אוסטאופורוזיס או בריחת סידן

1 בינואר 2013
צילום עצמות בתוך כף יד

למרות מה שנהוג לחשוב, בריחת סידן עלולה לפגוע באוכלוסיות שונות, ולא רק במבוגרים. בחלק מהגורמים למחלה אפשר לשלוט ואף למנוע מראש, אבל יש גורמים שלא ניתנים לשליטה. כך תדעו אם אתם בסכנה לחלות באוסטיאופורוזיס.

אוסטאופורוזיס היא מחלה הפוגעת בצפיפות ובחוזק של העצמות ולגרום לדילול העצם , עלולה לחורר אותן ולגרום לה עצמות להישבר בקלות יחסית מכאן גם שמה: אוסטיאו-עצם, פורוזיס-מחוררת. השברים עלולים להופיע בעקבות נפילה ולעתים אפילו רק בשל נשיאת משקל קל או חבלה כלשהי. כתוצאה מכך החולה עלול לסבול מכאבים ואף מנכות וכמובן שאיכות החיים נפגעת.

ישנם אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון לחלות באוסטאופורוזיס לעומת אחרים. הגורמים המשפיעים על כך נקראים “גורמי סיכון” ועל חלקם ניתן לשלוט ואילו על גורמים אחרים, כגון “גנים” אין שליטה.


צריכת הסידן המומלצת בגילאים השונים

90% ממסת העצם נבנית עד גיל 20, ובין הגילאים 20-35 נבנים 10% הנותרים. בין הגילאים 35-50 מסת העצם נשמרת ומגיל 50 בערך, סביב השינויים ההורמונלים של גיל המעבר והפסקת המחזור החודשי, יש תהליך מואץ של אובדן מסת עצם שנעצר רק עם התאזנות רמת ההורמונים בגוף בסוף גיל המעבר.

כדי להגיע למסת עצם מקסימלית, חשוב לאכול מזון המכיל סידן החל מתקופת הילדות, ולשמור על רמות סידן תקינות גם לאורך תקופת הבגרות. האקדמיה הלאומית למדעים בארצות הברית מפרסמת את כמות הסידן המומלצת לצריכה יומית:

  • גילאי 1-3: 700 מיליגרם ביום
  • גילאי 4-8: 1000 מיליגרם ביום
  • גילאי 9-18: 1,300 מיליגרם ביום
  • גילאי 19-50: 1,000 מיליגרם ביום (נשים)
  • מגיל 50 ומעלה: 1,200 מיליגרם ביום (נשים)
  • גברים עד גיל 70, 1000 מ”ג ליום. מעל גיל 70, 1200 מ”ג ליום
  • הריון והנקה- 1300 מ”ג ליום, מתחת לגיל 18 ו 1000 מ”ג ליום מעל גיל 18.

 

אוסטיאופורוזיס – גורמים

  • נטייה גנטית
    מבנה העצמות תלוי בגנים שמתקבלים בתורשה מהמשפחה. למעשה, אם אחד ההורים סובל ממחלת האוסטאופורוזיס, יתכן שגם ילדיהם יסבלו מהמחלה.
  • גיל
    הדלדלות עצם מתחילה בגיל מבוגר, כך שבגיל 70 ומעלה כמחצית מהאוכלוסייה בגיל זה תסבול מאוסטיאופורוזיס.
  • מגדר
    היחלשות העצמות בעקבות בריחת סידן נפוץ יותר בקרב נשים ובמיוחד בקרב נשים בגיל המעבר. גוף האישה מייצר את הורמון המין הנשי, שתפקידו להגן על העצמות. בסביבות גיל 50, שזו תקופת גיל המעבר, הגוף מפסיק לייצר את הורמון האסטרוגן, ולכן הסיכון לחלות באוסטיאופורוזיס עולה בגיל זה.
  • משקל ומבנה גוף
    אנשים שה-BMI -body mass index שלהם נמוך 19g/m2, או שהם בעלי מבנה גוף קטן ורזה נמצאים בסיכון לחלות באוסטיאופורוזיס.
  • חוסר פעילות גופנית
    השרירים של אנשים שאינם מבצעים פעילות גופנית באופן קבוע עלולים להיות חלשים ולכן הם עלולים לסבול מהמחלה.
  • עישון
    מעשנים עלולים לסבול משברים בעצמות יותר ממי שלא מעשן.
  • אלכוהול
    שתיית אלכוהול מרובה (למעלה משלוש כוסות ביום בממוצע) עלולה להעלות את הסיכון לחלות באוסטיאופורוזיס.
  • מצב בריאותי
    למצב הבריאותי יש השפעה על מחלת האוסטיאופורוזיס. מחלות כרוניות שונות, רמות נמוכות של אסטרוגן בקרב נשים, בעיות בספיגת מזון כגון צליאק ואנשים שעברו השתלות איברים נמצאים בקבוצת סיכון גדולה יותר לחלות במחלה.
  • תזונה
    אי צריכת סידן מספקת פוגעת במבנה העצמות ומחלישה אותו. כמו כן, מחסור בויטמין D פוגע בספיגת הסידן בגוף, ולכן אם אתם סובלים ממחסור בסידן אתם נמצאים בקבוצת הסיכון לחלות ב באוסטיאופורוזיס. בנוסף, אי אכילת פירות וירקות פוגעת אף היא בעצמות משום שפירות וירקות מכילים מינרלים חשובים לבריאות העצם כגון: מגנזיום, ויטמין K ואשלגן.

צורכים סידן ומחזקים את העצם

כדי להגיע לכמות הסידן המומלצת ביום כדאי לאכול מזונות עשירים בסידן ולהימנע ממזונות המונעים את ספיגת הסידן. בניגוד למיתוס, לא רק מוצרי חלב מכילים סידן – ישנם מזונות נוספים המכילים סידן בכמות גדולה יותר ממוצרי חלב וכדאי לכלול אותם בתפריט היומי.

מזונות המכילים כמות גדולה של סידן:

  • שומשום מלא וטחינה מלאה
  • גבינה צהובה, גבינה מותכת, גבינה צפתית וגבינה מלוחה
  • סרדינים וסלמון
  • שקדים ללא הקליפה, אגוזי לוז, אגוזי ברזיל וזרעי פשתן

מזונות המכילים כמות גדולה של סידן:

  • סויה ואצות
  • ירקות: ברוקולי, כרוב, עלים ירוקים, גמבה
  • חרובים ופירות יבשים
  • פירות: תאנים, שזיפים, תפוזים, מלון, גויאבה, תות שדה
  • מוצרי חלב עיזים

 

חשוב לדעת: שומן עוזר לסידן להיספג בגוף. תזונה נכונה כוללת מזונות המכילים סידן יחד עם שומן – מסיבה זו, אכילת מוצרי חלב דלי שומן או שמכילים כמות קטנה מאוד של שומן עלולה לפגוע בספיגת הסידן ממוצרים אלה. כדאי לחלק את צריכת הסידן על פני כל היום ולאכול בכל ארוחה מנת סידן אחת לפחות.


זהירות! אויבי הסידן

מעבר להעשרת התפריט במזונות המכילים סידן, יש לדאוג לכך שהסידן ייספג בגוף. ישנם מזונות או הרגלים שונים שמונעים מהסידן להיספג בגוף, בינהם:

  • עישון
  • צריכת משקאות עתירי קפאין: קפה, תה, משקאות אנרגיה, קולה
  • צריכת משקאות אלכוהוליים
  • חוסר פעילות גופנית
  • תרופות מסוימות – אם אתם נוטלים תרופות באופן קבוע, חשוב לשאול את הרופאים שלכם אם אתם מועדים לחוסר ספיגת סידן
  • סוכר ומלח בכמות גדולה
  • משקאות מוגזים

כדי לשמור על רמות סידן תקינות עם הכניסה לגיל המעבר, במידת הצורך דאי להעשיר את התזונה רבויית הסידן גם בתוספי סידן המכילים סידן בשילוב עם ויטמין D התומך בספיגה טובה של הסידן בגוף.

 

חשוב לזכור: אוסטאופורוזיס איננה גזירת גורל, אך חשוב להכיר את המחלה ואת גורמי הסיכון שלה ולתכנן את התזונה, הפעילות הגופנית וההרגלים שלנו בהתאם.


אוסטיאופורוזיס – מניעה

הנה כמה דגשים חשובים על אוסטאופורוזיס ואיך להימנע מהתופעה:

סרטון הסבר על אוסטאופורוזיס המציג את את הסטטיסטיקה של המחלה, המשמעות שלה וכיצד אפשר למנוע אותה.


אני חושב שאני בקבוצת סיכון. מה עליי לעשות?

קשה מאוד לזהות את מחלת האוסטאופורוזיס כיוון שבדרך כלל אין לה סימנים מקדימים ולכן אנשים רבים אינם מודעים לכך שהם סובלים מבריחת סידן, ומגלים זאת רק כשהם שוברים עצם. סימנים נוספים היכולים להעיד על המחלה הם כאבי גב כרוניים, הנמכה וקימור בגב העליון. אם הבחנתם באחד הסימנים הללו, או שאתם נמצאים באחת מקבוצות הסיכון, מומלץ לנקוט בצעדים הבאים:

  • פנו לרופא המשפחה בהקדם לצורך אבחון ובדיקה לזיהוי המחלה : כיום ישנן בדיקות שונות לגילוי המחלה, כגון בדיקות צפיפות עצם ובדיקות רנטגן היכולות לבדוק אם אתם סובלים מבריחת סידן.
  • הקפידו על תזונה נכונה : הכוללת סידן וויטמין D השומרים על בריאות העצמות. קיימים מקורות תזונתיים לקבלת סידן מהצומח . למשל: ירקות ירוקים, סויה, סייטן, טחינה, קטניות ועוד. במידה ולא ניתן להגיע לכמות הנדרשת ממזון בלבד, מומלץ להוסיף לתפריט תוסף ויטמין D או תוסף סידן.
  • תתחילו להתעמל : אף פעם לא מאוחר להתחיל בפעילות גופנית. ספורט מחזק את השרירים ואת העצמות ומסייע במניעת נפילות. כמו כן, פעילות גופנית עשויה להאט את תהליך איבוד העצם.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות