תמיכה הורמונלית בזמן הפריה חוץ-גופית

מה זה ולמי זה מיועד?
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 1 באוקטובר 2018
תאריך עדכון: 12 ביולי 2023

הפריה חוץ-גופית היא אחד הפתרונות הנפוצים כיום לפתרון בעיות פוריות שונות. מה שבתחילת הדרך שימש בעיקר להתמודדות עם בעיות פוריות שמקורן בחצוצרות, התגלה עם השנים כפתרון יעיל לסדרה ארוכה של בעיות פריון, כולל כאלו שמקורן בגבר, שלא נפתרו בשום דרך אחרת. כך הפך הטיפול פופולארי במיוחד, בישראל ובעולם כולו.

לצד זה יש לזכור כי מדובר בתהליך שאינו טבעי (מיד נסביר על כך בהרחבה). ככזה, הוא מצריך 'תמיכה' חיצונית, המתבטאת במישורים רבים. אחד מהם הוא המישור ההורמונלי: אישה אשר מטופלת בטיפולי הפריה חוץ-גופית תקבל לאורך התהליך תרופות שונות אשר מסייעות להעלאת רמתם של הורמונים מסוימים בגוף – הורמונים החיוניים להתפתחותו של היריון תקין.

 

מהי הפריה חוץ-גופית?

כפי שניתן להבין כבר משמה, הפריה חוץ-גופית היא כזו שנעשית מחוץ לגוף, בתנאי מעבדה. ניתן לחלק את התהליך כולו לחמישה שלבים עיקריים:

  • גירוי השחלות: מעודד את השחלות לייצר כמות גדולה יחסית של ביציות (במקום ביצית אחת או ביציות ספורות המיוצרות במהלך הווסת הטבעית)
  • שאיבת ביציות: לאחר שיוצרה כמות גדולה של ביציות, הן נשאבות בזהירות לתוך מבחנות מיוחדות ונשמרות בתנאי מעבדה. שאיבת הביציות נעשית בהרדמה מקומית, דרך הנרתיק, ואורכת כ-20 דקות
  • הפריה: הביציות שנשאבו מועברות למשטח מיוחד אשר נקרא 'מצע הדגרה'. על משטח זה תתבצע ההפריה המלאכותית, באמצעות תאי זרע (אשר יילקחו קודם לכן מבן הזוג או מתרומת זרע
  • הכנת הרחם להחדרת העוברים: הרחם זוכה ל'תמיכה הורמונלית' בעזרת תרופות המכילות פרוגסטרון, מה שמבטיח את עיבוי רירית הרחם ומונע את התפוררותה. תמיכה זו נקראת גם תמיכה לוטאלית, והיא קריטית להשגת היריון תקין במסגרת הפריה חוץ-גופית
  • החדרת הביצית המופרית אל הרחם: לאחר שהושגה ההפריה, ניתן להחדיר את הביציות אל גופה של האישה ולאפשר את המשך התפתחותו של ההיריון ברחם. בשלב זה יבחר הצוות הרפואי את הביציות הבריאות ביותר, ויתייעץ עם האישה או עם בני הזוג באשר למספר העוברים שיוחדרו לרחם.

 

מתי יחל הצוות הרפואי במתן תרופות הורמונליות?

לרוב, יינתנו התרופות ההורמונליות בשני מועדים. המועד הראשון הוא סביב השלב הראשון – שלב גירוי השחלות. ה'תגבור' ההורמונלי מסייע לגירוי השחלות ומעודד ייצור כמות גדולה של ביציות, שיופרו בשלבים הבאים.
במקרים מסוימים, יינתנו למטופלת תרופות הורמונליות אשר יאפשרו לצוות הרפואי גם להשפיע על מועד הביוץ ולהבטיח שיתבצע בתזמון המתאים ביותר. פעולה זו נקראת גם השראת ביוץ, והיא נעשית בנשים הסובלות מבעיות פריון שונות.

המועד השני בו ניתנות תרופות הורמונליות הוא לאחר החדרת העוברים אל הרחם. במשך כשבעה שבועות לאחר שלב זה, יינתנו לאישה תרופות הורמונליות שונות, ובעיקר כאלו המכילות פרוגסטרון.
הורמון זה מיוצר בגוף באופן טבעי על ידי הגופיף הצהוב ונחשב לאחד ההורמונים החיוניים ביותר להתפתחותו של היריון תקין: הוא אחראי על עיבוי רירית הרחם כהכנה להיריון, מגדיל את הסיכוי לקליטת ההיריון ומפחית את הסיכון להפלה טבעית.

 

כיצד ניתנות התרופות ההורמונליות?

כיום, ניתנות התרופות הללו בשלוש דרכים:

  • הזרקה תת-עורית (זריקה): ניתן לבצע גם באופן עצמאי או בעזרת אדם קרוב
  • דרך הנרתיק (מתן וגינלי): מיועדת לנשים הנמצאות בהליך הפריה חוץ-גופית
  • דרך הפה (מתן פומי/אוראלי)

 

לכל אחת מהשיטות ישנם, כמובן, יתרונות וחסרונות שונים. הרופא הוא זה שיתאים את התרופה למטופלת ויקבע את המינונים המומלצים, על סמך הבדיקות השונות שייערכו לאישה קודם לכן.

בכל הנוגע לטיפולי הפריה חוץ גופית, מחקרים שונים הראו כי מתן וגינלי של פרוגסטרון הוא העדיף מבין שלוש הדרכים.


Kleinstein, J. (2005). "Efficacy and tolerability of vaginal progesterone capsules (Utrogest 200) compared with progesterone gel (Crinone 8%) for luteal phase support during assisted reproduction". Fertil Steril ;83, pp. 1641ˉ1649;

Bergh, C. & Lindenberg, S. (2012). "A prospective randomized multicentre study comparing vaginal progesterone gel and vaginal micronized progesterone tablets for luteal support after in vitrofertilization/intracytoplasmic sperm injection". Human Reproduction, 27, pp. 3467ˉ3473.

 

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות