מאניה דפרסיה - התמודדות עם הפרעה דו קוטבית |
מאניה דפרסיה היא הפרעה נפשית שהביטוי העיקרי שלה הוא שינוי קיצוני במצבי הרוח: מאושר ואופוריה עילאיים לדיכאון חמור וחריף. המחלה נקראת גם הפרעה דו-קוטבית או הפרעה בי-פולארית, ובאנגלית - Bipolar Disorder. היא מאובחנת אצל 0.6% מהאוכלוסייה העולמית בכל שנה, אם כי שיעור החולים הכללי מעט קשה להערכה, ונע בין חצי אחוז לכארבעה אחוזים. ההערכה היא כי בישראל כאחוז אחד מהאוכלוסייה סובל מההפרעה.
מאניה דפרסיה - גורמיםנכון להיום, טרם התבררו הגורמים הישירים להופעת ההפרעה, אך ידוע על שלושה גורמים אשר תורמים להתפתחותה או מעודדים אותה:
האם מאניה דפרסיה יכולה להתפתח גם בילדים ובבני נוער?בהחלט כן, אך כאן חשוב לזכור: בגיל צעיר כל אדם נתון לשינויי מצב רוח לעיתים קרובות, ולפעמים גם כמה פעמים ביום. לכן אבחון ההפרעה בקרב ילדים ובני נוער מהווה אתגר גדול יותר בהשוואה למבוגרים.
מאניה דפרסיה - תסמיניםככל שחולפות השנים והידע המצטבר בכל הנוגע לטיפול בחולי מאניה דפרסיה גדל, כך מתברר כי למחלה תסמינים רבים מאוד. בשל אופייה של המחלה עצמה, התסמינים נחלקים לשניים: אפיזודה מאנית או היפומאנית (נקראת גם מאניה דפרסיה קלה) ואפיזודה דיכאונית.
תסמינים בולטים של אפיזודה מאנית או היפומאנית:
תסמינים בולטים של אפיזודה דיכאונית:
מאניה דפרסיה - אבחוןבמקרה של הפרעה דו קוטבית אבחון הוא דבר בעייתי. לא נגזים אם נאמר שאבחון של המחלה הוא אחת המשימות המורכבות ביותר שעומדות בפני הרופאים, מאחר שמדובר בהפרעה המתאפיינת בשורה ארוכה של תסמינים, ומשום שהתסמינים עצמם משותפים להפרעות נפשיות אחרות - ולעיתים כלל לא נתפסים כבעיה. לרוב יאובחן אדם כסובל ממאניה דפרסיה לאחר שעבר שני מחזורים ('גלים') לפחות של אפיזודת מאניה ואפיזודה דיכאונית. הגלים הללו אמורים להיות ממושכים יחסית, והשינוי במצב הרוח אמור להיות ברור ובולט. שינויי מצב רוח המתרחשים במסגרת טיפול תרופתי נגד דיכאון, או דיכאון וחרדה למשל, לא יוגדרו כהפרעה דו-קוטבית.
טיפול במאניה דפרסיהבתום האבחון יחל שלב הטיפול. אלו כמה משיטות הטיפול בהפרעה:
התמודדות עם מאניה דפרסיה מבחינה חברתית - ומה קורה אם לא מטפלים בהפרעה?ההתמודדות עם מאניה דפרסיה לא קלה, במיוחד מבחינה חברתית: גם היום ישנה דעה קדומה על הסובלים מההפרעה, ולכן רבים מהם עשויים להתכחש למצב שבו הם נמצאים ואף לסרב לטיפול, מה שעשוי עם הזמן להחמיר את הבעיה ולהביא להחרפה בתסמינים. הטיפול והליווי הצמוד חשובים כאן מאוד: הם יאפשרו למטופל להתמודד עם ההפרעה ולחיות איתה בשלום.
המפתח לחיים תקינים לצד ההפרעה (שנחשבת כרונית) הוא ניהול אורח חיים תקין ויציב, החל בסדר היום של המטופל וכלה בתזונה שלו ואף בהרגלי השינה שלו. גם לסביבה התומכת יש כאן תפקיד חשוב: אדם אשר סובל מהפרעה דו-קוטבית זקוק ליד תומכת, שתהווה עוגן יציב שעליו יתבסס שיקומו ושממנו ישאב את הכוחות להתמודד עם הבעיה.
בדיקת נוירופרמג'ן לטיפול מיטבי במאניה דפרסיהכאמור, הטיפול התרופתי הוא שלב חשוב ומאתגר בטיפול בהפרעה של מאניה דפרסיה. מאחר שמדובר בעניין מורכב, לא פעם התרופה שניתנת אינה מתאימה למטופל, הן בהיבט של שיפור מצבו והן בהיבט של תופעות לוואי. בדיקת נוירופרמג'ן, בדיקה גנטית חדישה ומתקדמת, מאפשרת להתאים את הטיפול התרופתי למטופל באופן אישי. התאמת טיפול אישי יכולה לתרום לקיצור פרק הזמן למציאת התרופה המתאימה והיעילה ולשיפור איכות חיי המטופל.
אולי יעניין אתכם גם:
|