זוג במיטה עם הסמארטפונים שלהם

מיתוסים נפוצים על אימפוטנציה

האמת שמאחורי
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 10 ביוני 2018
תאריך עדכון: 16 ביולי 2023

"אימפוטנציה" היא מילה מפחידה, אך למעשה מדובר בתופעה נפוצה שעשויה להופיע אצל כל גבר מעל גיל 35. סביב המבוכה והסטיגמה החברתית בנושא, התפתחו שלל מיתוסים ואגדות אורבניות סביב תופעה האימפוטנציה. לפניכם האמת שעומדת מאחוריהם

גם אבותינו הקדמונים סבלו מאימפוטנציה (אין אונות), ומקורם של רבים מהמיתוסים הקשורים בה נמצא אי שם, בשחר ההיסטוריה האנושית. מטבע הדברים, חלק גדול מהם שגוי, מטעה ומזיק. רבים מהמיתוסים על אימפוטנציה הם תולדה של בורות וחוסר ידע. חלקם הגדול קיימים זה אלפי שנים, ומקורם בתרבויות פרימיטיביות שהאמינו כי לאונות הגברית קשר הדוק לכוח, עושר ושליטה.

כיום, ההגדרה הרפואית לאימפוטנציה היא תפקוד מיני לקוי המאופיין בחוסר יכולת להגיע או לשמור על זקפה מלאה לשם קיום יחסי מין מלאים (ראו הגדרות רפואיות למשל: nlm.nih.gov , kidney.niddk.nih.gov ).

ההגדרה הרפואית איננה מתייחסת לירידה בחשק המיני, לחוסר היכולת להגיע לאורגזמה, לחוסר כוח או לאובדן הגבריות. היא יכולה להיות זמנית או קבועה ויכולות להיות לה מגוון סיבות, החל מנטילת תרופות מסוימות, שינויים הורמונאליים, מצבים נפשיים וכדומה.

 

מיתוסים נפוצים שמיוחסים לאימפוטנציה:

  • גברים אמיתיים אינם לוקים באימפוטנציה
    לא נכון. כל הגברים מעל גיל 30 יחוו אימפוטנציה לפחות פעם אחת במהלך חייהם. הערכות מצביעות על כך שכ-150 מיליון גברים ברחבי העולם סובלים מהתופעה. אולם, ייתכן שהמספרים גדולים אף יותר שכן רק שניים מתוך 10 גברים פונים לטיפול כדי לטפל בכך.
  • הכל בראש
    לא מדויק. כ-20% ממקרי האימפוטנציה מאובחנים כבעלי מקור פסיכולוגי. מרבית הגברים הלוקים בתופעה סובלים מהפרעות פיזיולוגיות כמו ירידה ברמת הטסטוסטרון בגוף, סוכרת, מחלת לב, לחץ דם גבוה, סרטן הערמונית ועוד. לחץ, מתח ואובדן ביטחון עצמי הם לעיתים סימפטום לבעיית אימפוטנציה מתמשכת שלא טופלה כראוי.
  • תחתונים הדוקים גורמים לאימפוטנציה
    לא נכון. אין כל מחקר התומך בסברה כי תחתונים הדוקים גורמים לאין אונות. לבישת תחתונים הדוקים עלולה לגרום לבעיות פוריות שכן היא מעלה את חום האשכים ועלולה לפגוע בייצור הזרע.
  • אין תרופה לאימפוטנציה
    לא מדויק . הרפואה המודרנית אמנם טרם מצאה דרך לרפא לאימפוטנציה, אולם ישנן תרופות אפקטיביות העוזרות להתמודד עם התופעה ולחיות חיים מיניים מלאים, ביניהן:

    • תכשירי טסטוסטרון: טיפול ב ג'ל טסטוסטרון המאזנים את רמת הטסטוסטרון בגוף ומשפרים את היכולת לייצר זקפה ספונטנית
    • טיפול תרופתי: תרופות וזריקות לטיפול רגעי בהפרעות זקפה, הניטלות לפני המגע המיני
    • טיפול מכשירני וכירורגי: החדרת משאבות ותותבים בהליך ניתוחי. אפשרות זו לרוב עולה רק במקרי שבהם הטיפול התרופתי אינו עובד
  • אין אונות מצביעה על היעדר משיכה מינית
    לא נכון. חוסר משיכה או משבר ביחסים יכולים לתרום לבעיית אימפוטנציה קיימת, אולם מרבית הסיבות הראשוניות לתופעה הן פיזיולוגיות. לרוב, להיעדר משיכה מינית בין בני זוג יש סימנים אחרים שמופיעים לפני קיום יחסי המין, כמו ירידה באינטימיות, היעדר מגע, מריבות רבות וכדומה.
  • גברים יודעים הכל על סקס ותמיד מעוניינים בו
    לא נכון. מקובל לחשוב שלגברים ידע קוסמי אינסטינקטיבי בכל הקשור במין, וכי הם תמיד מוכנים ומזומנים לכל פעילות מינית. גברים מוצאים את עצמם לא פעם שבויים בתפיסות שגויות, ומשתפים עמן פעולה מתוך החשש להיתפס כלא גבריים מספיק. חוסר תקשורת, חוסר ידע בסיסי ותפיסות שגויות גורמים לא פעם לפעילות מינית לא מתאימה ולא מספקת, לחוסר בטחון עצמי ולבעיית אימפוטנציה.
  • אוננות גורמת לאימפוטנציה
    לא נכון. בתרבויות מסוימות נתפסת האוננות כמעשה מגונה, ועם השנים נרקמו סביבה אמונות ומיתוסים שנועדו להניא את בני האדם מלעסוק בה. אוננות איננה גורמת לאימפוטנציה, לעיוורון, לעייפות או לשיטיון. זוהי דרך לגיטימית לשחרר אנרגיה מינית באופן עצמאי.
  • אימפוטנציה חולפת מעצמה.
    לא מדויק. במרבית המקרים מקורה של האימפוטנציה הוא פיזיולוגי, ולכן ללא טיפול רפואי או טיפול בטסטוסטרון התופעה לא תחלוף מאליה. כדי לטפל באימפוטנציה ולחזור לקיים שגרת חיים מספקת, יש לפנות לרופא לצורך אבחון מלא.
מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות