שפשפת כל הדרכים להימנע ולטפל

21 בינואר 2019
שפשפת

אין כמעט חייל שלא סבל לפחות פעם אחת במהלך שירותו הצבאי משפשפת או מפטריות ברגליים. מדובר בבעיות נפוצות מאוד בתקופה זו, מסיבות שונות, אך חשוב לדעת שהשפשפת לא מאפיינות רק חיילים ושהיא מופיעה לא רק בקיץ כמו שנהוג לחשוב. אם כן, על מה חשוב להקפיד ואילו תכשירים ימנעו את הבעיות הללו? כל המידע לפניכם.

גירויים בכפות הרגליים, פטריות ושפשפות גורמים לתחושה לא נוחה ומפריעים מאוד לתפקוד היומיומי. חשוב להדגיש כי הבעיה לא תיעלם מעצמה, וכי שימוש בתכשירים מתאימים בהחלט יכול למנוע את הגירויים, או לטפל בהם ביעילות ובמהרה – כדי לאפשר לכם ללכת, לרוץ ולבצע כל פעילות גופנית שוב ללא כל כאבים.

 

מהי שפשפת?

שפשפת, כפי שניתן להבין משמה, היא תופעה שנגרמת בשל שפשוף או חיכוך של העור לפרק זמן מסוים. לכן היא נפוצה מאוד באזורים שבהם ישנו מגע וחיכוך בין שני איברים – במפשעה, בחלק הפנימי של הירכיים, בבית השחי, בחלק התחתון של השדיים וכדומה.

 

מהם התסמינים של שפשפת?

  • אדמומיות בעור, במקום השפשוף
  • תחושת צריבה – תחושת הצריבה דומה לתחושת כוויה, שכן העור המשופשף מתחמם, שורף וצורב מאוד, עד כדי חוסר יכולת להניע כרגיל את האיבר הפגוע בשל הכאבים העזים.

 

הסיבות לשפשפת

כאמור, השפשפת מתפתחת במקומות שבהם ישנו חיכוך רב בין שני איברים, אך היא לא נגרמת בשל החיכוך לבדו. צריכים להתקיים כמה תנאים כדי שהשפשפת תתפתח כגון:

  • חיכוך מתמשך ובקצב גבוה
  • קיומם של נוזלים רבים באזור החיכוך
  • חום גבוה יחסית בנקודה זו,
  • אוורור מועט של האזור שבו מתרחש החיכוך
  • חוסר היגיינה באותו מקום.

מסיבה זו, שפשפות נפוצות מאוד בקרב חיילים, כאמור – שכן הם עסוקים בפעילות גופנית בעצימות גבוהה יחסית (בעיקר בתקופות מסוימות כמו הטירונות), מזיעים מאוד ולרוב מקפידים פחות על ההיגיינה, בעיקר בשל מחסור בזמן. הן נפוצות מאוד גם בקרב אנשים עם משקל עודף, שכן בגופם ישנם יותר אזורים המתחככים אחד בשני באופן קבוע, והם גם נוטים להזיע באופן מוגבר יותר.
עוד נכון לומר שבקיץ התנאים להיווצרות שפשפת רבים יותר – החום, הזיעה המצטברת ועוד – אך כפי שציינו, היא יכולה להופיע בכל אחת מעונות השנה.

 

סוגי שפשפות

את השפשפות אפשר לחלק לסוגים, לרוב על פי המצב שבעטיו הן נגרמות:

  • שפשפת בהיריון: אחת מיני תופעות רבות שפוקדות את הנשים ההריוניות, בעיקר בשל השינוי הפיזיולוגי שמתרחש בתקופה זו, העלייה במסת הגוף והקושי הגדול יותר בשמירה על היגיינה במקומות שקשה להגיע אליהם
  • שפשפת אצל תינוקות: נקראת גם תפרחת חיתולים, ונפוצה בקרב תינוקות רבים. קורית לרוב בשל החלפת חיתולים בתדירות שאינה גבוהה מספיק
  • שפשפת כרונית: ישנם מקרים, בעיקר בקרב אנשים הסובלים מהשמנת יתר או להבדיל, אנשים בעלי מערכת חיסונית מדוכאת, שבהם השפשפת תהפוך למצב מתמשך (ובלתי נסבל). לרוב שפשפת נמשכת בין כמה ימים לכמה שבועות, אך במקרים כרוניים היא למעשה כמעט שלא נעלמת.

