כולנו רוצים לשמור על עור הפנים והצוואר, להחליק ולהעלים קמטים וליהנות מעור בריא וחלק, אך מתיחת פנים כירורגית באמצעות ניתוח היא הליך יקר, שכמו בכל ניתוח שיש בו גם סיכונים. כיום ישנן דרכים רבות לטיפול בקמטים שאינן כרוכות בהרדמה ואשפוז – בואו ללמוד איך להחליק קמטים ללא ניתוח
שרירי הפנים נמתחים ומתכווצים כ-15,000 פעמים במהלך יממה אחת. המתיחה והשחרור גורמים לעור הפנים להתכווץ, וככל שאנו מתבגרים הופך עור פנינו לפחות גמיש. עם הזמן נוצרים בו קמטים וקמטוטי הבעה שאינם נעלמים יותר.
שני סוגי קמטים
- קמטים פעילים : קמטים הנוצרים כתוצאה מהבעות הפנים (כעס, צחוק וכו’). הקמטים הללו נוצרים תוך כדי הפעלת השרירים בפנים ונעלמים כשאנו משחררים את הבעת הפנים.
- קמטים יציבים : קמטים כתוצאה מנפילת עור הפנים, שנשארים בעור באופן קבוע, בעיקר באזור המצח, הפה, האף והסנטר.
מדוע נוצרים קמטים?
ישנן סיבות רבות להיווצרות הקמטים כשהבולטות ביניהן הן:
- גנטיקה: כמו בכל דבר בגוף האדם, הגנטיקה משחקת תפקיד. לאבא שלך יש קמטים רבים? כנראה שגם לך יהיה. אימא שלך חלקה באופן טבעי? זה הזמן לשמוח. את נוטה גנטית לעור יבש? יש סיכוי שתהיי יותר מקומטת, אם יש לך עור שמן יותר תתקמטי פחות מהר.
- עישון: עישון פוגע מאוד בעור הפנים. העור של אנשים מעשנים נועה להתקמט בטרם עת כתוצאה מהחומרים הרעילים הנכנסים לגוף במהלך העישון ופוגעים בחלבון התורם לגמישות העור.
- חשיפה לשמש: הקרניים האולטרה סגולות של השמש אחראיות לשלל פגמים הנוצרים בעור כגון כתמי שמש וקמטים. קרני השמש פוגעות בחלבון השומר בין היתר על איכות העור ותומך בו הקולגן ופגיעה בחלבון זה גורמת להיווצרות קמטים.
- תזונה: תזונה לא נכונה פוגעת בכל חלקי גופנו וכן בנראות העור. מחסור בויטמינים ובמינרלים עלול לפגוע בתקינות העור ובגמישותו וליצור קמטים.
- דיאטה: הורדת משקל ובמיוחד הורדה במשקל בצורה קיצונית ולא מאוזנת פוגעת בנראות העור ועלולה לגרום לקמטים.
- הזדקנות: באופן טבעי, העור שלנו הופך לפחות גמיש וליותר יבש ומועד לקמטים ככל שאנו מתבגרים. תאי אלסטין האחראים לגמישות העור מאבדים מגמישותם והופכים לפגיעים יותר והגוף שלנו מייצר אותם בכמות קטנה יותר.
מתיחת פנים בדרך המתאימה לכם
כיום ישנן דרכים רבות לסייע בהעלמת קמטים, כולנו יכולים לבחור את הדרך הנכונה לנו ולשמור על מראה חלק יותר.
- מניעת קמטים
הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה. ניתן למנוע היווצרות קמטים, אם כי לא ניתן למנוע לגמרי את היווצרותם. אכילה נכונה ובריאה, שימוש בקרם פנים לשמירה על הלחות, הימנעות מעישון, הימנעות מקרני השמש כל אלה תורמים לעור חלק ובריא. - מילוי קמטים באמצעות הזרקת בוטוקס וחומרים אחרים
בניגוד למקובל לחשוב הבוטוקס איננו החומר היחיד שניתן להזריק אותו לעור כדי לתרום להחלקת קמטים אך הוא פועל בצורה שונה מחומרים אחרים המוזרקים לעור.
הבוטוקס הוא חלבון המופק מבקטריה המוזרק לעור הפנים באמצעות מחט דקה, משתק את שרירי הפנים האחראים על כיווצם ועל היווצרות הקמטים.
