הקפדה על תפריט יומי מגוון, מאוזן ובריא חיונית בכל גיל, אך חשובה עוד יותר בגיל המעבר. תזונה נכונה עשויה להקל ואף למנוע חלק גדול מתופעות הלוואי של גיל המעבר כמו יובש בנרתיק, דלדול העצם, השמנה ועוד. מה לאכול ועל מה לוותר? קראו עוד
גיל המעבר מאופיין בחוסר איזור הורמונאלי המתבטא בשלל תופעות לוואי לא נעימות ביניהן מצבי רוח משתנים, יובש בנרתיק, בריחת סידן והידלדלות במסת העצם ועוד. במקביל, מגיל 50 ואילך, מתחילים תהליכי הזדקנות מואצים העלולים לבוא לידי ביטוי בהאטה בחילוף החומרים, השמנה, ירידה במסת שריר והידרדרות תפקודית כללית.
נשים רבות נעזרות בטיפול הורמונאלי לשם התמודדות עם תסמיני גיל המעבר, בנוסף שינויים באורח החיים ובתזונה עשויים לחולל שינוי לטובה ולא מאוחר מכדי לעשותם גם בגילאים מתקדמים.
מזונות המקלים על יובש בנרתיק
ממחקרים שנעשו בעת האחרונה עולה כי מזונות המכילים פיטוֹאֶסטרוֹגנים, חומרים הדומים במבנם ופעילותם לאסטרוגן, הם יעילים בהפחתת תופעות לוואי של גיל המעבר. על מזונות אלו נמנים: סויה, זרעי פשתן, קטניות, בצל, תפוחים ודובדבנים.
בנוסף, מיוחסות לפיטוֹאֶסטרוֹגנים תכונות אנטי חמצוניות; הירידה ברמת האסטרוגן מפחיתה את כמות החיידקים בנרתיק וגורמת לחומציות. צריכתם של מזונות המכילים פיטוֹאֶסטרוֹגנים מעלה את החומציות בנרתיק ומפחיתה את היובש.
לשם הקלה על יובש בנרתיק מומלץ לצרוך מזונות נוספים כדוגמת:
- אוכמניות – גורמות לעליה בחומציות ומקלות על היובש בנרתיק
- פרוביוטיקה – מעלה את כמות החיידקים הידידותיים בנרתיק ומונעת התפתחות של פטריה בפות
- ויטמין E – נודע בהשפעתו המקלה על יובש בנרתיק
קווים מנחים לתזונה נכונה בגיל המעבר
הרגלי תזונה טובים קשורים להרכב המזון ולכמותו. תפריט בריא יכלול את כל אבות המזון בדגש מיוחד על מזונות טריים, דלים בשומן ועשירים בסידן הנחוצים במיוחד לנשים בגיל המעבר.
- סידן וויטמין D – מומלץ לאכול כשלושה מוצרי חלב במהלך היום וכן מזונות נוספים העשירים בסידן ובוויטמין D כסרדינים, ירקות עליים ירוקים, ברוקולי וקטניות. אלכוהול וקפאין מעכבים את ספיגת הסידן ומומלץ לצרוך אותם באופן מועט ומדוד
- ברזל – מומלץ לאכול כשלוש מנות יומיות של מזונות עשירים בברזל כדוגמת בשר אדום, עוף, דגים, ביצים, עלים ירוקים ואגוזים. רמות הברזל הנדרשות לנשים בגיל המעבר אמנם אינן גבוהות כמו אלו הנדרשות לנשים בגיל הפוריות, אך חשוב לשמור על רמות ברזל תקינות כדי למנוע התפתחות של אנמיה
- פירות וירקות טריים – פירות וירקות עשירים בסיבים, בוויטמינים ובנוגדי חמצון ומומלץ לצרוך כשלוש מנות פרי וכארבע מנות ירק מדי יום
- מים – שתייה מרובה ותדירה היא חשובה ומומלצת
גיל המעבר והשמנה
תזונה נכונה תסייע להתמודד עם אחת מתופעות הלוואי המטרידות והשכיחות של גיל המעבר – ההשמנה. השמנה נגרמת כתוצאה מהתנודתיות הורמונאלית ומההאטה בקצב חילוף החומרים ועלולה לגרום למחלות לב, יתר לחץ דם, סוכרת ועוד. משום כך, שמירה על משקל גוף תקין, החשובה תמיד, חיונית עוד יותר בגיל המעבר.
לשם כך מומלץ:
- לצמצם צריכת מזונות עשירים בשומן ובשומן רווי
- להקפיד על אכילה מסודרת
- להשתמש בסוכר ובמלח באופן מדוד
- להמעיט בצריכת אלכוהול
- לעסוק בפעילות גופנית
- להימנע מדיאטות "פרועות"
לעיתים אין די בתפריט היומי כדי לספק את הכמויות הנחוצות של הוויטמינים והמינרלים הנדרשים. במקרים כאלו מומלץ להיוועץ באיש מקצוע כדי שימליץ על תוספי תזונה מתאימים ויבצע מעקב רפואי מסודר.