 

מניעת שפשפת בקרב העוסקים בספורט

עוד ‘סוג’ של שפשפת היא זו שמופיעה בקרב מתאמנים העושים זאת דרך קבע. ממש כמו החיילים, גם כאן מדובר בהיווצרות תנאים רבים המעודדים את התפתחות השפשפת – החיכוך כתוצאה מהתנועות החוזרות, ההזעה הרבה, החום ועוד.

השפשפת בקרב ספורטאים (מקצוענים או חובבנים) מתפתחת לרוב באזור הירכיים הפנימיים והמפשעה, אך יכולה להופיע גם באזורים אחרים ה’מושפעים’ מהפעילות הספורטיבית – בית השחי, האזור התחתון של השד וכדומה.
הדרך להימנע ממנה או לכל הפחות להפחית בתדירות הופעתה, היא שימוש בבגדים מתאימים (לבישת תחתוני בוקסר, לדוגמה, במקום תחתונים רגילים, וחזיית ספורט במקום חזייה רגילה), שימוש במשחות ייעודיות לפני תחילת האימון וניקיון האזורים המועדים לפורענות אחרי האימון.

 

גירויים ופטריות ברגליים? כך תימנעו מהם

פטרת בכף הרגל וגירויים בעור אלו תופעות נפוצות מאוד גם כן בקרב חיילים, מכמה סיבות: חשיפה ממושכת של העור לחום וללחות, נעילת נעליים סגורות במשך שעות ארוכות לאורך היום, שהייה במקלחות משותפות ברגליים יחפות, ושימוש במגבות של חיילים אחרים הסובלים מהבעיה.

על מנת להיפטר מהגירויים ומהפטרת, הקפידו על הצעדים הבאים:

  • שמרו על היגיינה: רחצו את הרגליים פעם ביום לפחות, בסבון ובמים פושרים. לאחר הרחצה הקפידו לנגב את הרגליים ביסודיות
  • הצטיידו בכפכפים בעת הכניסה למקלחות המשותפות ולחדרי הלבשה
  • בעת ההליכה בנעליים צבאיות, מרחו את כפות הרגליים בקרם למניעת הזעה. אקילן ספורט הוא קרם למניעת הזעת יתר בכף הרגל, לטיפול בגירויים הנגרמים מיתר לחות ולמניעת ריחות לא נעימים בכפות הרגליים
  • הקפידו על שימוש במגבת אישית לגוף. רצוי אף להשתמש במגבת נפרדת לכפות הרגליים
  • בחרו בגרבי כותנה או צמר, והקפידו להחליפן מידי יום
  • השתמשו בתרסיס אקילן ספורט על מנת לחטא את הנעל ולמנוע התפתחות של פטרת בתוך הנעל. התרסיס גם מנטרל ריחות לא נעימים בנעליים
  • בשעות הפנאי, מומלץ לחלוץ את הנעליים ולאפשר לכפות הרגליים להתאוורר.

מתי יש לפנות לרופא?

שפשפת, גירויים בעור או פטריות לא נחשבים לבעיות בריאותיות חמורות אשר דורשות טיפול דחוף, ולמעשה ברוב המקרים הללו אפשר לטפל בבית, בעצמכם. עם זאת, ישנם בהחלט מקרים שבהם כדאי לשקול פנייה לרופא.
אם הטיפולים ה’רגילים’ לא מועילים, אם התופעות נמשכות לזמן רב ואם הן מלוות בצמרמורות, בחום גבוה ובהרגשה כללית רעה, מומלץ לפנות לרופא, לכל הפחות לטובת ייעוץ. בעזרתו תוכלו לדעת אם מדובר בתופעה הדורשת טיפול משמעותי יותר.

אם כן, שפשפת, גירויים בעור ופטריות הם מצבים לא נעימים, שאומנם לא נחשבים מסוכנים או חמורים מאוד, אך בהחלט עשויים לפגוע בשגרת יומכם, להקשות עליכם, להטריד ולהכאיב. חשוב שתדעו: אין כל סיבה לתת לכל אחת מהתופעות הללו לחלוף מעצמה. טפלו בה מייד כשהיא מופיעה, בעזרת כל אחד מהאמצעים הרבים שעומדים לרשותכם, ותפסיקו לסבול במהרה.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות