מה פוגע בעור שלך ואיך תגני עליו?

3 באוקטובר 2018

העור מכסה כמעט את כל שטחו של הגוף ותופס 15% ממשקלו, עובדות אלה הופכות אותו לאיבר הגדול ביותר בגוף. העור מגן עלינו מפגעי היומיום כמו השמש, איפור, עישון, פיח ופגעים נוספים, אז למה שלא נגן עליו בחזרה?

העור הוא איבר רגיש המושפע רבות מהסביבה ובמהלך היום הוא עובר הרבה “חוויות”, רובן מזיקות. לפעמים הוא סובל בשקט וצובר נזק מתמשך, לפעמים אנחנו שמים לב לזה מיד. אין זה סוד כי לשמש חזקה (במיוחד בישראל), לעשן סיגריות ופיח, לאיפור, לזיעה ולתזונה יש השפעה מהותית על איך שהעור שלנו נראה ומרגיש. לכן, כדי להימנע מבעיות עור שונות מומלץ לשמור על העור ולדאוג לנקיונו ולהיגיינה שלו.

 

מה פוגע בעור שלנו?

  • אחד החומרים המעניקים לעור גמישות ומראה צעיר ומתוח הוא הקולגן. הקולגן מותקף תדיר על ידי גורם שנקרא “רדיקלים חופשיים” היוצר נזק עורי ארוך וקצר טווח. זוהי אינה מחתרת צרפתית אלא מולקלות חמצן שאיבדו אלקטרון והפכו ללא יציבות. כתוצאה מכך הם “גונבים” אלקטרונים ממולקולות בריאות אחרות ויוצרים נזק לתא. רדיקלים אלה יכולים להיות טבעיים ולנבוע מנשימת אוויר או עיכול מזון או להשתחרר כתגובה לגורמים חיצוניים כמו קרינת השמש, זיהום אוויר או עשן סיגריות.
    כתוצאה מהתקפות אלה הופך הקולגן לנוקשה ומאבד מגמישותו והתוצאה היא עור זקן המפריש פחות נוגדי חמצון האחראים על תיקון השפעת הרדיקליים החופשיים.
  • חשיפה לשמש היא אחד הגורמים המרכזיים לנזק עורי, אפילו חשיפה לא מוגנת מינימלית מזיקה לעור. חשיפות אלה מצטברות במשך השנים, גורמות לקמטים, לשינויי גוון ולמחלות חמורות יותר. קרינת UV גורמת ל-90% מסימפטומי הזדקנות עור מוקדמת ולכתמים על העור, עור יבש, חריצים, קמטים ועוד.
  • נזקים מידיים לעור מקרני השמש יכולים לכלול כוויות, נזק למערכת החיסון של העור הגורמת לפגיעה ביכולת ההגנה של העור לשינויים סרטניים ותגובות אלרגיות, פיגמנטציה (כתמים) על העור, פריחות ואלרגיות ועוד. הנזקים ארוכי הטווח עלולים לכלול סרטן עור, מלנומה, הזדקנות מוקדמות של העור החשוף לשמש.
  • אם אתם מעשנים כדאי שתדעו כי עישון פוגע בעור הפנים. נזקי העישון אינם מופיעים מיד, ונחשפים לעין לאחר עישון של שנים. עצוב לשמוע שאין דרך לתקן את הנזק שנעשה וניתן רק למנוע הידרדרות נוספת. נזקי העישון נגרמים בין היתר מתנועות הפנים בשעת שאיפת העשן היוצרות קמטים באיזור השפתיים, העישון מצר את כלי הדם הקטנים ומקטין את זרימת הדם לעור ואיתו החומרים הדרושים להזנת העור. העישון משחרר רדיקלים חופשיים בעור ופוגע בגמישותו. אצל המעשנים לאורך זמן העור הופך לדק מה שמאיץ את קצב הזדקנות העור. לבסוף, עורם של מעשנים עלול להחלים לאט יותר מתהליכים כירורגיים ופציעות.
  • חשוב לוודא שהאיפור אינו סותם את הנקבוביות, ושהוא נטול כימיקלים, תוספות וצבעים מיותרים. איפור בדרך כלל אינו מזיק לעור כל זמן שמשתמשים באיפור המתאים לסוג העור. כדאי לדאוג לנקיון העור לפני שמתאפרים ואחרי שמסירים את האיפור, להשתמש בתכשירי לחות ונקיון יעודיים. חשוב גם להקפיד להסיר את האיפור לפני אימון כושר גופני, שכן גם מוצרים קוסמטיים נטולי שומן ושאינם סותמי נקבוביות עלולים לסתום אותן אם הם באים במגע עם זיעה.
  • זיעה עלולה ליצור מצע נוח להתפתחות בעיות עור כדוגמת אקנה ואחרות. אמנם אקנה וזיעה אינם קשורים ישירות אחד לשני, והעובדה שאדם מזיע אינה בהכרח מעידה על התפתחות עתידית של אקנה אך בעקבות הזעה, הזקיקים, המכונים לעיתים נקבוביות, נחסמים לפעמים. חֶלֶב (שמן – sebum) שבדרך כלל מתנקז לפני העור, נחסם, וחיידקים מתחילים להתרבות בסביבה החמימה והלחה הזאת. התוצאה – נקודות שחורות ולבנות גם יחד כמיקרו-קומדונים (פצעים בעלי ראשים שחורים או לבנים).

הסיכון להתפתחות אקנה כתוצאה מזיעה הוא באיזורים בהם יש חיכוך עם בד הבגד, לכן מומלץ ללבוש בדים טבעיים ולצאת כמה שיותר מהר מהבגדים הרטובים בסוף האימון.


דרכי טיפול בעור פגוע

בגוף האדם אזורים רגישים, הסובלים מרמת חומציות (ph) נמוכה במיוחד. אלו הם קפלי העור, בתי השחי, המפשעה ועוד. לחומציות העור שני תפקידים עיקריים: הגנה טבעית על העור מחיידקים הגורמים לזיהומים ומחלות והשתתפות בתהליך התחדשות תאי העור. כדי להגן על אזורים אלה חשוב להשתמש במוצרים ברמת 3.5ph. לקטופיל של חברת כצט בונה מחדש את שכבות ההגנה החומצית של העור ומספק הזנה וניקיון לעור שניזוק.

תחליב סבון אינו פוגע בשכבה השומנית של העור, אינו מכיל בשמים העלולים לגרום לגירוי או שאר חומרים מגרים ומזיקים לעור. תחליב הסבון לקטופיל מתאים לרחיצת הגוף ולהיגיינת כל המשפחה וגם לתינוקות. התחליב מומלץ לשימוש על ידי האגודה הישראלית לסוכרת.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות