טסטוסטרון ידוע בעיקר כהורמון המין הגברי, אך מחקרים אחרונים מצביעים גם על השפעתו הרחבה של ההורמון על הנפש. גברים ונשים נמצאים בשיא חיוניותם כשרמת ההורמון בגופם תקינה, אך מה עושים אחרי גיל 50? התשובה בכתבה שלפניכם
טסטוסטרון מוכר בעיקר כהורמון המין הזכרי ויש לו השפעות פיזיולוגיות רבות, בהן: שיפור התפקוד המיני, בניית מסת שריר ועוד. בעת האחרונה, מחקרים מראים כי מעבר להשפעותיו הפיזיולוגיות, להורמון הטסטוסטרון יש גם השפעות רגשיות ופסיכולוגיות על שני המינים, והוא אחראי במידה רבה על ההבדל האישיותי בין נשים וגברים.
הטסטוסטרון מיוצר אצל שני המינים, אך הוא קיים אצל גברים בכמויות גדולות יותר מאשר אצל נשים. ההורמון מתחיל להיווצר בגוף הגבר עוד בהיותו עובר ברחם אמו, בסביבות השבוע השישי להיריון, ויצורו מתגבר לקראת גיל ההתבגרות. הורמון זה הוא שהופך את הנערים לגברים, שכן הוא מעודד את תהליך עיבוי הקול, צמיחת השיער על הפנים והחזה ויצירת תאי זרע.
במובן הפסיכולוגי, מחקרים מראים כי כבר בגיל הינקות קיימים הבדלים בין תינוקות זכרים לנקבות הקשורים להימצאות הורמון הטסטוסטרון. ההבדלים באים לידי ביטוי בבחירת המשחקים, ברמת העצמאות, באופן ההתפתחות המוטורית, באינטראקציה החברתית ועוד. עם הגיל ההבדלים בין המינים מחזקים בעיקר בזכות צווים חברתיים וחינוך, אך את האבחנה הראשונית יוצר הורמון הטסטוסטרון.
מהן תכונות אופי גבריות?
אחת מתכונות האופי הגבריות שקשורה לרמת הטסטוסטרון היא יצר התחרותיות והמוטיבציה להגיע להישגים.
מחקרים מראים כי שמירה על רמות תקינות של טסטוסטרון קשורות גם להגברת האסרטיביות, הדומיננטיות, היכולת האינטלקטואלית והביטחון העצמי. מומחים בתחום מאמינים כי טסטוסטרון יוצר ספורטאים מוצלחים, פוליטיקאים מובילים ואנשי עסקים חריפים.
בימי קדם, תכונות אלו הן שהובילה להישרדות המין האנושי. גברים עם רמת טסטוסטרון תקינה היו ציידים ולוחמים טובים יותר, והם גם אלו שזכו בבנות זוג ובזכות להתרבות. כיום, הן קשורות יותר להישגים אישיים או להשגת מעמד, כסף או פרסום אישי.
מחקרים שעסקו בנשים שקיבלו תוספי טסטוסטרון מצאו כי נשים אלו הצליחו לפתח באישיותן תכונות אופי גבריות והצליחו להתמודד טוב יותר בעבודה ובסביבות שנשלטות על ידי גברים. ההורמון שיפר אצלן את השאפתנות ואת היכולת לקחת פיקוד ולהגיע לשיאים אישיים חדשים.
ההשפעה הטובה של הטסטוסטרון על המצב הנפשי תלויה ברמה ובאופן נטילת התוסף. כמו בכל מצב, למינון יתר של טסטוסטרון עשויה להיות השפעות שליליות, כמו עלייה באגרסיביות , ירידה ביכולת האמפטית וביכולת לתפקד בחברה. לכן, חשוב לשמור על רמות תקינות של טסטוסטרון, וגם בנטילת תוספים רצוי לבחור בתוספים ששומרים על רמה פיזיולוגית תקינה ואחידה.
מה קורה אחרי גיל 50?
אחרי גיל 50 רמות הטסטוסטרון בגוף מתחילות לרדת, גם אצל גברים וגם אצל נשים. מחקרים רפואיים מראים כי החל מגיל זה יורד קצב ייצור ההורמון בגוף ב-1% בכל שנה. 20% מהגברים שעברו את גיל 60 סובלים מרמת טסטוסטרון נמוכה מהנורמה.
במישור הפסיכולוגי וההתנהגותי, אנשים עם רמות נמוכות של טסטוסטרון מדווחים על עייפות, דיכאון, פגיעה בזיכרון וירידה בחשק המיני. במישור הפיזיולוגי, לרוב אנשים אלו יחוו ירידה במסת השריר, עלייה במסת השומן בגוף וקושי להגיע לזקפה. לירידה ברמת הטסטוסטרון יש סימנים חיצוניים רבים, אך בכדי לאבחן מחסור באופן ודאי מחסור יש לגשת לרופא, ולבקש הפניה לבדיקת דם. לאחר קבלת התוצאות, ניתן להתייעץ עם הרופא לגבי נטילת תוסף טסטוסטרון.
קראו עוד על אימפוטנציה ובעיות זקפה.
מהם תוספי הטסטוסטרון הנפוצים?
בעבר, השיטות הנפוצות לנטילת תוסף טסטוסטרון כללו כדורים או זריקות לשריר העכוז אחת לחודש. שיטת טיפול זו אופיינה בתופעות לוואי רבות, ברמה הפיזית והנפשית. מטופלים שקיבלו מינון גבוה של טסטוסטרון אחת לחודש תיארו זאת כ”נסיעה ברכבת הרים רגשית”, שאופיינה בתנודות במצב הרוח ובחוסר יציבות רגשית.
לכן, כיום שיטת הטיפול המועדפת היא באמצעות ג’ל שמאפשר נטילת טסטוסטרון בכמות מתונה הניתנת לשליטה אישית, כשהטסטוסטרון אינו עובד דרך מחזור הדם ולכן אינו מגיע לכבד ואינו גורם לתופעות לוואי.