אין אדם שאינו זקוק לשחרור גזים ממערכת העיכול מספר פעמים ביום, אך יש אנשים שסובלים מכך בתדירות גבוהה יותר דבר הפוגע באיכות חייהם ועשוי להביך אותם. לכן, כדאי להכיר את הטיפולים הנפוצים וגם את תופעות הלוואי
אם שמים בצד את העובדה שגזים זו תופעה מביכה, מדובר בבעיה הדורשת טיפול משום שהיא עלולה לגרום לכאבי בטן והתכווצויות לא נעימות למי שסובל ממנה. הוצאת גזים נורמלית מתרחשת כ-14 פעמים ביממה, ואינה מצריכה טיפול או התייחסות מיוחדת אלא אם כן היא מלווה גם בכאבי בטן ועוויתות או בריח רע במיוחד.
לעומת זאת, יש אנשים שזקוקים לשחרור גזים מעל ל-25 פעמים ביממה. עבור אנשים אלו הגזים הפכו מתופעה טבעית למטרד של ממש, שעשוי גם לגרום למבוכה מצריכת מזונות מסוימים. לאנשים אלו כדאי לדעת כי יש מספר תכשירים לטיפול בגזים ומומלץ למצוא את התכשיר המתאים ביותר להם.
שלוש דרכים לטיפול בגזים
הדרך הטבעית
בדרך זו רצוי לנהל יומן אכילה כדי לנסות ולזהות אלו מאכלים גורמים לכם לגזים ולנסות להימנע ממאכלים אלו.
בנוסף, לעתים הגזים מופיעים כתוצאה מהרגלי אכילה לא נכונים שגורמים לבליעת אוויר, כמו לעיסת מסטיק, עישון, שתייה מקש או שתייה של משקאות מוגזים עם האוכל. בדרך הטבעית, ניתן לנסות ולאתר גורמים לגזים ולהימנע מהם. החיסרון של שיטה זו, הוא שלא תמיד הסיבה לגזים טמונה בתזונה ולעיתים שיטה זו עשויה לגרום לכם להימנע מצריכת מזונות בריאים וחיוניים, כמו קטניות למשל.
תכשירים על בסיס פחם
קיימים תכשירים שונים המכילים פחם ומשמשים לטיפול בגזים במערכת העיכול. היתרון של הפחם הוא בכך שהוא סופח גזים. מצד שני, הפחם גם עלול לספוג אנזימים, ויטמינים, חומצות אמינו, מינרלים ומרכיבי תזונה חשובים אחרים.
בנוסף, נטילת תרופה מבוססת פחם בשילוב סוגי מזון מסוימים כגון חלב, עלולה להקטין את כושר הספיחה של הפחם. לכן, בבחירתכם תכשיר נגד גזים רצוי לבדוק היטב אם תכשיר זה מכיל פחם ואם כן, לקרוא היטב את הוראות השימוש כדי להימנע מנזק.
תכשירים על בסיס סימתיקון
סימתיקון הינו חומר רפואי ייחודי המפרק גזים מכל סוג ומקור (לדוגמא בירה או חלב), המקטין את שטח הפנים של בועות הגז, מקל על התפזרותן ומביא לשחרור גזים. יתרונו הגדול של סימתיקון הינו שהוא אינו חודר למחזור הדם של המטופל, ולכן גם אינו גורם לתופעות לוואי כמו עצירות או עייפות.
תגובות בין תרופתיות
ישנן תרופות שונות העלולות לגרום לגזים או להחמיר את שחרור הגזים בקרב חלק מהאוכלוסייה. לא מדובר אך ורק בתרופות למחלות קשות, גם אנטיביוטיקה לצורך העניין עלולה לפגוע בפעילות החיידקים הטובים במעי ולגרום להופעת גזים.
אם גם אתם נוטלים תרופות אחרות, רצוי לבחור בתכשירים על בסיס סימתיקון שאינם חודרים למחזור הדם ולכן גם אינם גורמים לתגובות בין תרופתיות או לפגיעה ביעילות התרופות שנטלתם.