בגוף האדם קיימים לא מעט סוגי הורמונים. הורמונים אלו נוצרים בבלוטות ואיברים שונים בגוף, ומתפקדים כמעין שליחים המעברים הודעות בין חלקי הגוף השונים על מנת לדאוג שיתפקד כנדרש. אחד ההורמונים הללו הוא הורמון האסטרוגן אשר נמצא אצל כולנו בגוף, נשים וגברים.
כחלק ממעגל החיים שלנו רמות ההורמונים בגופנו משתנות בהתאם לתקופות חיינו. כך גם רמות האסטרוגן, אשר יורדות ככל שאנחנו מתבגרים. ירידה בכמות האסטרוגן בגוף היא תהליך טבעי, בעיקר אצל נשים, אך מלבד גיל גם תזונה לקויה, מצבי לחץ קיצוניים או בעיות בריאותיות שונות יכולים להוביל למצב של ירידה בכמויות האסטרוגן הטבעי בגוף.
ללא קשר לסיבה אשר גרמה לרמות האסטרוגן לרדת, קיימות דרכים להעלות את כמויות האסטרוגן בגוף בצורה הדרגתית, בטוחה ובריאה. אז איך ניתן להעלות אסטרוגן בצורה בטוחה? המשיכו לקרוא.
תפקיד האסטרוגן בגוף והסיבות לירידת הרמות
כאשר אנחנו חושבים על אסטרוגן, רובנו נחשוב באופן אוטומטי על תהליכי התפקוד המיני הנשיים, אך האסטרוגן אחראי על דברים נוספים וחשובים לא פחות. מלבד בריאות מערכת הרבייה האסטרוגן אחראי על ויסות מצב רוח והתנהגות, בריאות הלב וכלי הדם, בריאות העצמות וחוזקן, שריפת שומן ועוד תפקידים מגוונים.
למרות תפקידיו החשובים, רמות האסטרוגן מתחילות לרדת באופן טבעי והדרגתי אצל נשים כבר מגיל 25, כאשר שיא הירידה מתרחש בשנות ה- 40 וה- 50. מעבר לירידה הטבעית של האסטרוגן בגוף, קיימות סיבות בריאותיות נוספות בגללן יכול האסטרוגן לרדת. סיבות אלו כוללות תזונה לקויה, סטרס, חוסר איזון הורמונלי מסיבות שונות ואף חוסרים תזונתיים בויטמין D, ברזל ואבץ.
תזונה להעלאת רמות האסטרוגן באופן טבעי
כמו תהליכים רבים בגוף, כל דבר אשר גורם לירידת הורמונים יכול גם להעלות אותו. הזכרנו מקודם שתזונה לקויה עלולה לגרום לירידת ברמות האסטרוגן, אך קיימים גם מאכלים רבים אשר יכולים לעזור ולהעלות את האסטרוגן בגוף באופן טבעי.
כאשר מדובר על אוכל, המאכלים המומלצים הם מאכלים בעלי פיטואסטרוגנים. פיטואסטרוגנים הם חומרים אשר מצויים בצמחים, והם דומים בבסיס המרכיב אותם לאסטרוגן. בגלל הדמיון הרב הקיים בין שני אלו, פיטואסטרוגנים יכולים להחליף את האסטרוגן בגוף, וכך לעזור ולשפר את האיזון ההורמונלי.
מזונות עשירים בפיטואסטרוגנים:
- סויה ומוצריה (טופו, פולי סויה)
- זרעי פשתן וצ'יה
- קטניות (עדשים, חומוס)
- אגוזים ושקדים
- ירקות מצליבים כמו ברוקולי, כרובית וכרוב
- נבטי אלפלפא
כמו כן, קיימים גם מינרלים וויטמינים אשר עוזרים להעלות את רמות האסטרוגן.
מינרלים וויטמינים שתומכים באיזון הורמונלי:
- אבץ, מגנזיום, ויטמין D
משקאות וחליטות תומכות באיזון הורמונלי
כמו שקיימים מאכלים אשר עוזרים להעלות את רמות האסטרוגן, כך קיימים גם משקאות וחליטות טבעיות אשר עוזרים להגיע לאיזון הורמונלי. מדובר על צמחי מרפא ותבלינים אשר ניתן להרכיב מהם חליטות שונות או לתבל בעזרתם את האוכל. חשוב לשים לב כי על מנת ליצור אפקט משמעותי תוך זמן קצר בעזרת חליטות בלבד נדרשת צריכה בכמות גבוהה, לכן מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי ולהבין האם קיימים תוספים דומים אשר יכולים לעזור בתהליך.
