בישראל מתבצעות מדי שנה כעשרות אלפי השתלות שיניים. אחוזי ההצלחה של ההשתלות הם גבוהים ועומדים על כ- 95% בשנה הראשונה וכ-80% בטווח של 10 שנים.
הגיע הרגע הבלתי נמנע: רופא השיניים החליט שאתם צריכים לעבור השתלת שיניים. מדובר בטיפול נפוץ בישראל, בעל אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד, אך הצלחתו תלויה גם בכם. כך תדאגו שהשתלת השיניים שלכם תהיה מוצלחת.
בישראל מתבצעות מדי שנה כעשרות אלפי השתלות שיניים. אחוזי ההצלחה של ההשתלות הם גבוהים ועומדים על כ- 95% בשנה הראשונה וכ-80% בטווח של 10 שנים. עם השנים חלו חידושים בתחום בכל הקשור לשימוש בשתלים, בתחום בניית הכתרים על השתלים, בטיפולים שלאחר ההשתלה, בשיפור הקליטה בעצם וקיצור משך הטיפול. אז מהי בעצם השתלת שיניים ואיך אפשר לעבור אותה בשלום?
השתלת שיניים: לא למבוגרים בלבד
השתלת שיניים היא תהליך רפואי המתאים לכל מי שאיבד שן אחת או יותר בגלל סיבות שונות, ביניהן מחלת חניכיים, ריקבון או מחלה. השתלים הדנטאליים, הם בעצם תחליף מלאכותי עשוי ממתכת לשורשי השיניים והם מגיעים בדרך כלל בעלי צורת בורג ועשויים ממתכת טיטניום, ומוחדרים אל הלסת על מנת לחבר אליהם שיניים מלאכותיות.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, השתלות שיניים אינן מיועדות אך ורק לקשישים שאיבדו את שיניהם. יותר ויותר מטופלים צעירים פונים מיוזמתם לרופא השיניים כדי להשלים שן חסרה או מספר שיניים באמצעות שתלים דנטאליים. לעומת זאת, טיפול השתלת שיניים אינו מומלץ במקרה בו המטופל חולה במחלה כללית חמורה שאינה מטופלת.
יתרונות הטיפול
- תהליך שחזור השן החסרה אינו פוגע בשיניים הסמוכות, וכן ניתן לבצע שחזור עצמאי של השן החסרה בלי להישען על שיניים אחרות.
- היתרון העיקרי של השתלת השיניים על פני שיניים תותבות הוא שלאחר ההשתלה המטופל יכול ללעוס ולתפקד בצורה טבעית.
- בנוסף ליתרונות התפקודיים, יכול שיחזור שיניים על גבי שתלים לשפר את ההערכה העצמית של המטופל.
השלבים בתהליך השתלת שיניים
תהליך השתלת השיניים מתחלק לרוב לשניים:
- שלב ראשון: מתבצע ניתוח ההשתלה בו מבריגים את השתל.
- שלב שני: שיקום השן. אחרי הכנסת השתל קיימת תקופת המתנה שנעה בין ארבעה לשישה חודשים. במהלך ההמתנה יקבל המטופל פתרונות זמניים כגון שן תותבת. בגיל מבוגר יותר או בקרב מטופלים הסובלים מבריחת סידן זמן קליטת השתל יכול להימשך גם עד עשרה חודשים.
בחירת רופא שיניים:
לפני תחילת הטיפול, חשוב שתקפידו שרופא השיניים שיבצע את ההשתלה הוא בעל ניסיון. וודאו כי הרופא שבחרתם הוא רופא שיניים כללי או מומחה לכירורגיית פה ולסת בעל ידע וניסיון המתאימים לביצוע השתלת שיניים.
בחירת סוג השתלים:
חשוב שתוודאו כי שהחומרים בהם הרופא משתמש הם בעלי תו תקן ISO שעומד בסטנדרטים בינלאומיים מחמירים.
לאחר ההשתלה: עשו ואל תעשו
אורך חייו של השתל תלוי במספר גורמים – בראש ובראשונה טיב התחזוקה שלו. שתל וכתר חייבים לצחצח יותר מאשר שיניים על פי הנחיית הרופא או השיננית. ביקורת אצל השיננית יש לעבור אחת לשלושה חודשים.
- שמירה על היגיינה לאחר הטיפול: שתלים דנטאליים דורשים תחזוקה קפדנית. לכן ניקוי יסודי של החניכיים והשיניים ישמור היטב על השתלים ויתרום להאצת תהליך ההחלמה שלהם.
- ביקורת: יש להגיע מידי חצי שנה לבדיקה אצל הרופא השיניים שיבדוק את מצב השתלים ואת מצבן של יתר השיניים בפה. כמו כן, מומלץ לבקר אצל השיננית אחת לשלושה חודשים.
- אכילת מזונות רכים: בימים שלאחר הניתוח כדאי לאכול מזונות רכים בלבד שלא יסכנו את השתל בזעזוע.
אז אם איבדתם שן אחת או יותר, אין צורך שתמשיכו לסבול. אם תקפידו על בחירת רופא מומחה ועל ההנחיות לאחר הטיפול כך יעלו הסיכויים להשתלה מוצלחת, ותוך זמן קצר תוכלו לחזור לחייך.