מה זה קשקשים בשיער?
כל אדם שני, כך לפי מחקרים שונים, סובל מהתופעה המרגיזה הזו: הקשקשת, הידועה גם בשם קשקשים בשיער. היא מופיעה בדרך כלל בשיא עוצמתה בעונות המעבר, אך בכל פעם בה תופיע מחדש היא תיחשב כמטרידה וכמעצבנת במיוחד. האם יש פיתרון מוחלט לפתיתים הלבנים הללו? לצערנו לא, מה גם שהרופאים לא יודעים להניח את האצבע על הגורם הספציפי להיווצרותם.
קשקשים בשיער מהווים בעיקר מטרד: הם אינם נעימים לעין, ונחשבים למפגע אסתטי בולט מאוד, ודאי בין אנשים אשר מקיימים תקשורת קרובה ותכופה. לעיתים הם יכולים להיות מלווים באדמומיות ובגרד, שכמובן יוסיפו לתחושת חוסר הנוחות. אבל אין זה אומר שאי־אפשר לטפל בתופעה: תמיד יש מה לעשות. בכתבה הזו תבינו מה הם אותם קשקשים ואילו גורמים מעודדים אותם, מה הן הדרכים לטפל בהם ואף להימנע מהם מבעוד מועד ואיך כל זה קשור, בין היתר, לתזונה שלנו.
מה גורם לקשקשים בשיער?
קשקשים, או בשמם המקצועי – קשקשת, הם למעשי תאי עור מתים אשר נושרים מהקרקפת באופן טבעי לאורך כל חיינו (זהו תהליך המאפיין את כל עור גופנו). אלו תאי עור זעירים, ולכן כל עוד התופעה אינה חמורה רוב הסיכויים שלא תבחינו בה כלל. מסיבות מסוימות – שכאמור חלק מהן אינן ידועות עד תומן – התאים הללו מתרבים ומצטברים יתר על המידה, לרוב על הקרקפת, מה שגורם לאותו ‘שלג’ שרבים מאיתנו מכירים, הקשקשים.
אחת הסיבות הנפוצות להופעת קשקשת היא מחלת הסבוריאה, שהיא דלקת עורית שיכולה לגרום להתגברות הקשקשת. אגב, הסובלים מהמחלה עשויים לגלות קשקשים לא רק בקרקפת אלא גם באזורים אחרים בגוף.
סיבה נוספת להתפתחות קשקשים היא ככל הנראה התרבות של פטריות מסוימות על עור הקרקקפת: פטריות אלו נמצאות על העור באופן טבעי, כדוגמת פטריית המלסזיה, אך כאשר הן מתרבות בצורה משמעותית הן ככל הנראה גורמות לקשקשת. עם זאת, ייתכן שהתרבות הפטריות הללו היא תוצאה של התופעה ולא הסיבה לה, וזהו אחד הדברים שהרופאים עדיין חלוקים לגביו בנושא.
ישנם גם גורמים אחרים להיווצרות קשקשת: ראשית, גברים סובלים מכך יותר מנשים; לחץ ומתח נפשי, שימוש בתכשירים לשיער ואפילו השמנת יתר או בעיה במערכת החיסון יכולים לגרום לכך. לחץ פיזי מתון וממושך על אזור הקרקפת (למשל בעת חבישת כובע) יכול להזיק לו מאוד; כך גם לבישת פריטים אופנתיים כמו צעיפים, בנדנות, סרטים וכדומה, אשר עשויים לחמם את האזור, לגרום להזעה מרובה ולמנוע את האוורור הדרוש לעור. כל אלו אף עשויים לגרום להתפתחות פטריות על הקרקפת, שיביאו בתורן לייצור מוגבר של תאי עור מתים.
טיפול נגד קשקשים
אז נפטרים מקשקשים? תשמחו לדעת שישנן היום די והותר דרכים לטפל בקשקשים, בצורה יעילה וטובה. הזכרנו כי הצטבות החיידקים קורית בדרך כלל בשל ‘ייצור’ מוגבר של תאי עור מתים, הטיפולים השונים המוצעים כאן מיועדים בדיוק למטרה זו: להחזיר את ‘קצב ייצור’ תאי העור המתים לנורמה ולמנוע מצב של הצטברות תאים מתים בכמות גדולה. כך יעלם המפגע האסתטי המציק, המתבטא בפתיתים הלבנים הרבים שצונחים מראשכם.
הטיפולים מגוונים מאוד:
תכשירים טבעיים ותרופות סבתא לקשקשים בשיער
ישנם לא מעט חומרים ורכיבים שאמורים לסייע בהפחתת ייצור הקשקשים. אמנם אין לכך הוכחה ניצחת, אך רבים טוענים שמדובר בשיטות יעילות מאוד, המשפיעות בצורה חיובית על בריאות עור הקרקפת והופכות אותו ליבש פחות ולחיוני יותר. השפעה זו מביאה לירידה בקצב ייצור תאי העור המתים ולצמצום הקשקשת. בין ‘תרופות הסבתא’ הטבעיות המיועדות לטיפול בקשקשים בשיער ניתן למצוא:
- תמצית סרפד
- חליטת רוזמרין או סרפד
- שמן רוזמרין
- לימון
- יוגורט
- חומץ
- דבש
- מיץ תפוחים טבעי
את החומרים הללו מורחים על השיער ובעיקר ישירות על עור הקרקפת. יש שטוענים כי זוהי דרך יעילה מאוד לטיפול בקשקשים – אז מי אנחנו שנתנגד…
שמפו טיפולי נגד קשקשים
לצד כל אלו נמצאים כיום על המדפים גם שלל תכשירים לטיפול בקשקשים, אשר חלקם אף נבדקו קלינית והוכחו באופן מדעי כמסייעים למיגור התופעה. התכשיר הנפוץ והמוכר ביותר בתחום זה הוא כמובן שמפו לקשקשים, המכיל חומרים שונים שהתגלו כמסייעים לטיפול בקשקשת.
כיצד פועלים תכשירים אלו? רוב מוצרי השמפו נגד קשקשים כוללים חומר אנטי-פטרייתי ואנטי-בקטריאלי בשם Zinc pyrithion. זהו חומר שהתגלה כיעיל מאוד בטיפול בפטריית המלסזיה – הוא עוצר את התפתחות הפטרייה על עור הקרקפת ונלחם בה. פטרייה זו התגלתה כאחת הסיבות העיקריות להופעת הקשקשים, ולמרות שישנם עוד מספר גורמים לקשקשת, הטיפול בפטרייה באמצעות חומרים אנטי-פטרייתים תורם בצורה משמעותית להעלמת הסימפטומים ולצמצומם.
על המדף ניתן למצוא גם מוצרים ייחודיים המציעים שילוב של מרכיבים למשל שילוב בין ה-Zinc pyrithion לבין חומר אנטי-פטרייתי ואנטי-בקטריאלי נוסף, Climbazole – מה שמשפר עוד יותר את תוצאות הטיפול. כזו היא סדרת המוצרים לקטופיל, הכוללת שמפו ומרכך. הן השמפו והן המרכך מציעים את השילוב בין שני החומרים היעילים הללו, בתוספת ניחוח נפלא, שלל רכיבים מזינים וחומרים פעילים. יחד, הם מציעים טיפול יעיל, נוח וקל מתמיד בקשקשת.
שמפו טיפולי נגד קשקשים לילדים
גם ילדים עשויים לסבול מקשקשת, וזו תגיע בעיקר בעקבות התפתחותה של סבוריאה על עורם, תופעה הנחשבת נפוצה מאוד עד לגיל שנה. עבורם ישנם כיום בשוק סוגים שונים של תכשירי שמפו ייעודיים, אשר מאפשרים הגנה על הילד, כמו כל שמפו ייעודי מסוג זה, וגם מבטיחים טיפול בקרקפת ובתופעת הקשקשת.