מספר חליטות וצמחי המרפא אשר ניתן לשתות על מנת לשפר את רמות האסטרוגן:
- תה מרווה
- חליטת שומר
- כורכום
- תה ירוק
- חליטות אדמונית וצמחי מרפא נוספים
פעילות גופנית והשפעתה על רמות האסטרוגן
כמו האוכל שנכנס אל גופנו, כך גם כמות הפעילות הגופנית אותה אנחנו מבצעים משפיעה על רמות האסטרוגן בגוף. בדומה להורמונים אחרים, הורמון האסטרוגן מתפרק בכבד. כאשר אנחנו מבצעים פעילות גופנית אנחנו מגבירים את קצב חילוף החומרים בגוף, וכאשר חילוף החומרים מוגבר כך גם פירוק האסטרוגן בכבד מתבצע בקצב מהיר יותר, והוא מתפנה בקצב מהיר יותר מהגוף. דבר זה חשוב במיוחד בזמן הווסת, כאשר רמות האסטרוגן עולות.
סוגי אימונים מומלצים:
- יוגה ותרגולי הרפיה להפחתת סטרס
- אימוני כוח לחיזוק העצמות
- פעילות אירובית מתונה (הליכה, ריצה קלה)
תוספי תזונה טבעיים להעלאת אסטרוגן
כחלק מן השיטות הטבעיות להעלאת אסטרוגן קיימים גם, איך לא, תוספי תזונה. מדובר על אותם חומרים אשר נמצאים בטבע, אך כאשר מדובר על תוספים הם מגיעים בצורה מרוכזת וחזקה יותר. כך ניתן לקחת כמוסה או קפסולה אחת ביום, במקום לשתות או לאכול כמויות גדולות ולא פרופורציונליות של מאכלים ומשקאות בעלי אותם חומרים.
חשוב לציין כי השפעתם של תוספי תזונה אלו, כמו גם של מאכלים או משקאות שונים, משתנה מאדם לאדם ותלויה בגורמים שונים. משתנים אלו יכולים לכלול את כמות הצריכה, המצב ההורמונלי של הגוף וגם את המטבוליזם הטבעי.
תוספי תזונה מומלצים:
- פיטואסטרוגנים ממקור טבעי (תמצית סויה, תמצית שומר)
- חומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3
סיכום
להורמונים שונים תפקידים שונים בגופנו, והאסטרוגן הינו הורמון חשוב במיוחד אשר דואג ושומר על בריאות הגוף. מהעצמות ועד הלב, כלי הדם והרגשות השונים. חשוב לזכור כי גם אצל גברים נמצא אסטרוגן, אך תרומתו והשפעתו על הגוף הנשי גדולה הרבה יותר.
חוסר איזון הורמונלי הוא אחד הקשיים והדברים המשפיעים ביותר על הגוף ותפקודו ביום- יום. מסיבה זו חשוב לזכור כי להעלות אסטרוגן באופן טבעי היא אפשרות קיימת ואינה מסובכת במיוחד. שיטות טבעיות להעלאת אסטרוגן כמו שינויים קטנים בתזונה, שתיית חליטות, הוספת פעילות גופנית ואף לקיחת תוספים יכולים להשפיע רבות על האיזון ההורמונלי בגוף ולעזור לכם לחזור לאיזון אותו אתם רוצים.
כמו בכל דבר בחיים, חשוב לדעת כי מינון גבוה של אסטרוגן אינו בריא, לכן חשוב לשים לב לתהליך אותו מבצעים ולדרך בה הוא קורה. השפעת האסטרוגן על הגוף משתנה מאדם לאדם, לכן חשוב להיות במודעות גבוהה לגוף שלכם ולעשות התאמות אישיות ומודעות בחיים שלכם, ולא לחקות אחרים אשר עוברים תהליך דומה.
המלצה שלנו, הכניסו את השינויים לחייכם בהדרגה, ולעולם אל תחששו להתייעץ עם רופא או תזונאי במקרה וקיים חוסר איזון משמעותי.