כולנו חשים לעתים, במיוחד בתקופת החורף, כאבי גרון, כך גם התינוקות הקטנים שלנו סובלים לעתים מכאבים כאלה. כאב גרון הוא תסמין שמבטא תחושת כאב ואי נוחות באזור הגרון והלוע. לא פעם כאב זה מתגלה כדלקת גרון שמאופיינת בסימפטומים כמו חום, שיעול ועוד. בניגוד למבוגרים וילדים, עבור תינוקות, לא מדובר במחלה שכיחה מאוד, אולם לאורך השנים והתבגרותם היא הופכת ליותר ויותר נפוצה.
כאב גרון לתינוק היא תופעה נדירה יותר בגילאים מוקדמים (עד גיל 6 חודשים). מגיל חצי שנה, עולה השכיחות ולאחר גיל השנה השכיחות עולה אף יותר, כך שתינוקות מעל גיל שנה הם בעלי סיכויים רבים יותר לחלות בדלקת גרון.
מהם הגורמים לכאב גרון אצל תינוקות?
כאב גרון לתינוק קשור בגורמים שונים, השכיחים ביניהם הם וירוסים שונים וויראליים או לחלופין זיהומים חיידקיים כדוגמת סטרפטוקוקוס או אלרגיה.
כיצד נזהה האם מדובר בווירוס או בזיהום חיידקי?
ניתן להבחין על פי התסמינים שמאפיינים כל אחד מהם. בעוד שווירוס או זיהום ויראלי מאופיינים בתסמינים כדוגמת חום, כאבי ראש, כאבי בטן וכאב בבליעה, זיהומים חיידקיים מאופיינים בחום גבוה יותר וכן כאבים מקומיים עזים יותר באזור הגרון או הריאות. כמו כן, דלקת גרון שמקורה בחיידק תימשך זמן ארוך יותר, בניגוד לדלקת ויראלית שנגרמת מווירוסים אשר תימשך זמן קצר יותר (בערך עד 15 ימים).
מהם התסמינים הנפוצים של דלקת גרון בתינוקות?
ישנם תסמינים מסוימים שעל פיהם ניתן לזהות התפתחות של דלקת גרון בתינוק:
- חום.
- כאב גרון.
- כאב ראש.
- נזלת.
- שיעול.
- אדמומיות בלוע (שיכולות להתלוות אליה נקודות מוגלה).
- כאבי בטן (נפוץ יותר באוכלוסייה מבוגרת יותר ופחות בקרב תינוקות)
- הגדלה של בלוטות הלימפה.
אם חלק או כל התסמינים האלו מופיעים אצל התינוק שלכם, זו סיבה טובה לחשוד שהוא מפתח או כבר פיתח דלקת גרון, אולם כיצד תדעו האם התינוק שלכם חולה בדלקת גרון שמקורה בחיידק או בווירוס?
ישנם הבדלים בתסמינים בדלקת שמקורה בווירוס לעומת דלקת חיידקית. ראשית, בדלקת חיידקית התסמינים יהיו חריפים יותר. דלקת כזו תהיה מאופיינת בחום גבוה יותר, כאבים עזים יותר בגרון שיאופיינו בעיקר בקושי בבליעה. בנוסף, בדלקת גרון חיידקית לרוב לא יופיעו תסמינים של נזלת ושיעול אשר מאפיינים יותר דלקת ויראלית. כמו כן, התפתחות מוגלתית על השקדים תאפיין התפתחות של דלקת גרון שמקורה בחיידק ולא בווירוס.
איך לאבחן כאב גרון אצל תינוקות?
על מנת לאבחן מה מקורו של כאב הגרון שחווה התינוק שלכם, יש לגשת לרופא שיבצע בדיקה מקיפה. ראשית, הרופא יבצע בדיקה ואבחנה ויזואלית של הלוע על מנת לזהות תסמינים שיכולים להעיד על התפתחותה של דלקת, כדוגמת שקדים מוגדלים או אדמומיים וכן הימצאותן של נקודות מוגלתיות. בנוסף, הרופא יבצע משטח גרון שיכול לזהות את קיומם של חיידקים.
