אישה עם ידיים משולבות מתאפקת

הווסת הראשונה

כל מה שרצית לדעת
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 18 ביולי 2018
תאריך עדכון: 10 באפריל 2024

מהו בדיוק המחזור החודשי, איך צפוי להיראות הדימום והאם זה כואב? הווסת הראשונה היא הרגע בו הופכת ילדה לאישה וגם זמן טוב להתחיל לשמור על היגיינה נשית

קבלת מחזור בפעם הראשונה היא מאורע משמח המסמל את התבגרותה המינית של כל נערה. הוא מעיד על כך שהיא פורייה, אך מלווה גם בטרדה ובהסתגלות לאורח חיים חדש. הגיל הממוצע לקבלת מחזור הוא 12-13, אך יש נערות שמקבלות מחזור אפילו לפני כן ויש מי שמקבלת רק בשנות העשרה המאוחרות יותר. המחזור החודשי מעיד על התפתחות תקינה והוא חלק בלתי נפרד מהשינויים שעובר הגוף הנשי בגיל ההתבגרות.

 

ההבדל בין וסת למחזור

בשפה הרווחת מחזור הוא מילה נרדפת לווסת, אבל זה לא ממש מדויק. למעשה, הווסת – הדימום – היא אחד השלבים של המחזור החודשי שמתפרש על פני כל החודש. מחזור חודשי ממוצע נמשך 28 יום אך הוא יכול לנוע מ-21 יום ועד 40 יום. היום הראשון של הדימום, כלומר של הווסת הוא היום הראשון של המחזור.
המחזור, כשמו כן הוא, תהליך מחזורי טבעי שכל אישה עוברת בשנים בהן היא פורייה. במהלך המחזור חלים שינויים בהפרשת הורמוני המין (אסטרוגן ופרוגסטרון) והם אלה שקובעים את השלבים השונים של המחזור (ביוץ, וסת וכו').

המחזור החודשי שלב אחרי שלב
הדימום (שמתחיל מחזור חודשי חדש) הוא למעשה כלי דם הבונים את רירית הרחם היוצאת החוצה דרך הנרתיק אחרי שלא התרחש היריון. במקביל מבשילה ביצית בתוך השחלה ורירית הרחם מתחילה להתעבות מחדש. אחרי שהביצית מבשילה היא עוברת מהשחלה לחצוצרה. זהו שלב הביוץ. מפגש בין ביצית לזרע בשלב זה עשוי לגרום להפריה והיריון. אם התרחשה הפריה הביצית המופרית עוברת לרחם שם יתפתח העובר ואז במשך חודשי ההיריון לא תהיה וסת. אם אין הפריה הביצית מתפרקת בחצוצרה ורירית הרחם נשארת עבה עד שהיא יוצאת החוצה שוב בצורת דימום (וסת) וחוזר חלילה.

איך צריכה להיראות הווסת?

  • המחזור הראשון עשוי להתאפיין בהפרשה של כתמים חומים ללא דימום.
  • צבע הדימום ורוד, אדום או חום (בייחוד בפעם הראשונה ובשלבים הראשונים או האחרונים של הדימום)
  • אחרי קבלת הווסת הראשונה לוקח לעתים זמן עד שהמחזור מתייצב והופך סדיר. גם כמות הדימום ואורך המחזור עשויים להשתנות. בפעמים הראשונות הדימום יכול להיות מועט ואז צפוי להתגבר. מחזור לא סדיר בתחילת הדרך זו תופעה שכיחה ונורמלית. אם הדבר לא נמשך זמן רב מדי אין סיבה לדאגה.
  • הדימום עצמו נמשך בין 2-7 ימים ואורכו הממוצע הוא 4 ימים. בדרך כלל לוקח זמן עד שהוא נכנס למחזוריות קבועה וצפויה מראש ולכן אחרי הפעם הראשונה כדאי שיהיו בבית פדים ותחבושות מסוגים שונים (בהמשך אפשר גם להציע לנערה לנסות טמפונים). אם הנערה יוצאת לטיול או סתם לבילוי כדאי שיהיה לה בתיק פד ליתר ביטחון כי בהתחלה לא ממש יודעים מתי תהיה הפעם הבאה. כיום יש פדים דקים וקטנים במיוחד לנערות מקופלים באריזה שנוח לשים בתיק או בארנק.
  • גם אחרי שהמחזור החודשי מתייצב עשויים להיות שינויים במועד קבלת הווסת. מתח, חרדה, לחץ, תזונה לא טובה (כולל אנורקסיה) ושינויים בחיים עשויים לשבש את המחזור וכתוצאה מכך הדימום לא יופיע במועד הצפוי.

אי קבלת מחזור יכולה להעיד על היריון. כשהנערה מקבלת מחזור ואפילו לפני כן חשוב לדבר איתה ולהבהיר בצורה עדינה שקיום יחסי מין ללא אמצעי הגנה יכול להסתיים בהיריון בלתי רצוי.

 

כאבים ותסמונת קדם וסתית (PMS)
לפני קבלת הווסת ובמהלכה יש בנות ונשים שסובלות מכאבים ומתסמינים מציקים ולא נעימים הנגרמים מההורמונים ומההתכווציות ברחם. הכאבים האופייניים הם כאבי בטן, כאבי ראש ובנוסף יש גם סממנים נפשיים כמו עצבנות ומצבי רוח, רגשנות יתר ורעב. כל אישה חווה את המחזור אחרת ויש נשים שלא סובלות כלל מתסמינים. מי שסובלת מכאבים יכולה להיעזר בכדורים, רצוי להתייעץ עם אמא ועם רופא בנוגע לכך ולא להתבייש.


היגיינה אינטימית

השמירה על היגיינה נשית חשובה באופן כללי ובייחוד בימים של הדימום. רצוי ללבוש תחתוני כותנה נוחים, להתרחץ ולשטוף את האזור האינטימי בתדירות גבוהה (לפחות פעם ביום). ניתן להשתמש בשטיפה אינטימית ייעודית לנערות כמו פמינה יאנג, תחליב סבון נוזלי לרחיצה אינטימית לשימוש יומיומי ובימי המחזור. לספיגת הדם נעזרים בתחבושות היגייניות לשימוש חיצוני השונות זו מזו בגודלן, צורתן וחומר המילוי הסופג. לשמירה על היגיינה מירבית ותחושה נעימה יש להחליף אותן לעתים קרובות. אחרי שהמחזור מתייצב והנערה מוכנה לכך אפשר להשתמש בטמפונים אותם מחדירים לנרתיק והם סופגים את הדם עוד לפני שהוא יוצא החוצה. גם אותם יש להחליף מדי כמה שעות.

המחזור החודשי עשוי להיות מלווה בכאבים ובתחושה לא נעימה אך תופעות כמו ריח רע מהנרתיק או מההפרשות, גרד, נפיחות ואודם בפות, פצעים בנרתיק או תחושת צריבה וגירוי יכולים להעיד על פטרייה וגינלית או זיהום או דלקת בנרתיק. במקרה כזה יש לפנות לרופא נשים לצורך בירור וטיפול.

במחזור חודשי סדיר מאבדת האישה כ-50 מ"ל דם

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות