שמשחות השיניים נועדו לטפל בהן. אבל כשאתם באים לבחור משחת שיניים, כדאי לדעת קצת יותר ולבחור בצורה מושכלת את המשחה שמתאימה לכם.
הדבר החשוב ביותר בשמירה על היגיינת הפה ובמניעת חורים בשיניים, עששת ודלקות חניכיים, הוא פשוט לצחצח שיניים בצורה נכונה פעמיים ביום לפחות במשחה מוכרת המכילה גם פלואוריד.
פלואוריד – המרכיב החשוב ביותר במשחת השיניים
פלואוריד הוא חומר אנטי-חיידקי המסייע בחיזוק השיניים. תרכובות פלואוריד שונות (וביניהן: סודיום מונופלואורופוספט, אמין פלואוריד וסודיום פלואוריד) משמשות כמרכיבים פעילים במשחות השיניים המוכרות שלנו. השימוש במשחות שיניים המכילות פלואוריד הוכח כיעיל במניעת עששת במספר רב של מחקרים.
צחצוח שיניים עם משחת שיניים מביא לחלל הפה, לשיניים ולחניכיים את הפלואוריד ואחרי שטיפת הפה נשאר חלק מן הפלואוריד בריריות הפה והלשון ומשתחרר באיטיות במשך שעות, דבר התורם לבריאות השיניים והחניכיים ויוצר ריח פה טוב לאורך זמן.
איך קוראים תווית של משחת שיניים?
תווית משחת השיניים עשויה להכיל עשרות חומרים שונים, חשוב להכיר חלק מהם, מעבר לפלואוריד, כדי לדעת איזו משחה מתאימה לכם:
- סודיום פלואוריד: מספק את כמות הפלואוריד הגבוהה ביותר במשחה. בשל הפעילות הכימית שלו קשה לעיתים להכניס אותו למשחת השיניים. הוכח כמונע עששית.
- סודיום מונופלואורופוספט: רוב יצרני משחות השיניים משתמשים בחומר זה במשחות שלהם, כיון שקל לערבב אותו עם חומרים אחרים ויעילותו לא נפגמת. הוכח כמונע עששת.
- אמין פלואוריד: חומר פלואורידי שמשתחרר בעת צחצוח השיניים ומתחבר לשטח השן. החומר הוכח כיעיל בריכוזים גבוהים, לכן נמצא אותו בריכוז גבוה, בעיקר במשחות שיניים המצריכות מרשם רופא.
- סודיום בירקרבונט: מסייע לבריאות החניכיים, להלבנת שיניים ולמניעת הכתמת השיניים.
- Triclosan: חומר הקוטל את רובד חיידי הפלאק בפה. מסייע לטיפול בדלקת חניכיים, מפחית הכתמה של השיניים, עוזר במניעת עששת. לחומר פעילות אנטי-בקטריאליות ממושכת של כ-18 שעות בערך.
- Tetrapotassium Pyrophosphate: חומר המפחית רגישות ומסייע במניעת יצירת אבנית בשן.
- SodiumMonofluorophosphate ו-Potassium Citrate: חומרים המפחיתים רגישות בשיניים וכן מסייעים בהגנה מפני עששת.
- פוליאתילן ופוטסיום הידרוקסיד: חומרים המסייעים להפחתת כאב במקרים בהם כבר יש עששת, דלקת חניכיים וכיוצא בזה.
- Cocamidopropylbetaine : דטרגנט היוצר קצף, בדומה לדטרגנטים שיש כיום בשמפו ובסבון. מטרת הדטרגנט ליצור קצף התורם להרגשת הרעננות בפה.
- Dioxide ו-:Silica Hydrated חומרים המסייעים בהסרת כתמים מהשיניים והפגת ריח רע.
- Hydrogen Peroxide: חומר המסייע בהלבנת שיניים ובהסרת כתמים מהשיניים.
צמחי מרפא וחומרים טבעיים במשחות השיניים
מעבר לחומרים שסקרנו עד כה, יש משחות שיניים שונות שבתוכן צמחי מרפא וחומרים טבעיים שונים. קיימות משחות שיניים טבעיות שבהן כלל אין פלואוריד ויש משחות שיניים שבהן יש גם פלואוריד וגם צמחי מרפא טבעיים. אלה משחות השיניים היותר מומלצות. אילו צמחי מרפא ניתן למצוא במשחות השיניים ומה מטרתם?
- קמומיל, מרווה רפואית, מור, אכיניצאה, רטניה: צמחי מרפא המסייעים בהפחתת דלקות חניכיים.
- שמן אובליפיחה (Sea Buckthorn): חומר עשיר בוויטמין C, ויטמין E ונגזרות של ויטמין A. מסייע להרגעת חניכיים רגישות ונפוחות, בעל תכונות אנטיספטיות, מסייע בריפוי דלקות ברירית הפה. משחת השיניים דנט אייד (Dent Aid) של כצט מכילה שמן אובליפיחה, כמו גם פלואוריד, ואינה מכילה SLS, דטרגנט שנוי במחלוקת שנועד לייצר קצף. המשחה נלחמת ברובד החיידקים, עוזרת בחיזוק השיניים, בשמירה על החניכיים וביצירת ריח פה נעים לאורך זמן.
- Aloe Barbadentis ואלוורה: צמחי מרפא בעלי תכונות ריפוי, מסייעים בהקלה אחרי ניתוחי חניכיים ובהקלה על כיבים בפה (אפטות ופצעים בפה).
- שמן עץ התה: חומר בעל תכונות חיטוי ויכולת לקטול חיידקים ופטריות.
צחצוח השיניים עם משחת שיניים הוא הדבר החשוב ביותר לשמירה על בריאות השן , למניעת עששת, מניעת דלקות חניכיים , מניעת ריח פה רע ושמירה על חיוך לבן, בריא ויפה. בבואכם לבחור משחת שיניים, קראו את התווית, הכירו את מצב השיניים והחניכיים שלכם ובחרו בחוכמה.
טיפול בשיני תינוקות דרך אגב דורש תשומת לב נפרדת ועליו תוכלו לקרוא עוד במאמר שלנו העוסק בנושא בקיעת שיניים .
לבחירת משחות שיניים של כצט ומוצרים נוספים לבריאות הפה.