חשוב לדעת! משטח גרון בודק רק את הימצאותו של חיידק הסטרפטוקוקוס. אולם, הידבקות של תינוקות במחלת הסטרפטוקוקוס היא נדירה יחסית ונגרמת לרוב רק במקרים בהם אחד מבני המשפחה נדבקו בעצמם בחיידק והעבירו ואותו לתינוק.
בנוסף לבדיקת משטח גרון, ניתן לבצע ספירת דם, שאומנם לא מזהה את הימצאותו של חיידק מסוים, אך היא יכולה לסייע בזיהוי מהות הדלקת ואבחנה האם מדובר בדלקת ויראלית או חיידקית. ספירת הדם יעילה במיוחד במקרים של דלקות ויראליות שמאופיינות בתסמינים שמזוהים יותר עם דלקות חיידקיות (כמו הופעה של מוגלה בגרון למשל) ובכך מאפשרת הבחנה מדויקת שמונעת מתן טיפול שגוי.
סיבוכים אפשריים של דלקת גרון בתינוקות
זיהוי מוקדם של דלקת גרון הוא הכרחי ויכול למנוע סיבוכים עתידיים של המחלה. אומנם, דלקת גרון חיידקית יכולה לעבור גם ללא טיפול כלל, אולם הימשכותה וחוסר הטיפול בה עלולים להביא לפגיעה ברקמות אחרות בגוף כדוגמת הלב או הכליות.
דלקת גרון חוזרת אצל תינוקות
במקרים רבים, תינוקות סובלים מדלקות חוזרות ונשנות. מדוע זה קורה? הסיבה לכך היא בדרך כלל ווירוס או חיידק שנמצאים בסביבה הקרובה של התינוק ומביאים להדבקה שלו בדלקת גרון פעם אחר פעם. במקרים אחרים, ייתכן ומדובר ב-״נשאות״ של חיידק הסטרפטוקוקוס אשר מביא להיווצרות תסמינים ונשאר בשל טיפול לקוי או לא מספק בחיידק.
כמו כן, ישנם מקרים רבים בהם תינוקות מאובחנים באופן שגוי כסובלים מדלקת גרון, בעוד שבפועל מדובר בתסמונת אחרת בעלת תסמינים דומים לאלה שמופיעים בעת דלקת גרון.
כיצד ניתן לטפל בדלקת גרון בתינוקות?
במידה ומדובר בדלקת גרון ויראלית, הטיפול לרוב יכלול טיפול באמצעות משככי כאבים שונים שמטרתם להפחית ולהרגיע את הכאב, הדלקת עצמה לרוב תחלוף בתוך זמן קצר.
לעומת זאת, במידה ומדובר בדלקת חיידקית, הטיפול יכלול לרוב טיפול באמצעות אנטיביוטיקה, שמטרתה היא להילחם בחיידקים.
בנוסף לפתרונות ״הקונבנציונליים״ של הרפואה, ניתן להשתמש במספר דרכי טיפול טבעיות אשר יכולות לסייע בהפחתת כאבים בעת דלקת גרון:
- שמירה על לחות של הגרון: במידה והתינוק שלכם סובל מכאבי גרון או מדלקת גרון, חשוב לשמור על הגרון שלו לח, זאת באמצעות שתייה מרובה של מים ונוזלים. שמירה על הלחות של גרון התינוק תסייע להרגעת הגרון ותביא להפחתת הכאב.
- מכשיר אדים: על מנת לשמור על הגרון של התינוק שלכם לח, כדאי להפעיל מכשירי אדים שונים אשר מסייעים בשמירת לחות בחדר של התינוק וכך מסייעים לשמירה על הגרון שלו וסביבת הנשימה שלו לחים.
- דבש (מומלץ לתינוקות מעל גיל שנה): דבש הוא בעל סגולות שמסייעות בהרגעה של הגרון, ניתן לערבב מעט דבש בתוך מי השתייה של התינוק בכדי להרגיע את האזור הכואב.