הזרקת בוטוקס היא טיפול זמני שיש לחזור עליו. עם הזמן נספג הבוטוקס והקמטים חוזרים, לכן יש לחזור ולהזריק אותו שוב. ממוצע הטיפולים בבוטוקס הוא בכל 3-5 חודשים.ישנם חומרים אחרים שניתן להזריק לפנים כדי למלא קמטים ולא כדי לשתק את שרירי הפנים כמו בבוטוקס. הדיספורט מוזרק לעור הפנים, אך בניגוד לבוטוקס הדיספורט מתפזר ולכן הוא מתאים לטיפול באזורים אחרים בפנים כגון הצוואר. דיספורט (חומצה הילארונית) הוא חומר טבעי הנמצא בגוף בצורה טבעית ונספג בו בצורה טובה. ישנן חומצות הילארוניות אחרות הדומות לדיספורט וניתן להזריק אותן – לדוגמה: הילפורם, פרלן או רסטילן. כל אחת מאלה מוזרקת לאזור אחר בגוף, בהתאם לפעולה שהיא עושה. - פילינג כימי למתיחת פנים
פילינג כימי באמצעות חומצות מסוגים שונים נועד לקלף בצורה מבוקרת את עור הפנים ולחדש אותו. ישנם שלל סוגי פילינג: מפילינג עדין או שטחי, דרך פילינג בינוני ועד לפילינג עמוק. כל אחד מאלה נסייע למספר דברים כגון: ניקוי עור, שיפור מראה העור וכן טיפול בקמטים והעלמת קמטים. החומרים המשתמשים לביצוע פילינג נמצאים בחלקם גם בתכשירים קוסמטיים שונים וחומרים אחרים, מורכבים יותר, נמצאים בשימוש בלעדי של מומחים המורשים לביצוע פילינג. - פילינג על ידי חומרים פעילים
הנגזרת של ויטמין A שמבצעים בה שימוש חיצוני הוא רטינול A. המולקולות הזעירות של הרטינול חודרות את השכבה החיצונית של העור ופועלות על שכבת הדרמיס, שהיא שכבה פנימית של העור שאינה חשופה כלפי חוץ. לאחר מריחת הקרם על העור הרטינול הופך לחומצה רטינואית, שמחדשת תאים שנפגעו מזקנה או מהשמש ומסייעת להם לתפקד כמו תאי עור בריאים. החומצה הרטינואית גורמת לקילוף עדין של השכבה העליונה של העור, שמנקה את העור מתאים מתים ומאפשר לתאים חדשים להופיע על פני העור. בנוסף, החומצה הרטינואית מייצרת מולקולות נוספות, כמו קולגן ואלסטין, שתומכות בעור ומוסיפות לו לחות. - החלקת קמטים באמצעות התעמלות פנים
הקמטים נוצרים גם כתוצאה מרפיון שרירי הפנים. אימון שרירים הפנים תורם אף הוא לנראות העור, לגמישותו ולאי היווצרות קמטים ואף להחלקת קימטוטים. ישנם שלל תרגילי פנים שנועדו לאזורים שונים: מצח, שפתיים, עיניים, צוואר וכיוצא בזה שיכולים לסייע לחיזוק שרירי הפנים ולמיצוב העור.
טיפול בקמטים באמצעות תזונה
תזונה נכונה ומאוזנת תורמת לשיפור מראה העור ולגמישותו. המזונות המומלצים לאכילה הם:
- ירקות ופירות: בשל המים שבהם הנספגים בצורה טובה בגוף ובעור ובשל נוגדי החמצון שבהם התורמים לשמירה על מראה העור
- חיטה מלאה: כל מוצרי המזון מחיטה מלאה (לחם, פריכיות, פסטה וכיוצא בזה) תורמים לשמירה על מראה העור כיון שהם מסייעים בשמירה על הקולגן והאלסטין באמצעות המים הנאגרים בקליפתה של החיטה
- חלבונים איכותיים: ביצים ועוף עדיפים אך גם בשר במידה הוא אפשרי. החלבונים תורמים לחוזק דופן תאי העור
- שומנים טובים: השומן טוב לתאי העור. אכילת שומנים טובים כגון שמן זית, אבוקדו ואגוזים תורמת אף היא למניעת קמטים