על המדף ישנם כיום שלל תכשירים מסוג זה, וביניהם שני מוצרים מסדרת לקטופיל מבית כצט, שאפשר לשלב יחד: שמפו טיפולי ומסכה טיפולית נגד קשקשים. שניהם מכילים Climbazole ו־Zinc pyrithione, רכיבים שהוכחו כיעילים מחקרית לטיפול בקשקשים, וכן רכיבים המופקים מחלב. השמפו, שכולל נוסחה בלעדית, לא רק נלחם בקשקשים – הוא גם מגן על עור הקרקפת ומשקם אותו, ומזין את השיער. הוא מתאים למבוגרים, וגם לילדים מגיל שלוש ומעלה. לאחר השימוש בשמפו, מומלץ למשוח את השיער הרטוב במסכת לקטופיל, להמתין כשתי דקות ולשטוף אותה – וכך לחזק את אפקט הטיפול בקשקשים.
טיפול נגד קשקשים עם תזונה טבעית
העניין אומנם לא הוכח בצור החותכת, אך גם התזונה שלנו יכולה להשפיע על המצב. כך למשל, אם נשתה מים בכמות נאותה נבטיח עור אלסטי, לח ובריא יותר, וכך ייתכן שנוכל לתרום להרחקת תופעת הקשקשת. רכיבים תזונתיים כמו ויטמין E, ויטמין B, אבץ, סיבים תזונתיים ועוד יכולים לסייע לבריאותו של העור, ואפשר למצוא אותם בין היתר בדגים, בביצים, בירקות ירוקים וכתומים, בפירות ובדגנים מלאים.
אז איך להימנע מקשקשים?
אחת המשימות המאתגרות, ודאי אצל מי שתופעת הקשקשת מלווה אותו במקרים רבים, היא למנוע את הופעתה מבעוד מועד. הסיבה לאתגר היא בעיקר העובדה שציינו בתחילת הכתבה: כיום לא ידוע הגורם הספציפי להיווצרות קשקשים, ומדוע בדיוק הוא מופיע אצל אדם אחד ולא אצל אחר. המשמעות היא שקל יותר לטפל בתופעה מאשר למנוע אותה. אבל גם כאן יש מה לעשות.
- רעננות עור הקרקפת – כפי שניתן להבין כבר מהסעיף הראשון, הדרך לצמצום תופעת הקשקשים בשיער עוברת דרך טיפול בעור הקרקפת עצמו ושמירה על בריאותו. לכן, עליכם לדאוג מעל לכול לכך שעור הקרקפת יוכל ‘לנשום’ וליהנות מסביבה בריאה. גם חשיפה מבוקרת לשמש, ושימוש בתכשירים המגינים מקרינית ה־UV יסייעו, וכן שימוש מופחת במכשירים לייבוש השיער אשר מזיקים גם לקרקפת ועלולים לעודד היווצרות של תאי עור מתים עליה.
- טיפול בשיער – גם לטיפול בשיער עצמו יש השפעה על בריאות הקרקפת: שינה עם שיער רטוב או לח, חפיפה במים חמים במיוחד בזמן המקלחת, שימוש במייבשי שיער ובמוצרים שונים לעיצוב השיער וכן משיחת השיער בתכשירים לא מתאימים (שמנים וכדומה), עשויים לעודד ולהגביר את הופעת הקשקשים. מנגד, חפיפת השיער במים פושרים באופן יומיומי צפויה לשפר את המצב ולצמצם משמעותית את התופעה.
- רוגע נפשי – ציינו קודם לכן כי גם מתח נפשי ולחץ עשויים לתרום להופעת קשקשים בצורה מוגברת. רוגע והפחתה של מפלס החרדה יסייעו מאוד כאן. חשבו על מה שגורם לכם להירגע (שינה טובה, עיסוי או כל דבר אחר) ודבקו בו.