תקופת ההריון מזמנת הררים של בדיקות שונות, סקירות, התעסקות בתזונה וכמעט בכל היבט בריאותי. דווקא בנקודה הזו, נשארת מתחת לרדאר תופעה שרוב הנשים יסבלו ממנה אך לא תמיד ידעו לייחס את הבעיה לגורם האמיתי שלה: החניכיים. רוב הנשים יסבלו מבעיות חניכיים במהלך ההיריון ואחרי לידה, אשר מלווה בצד האסתטי בריח רע מהפה ובצד הבריאותי בסיכון אפשרי לעצם סביב השניים, לשיניים עצמן, ואף לעובר.
בתקופת ההריון, הגוף משתנה לחלוטין. השינויים הללו לא פוסחים על חלל הפה והחניכיים אשר מושפעים גם בזמן ההיריון וגם בחודשים שאחרי הלידה. במהלך ההריון ישנה עליה בהורמונים שמובילה לרגישות מוגברת של החניכיים לנוכחות חיידקים. התופעה הזו עלולה לגרום לתחושה לא נעימה של כאבים, רגישות ונטייה לדלקות.
ההשפעה המיידית של דלקות שונות יכולה להתבטא בדימום בצחצוח וריח רע מהפה, אשר מרבית הנשים לא יודעות לייחס לבעייה בחניכיים.
מתי הבעיה עלולה להתחיל?
דימום מהחניכיים בהריון ובחלל הפה עשויים להופיע כבר בשלביו הראשונים של ההריון. כמעט כל אישה הרה תסבול מדימום מהחניכיים בהריון החל מהחודש השלישי.
בחודשי ההריון הראשונים, נשים רבות סובלות מרפלקס הקאה מוגבר שמוביל לקושי בצחצוח. ירידה בהיגיינת הפה בשילוב עם שינויים רקמתיים ורגישות מוגברת של מערכת החיסון, יובילו לעליה בתופעת דלקת חניכיים בהריון ודימום בצחצוח. גם לאחר הלידה יישמרו רמות גבוהות של הורמונים שימשיכו להשפיע לרעה על החניכיים. בעיות החניכיים עלולות להופיע כבר בחודש השלישי ולהימשך גם אחרי הלידה.
גורם סיכון שמוסיף עוד שמן למדורה: התזונה
כולנו מכירים את החוק הלא כתוב: אסור לסרב לחשקים של אישה הריונית. עם זאת, מיותר לציין שחלל הפה והשיניים מושפעים באופן ישיר מהמזון שאנו אוכלים. אכילת מזון רווי סוכר ופחממות תורמת להיווצרות עששת. תוסיפו לכך את הרגישות הגבוהה לדלקות וזיהומים בזמן ההיריון, והרי לכן כר פורה לחיידקים.
הסוכר מזין את החיידקים באזור, ואלו משיבים תודה בצורת דלקת חניכיים בהריון וכאבים. גם מאכלים חומציים, בדומה למשקאות מוגזים, פוגעים בבריאות הפה ויכולים ליצור פגיעה בלתי הפיכה בשיניים.
הריון ולידה – הנזקים לטווח הארוך שרוב הנשים לא חושבות עליהם
ריבוי החיידקים עלול להתפתח לדלקות בחניכיים ובבסיס השן, שלעתים מלוות גם בריח לא נעים. אבל ריח הוא ריח, ועוד אפשר להתמודד אתו. ההחמרה האמיתית מתחילה כאשר האישה, אשר עסוקה במיליון דברים אחרים בהיריון, מזניחה את החניכיים ומתפתחות דלקות חניכיים בהריון שאינן מטופלות.
- לצד הריח הרע, עלולות להתווסף בעקבות הדלקות הקאות אשר ממלאות את חלל הפה בנוזלים חומציים ששוחקים בצורה קשה את השיניים ופוגעים בבסיס השן לטווח הארוך.
- נשים רבות מתעלמות מכך בתקופת ההריון ומפחדות ללכת לרופא השיניים בזמן ההריון, ולבסוף נשארות עם בעיות לטווח הארוך אחרי הלידה שבמקרים רבים גם הופכות להיות יקרות לטיפול.
- הפחד אינו מוצדק ומומלץ מאד להגיע לביקור, מעקב ולבצע טיפול שיניים בהריון.
גם אחרי הלידה בעיות החניכיים עלולות להמשיך אם לא מטופלות כראוי.
בניגוד למיתוס: העובר לא גוזל סידן מהשיניים שלך במהלך ההריון
בואו נפריך את זה כבר עכשיו: העובר הוא לא זה שמסב לך את תופעות הבעיות בחניכיים. ישנן מספר סיבות שבגללן את עלולה לחוש כאבים ואי נעימות בחלל הפה בזמן ההריון- ״גניבת״ סידן מהשיניים אינה אחת מהן.
העובר ניזון בסידן שמגיע מעצמות הגוף, ולא מהשיניים כפי שרבים חושבים. תחושת השחיקה והתפוררות השיניים בזמן ההריון שנשים רבות חשות, נובעת בעיקר מהסיבות שציינו.
בכל אופן, תמיד מומלץ לשלב מאכלים רווי סידן וכן תוספי תזונה בתפריט שלך כדי לשמור על בריאות השיניים והגוף.
לא מטפלת בדלקות חניכיים? זה יכול להוביל ללידה מוקדמת
דלקות בבסיס השן ודלקת חניכיים בהריון, אינן מסתכמות בדימום מהחניכיים בהריון וכאב מקומי בלבד, אלא יכולות להשפיע על בריאותך ועל בריאות עוברך. החיידקים בחלק המודלק עלולים לחדור אל מחזור הדם, וכך לגרום למחלות ובעיות רפואיות שונות.
מחקרים רבים מצבעים על הקשר בין דלקות שן וחניכיים למחלות לב, שבץ וסוכרת. גם העובר שלך נמצא בסיכון-על פי מחקרים מסוימים דלקות בבסיס השן ודלקות חניכיים בזמן ההריון, יכולות לגרום ללידה מוקדמת ותת משקל. כמובן, שהסיכון המשמעותי ביותר הוא לבריאות השיניים של האישה ההרה בצורה בלתי הפיכה.
אז מה עושים?
בניגוד למיתוס, דווקא בתקופת ההריון כדאי לא לשכוח את בריאות הפה. בשילוב עם צחצוח נכון, אפשר למזער את הנזקים. מומלץ לבקר את רופא השיניים כבר בתחילת ההריון, ולקבל הנחיות מותאמות אישית – לאופן תחזוקה נכון של הפה במהלך ההריון. רבות מהשינניות ורופאי השיניים ימליצו על דנט אייד, סדרת משחות שיניים מתמחה המטפלת בצורה ספציפית בבעיות חניכיים וספציפית בנשים בהריון. מרכיבי משחת השיניים מותאמים לטיפול והקלה בדיוק באותן הבעיות והרגישויות שמרבית הנשים סובלות מהן בזמן ההריון ועלולות להוביל לדלקות, דימום מהחניכיים בהריון וזיהומים.
בתקופה כל כך לחוצה, אשר במילא רצופה בבדיקות שונות הקשורות בהריון, שיננית, רופא שיניים בשילוב צחצוח השינייים יהוו פיתרון להפחתה ומיתון בעיות החניכיים והשיניים הפוטנציאליות.