מרבית הנשים בהריון אינן מבקרות אצל רופא השיניים מתוך פחד ומיתוס מוטעה שרווח בציבור לפיו הדבר אסור בתקופת ההריון. לא רק שזה לא נכון, הגעה לרופא השיניים והשיננית בזמן ההריון הם הכרחיים לבריאות האישה ההרה והעובר. אז מה עושים בעניין ולמה כל זה קורה?
- לשמור על חלל הפה בזמן ההריון
רוב הנשים מעידות כי הן סובלות מתופעת בחילות בהריון. יחד עם זאת, בתקופה זו באופן טבעי הרעב והתיאבון מוגברים ודרכם של סוכרים ופחמימות שונים ומאכלים חומציים אל האישה ההרה היא קצרה מתמיד. הגורמים האלו, יחד עם רגישות מוגברת בחלל הפה שנגרמת מהשינויים ההורמנוליים שעובר הגוף, הופכים את חלל הפה לרגיש במיוחד. הדבר גורם למרבית הנשים לסבול מתופעות כאבי חניכיים, דימום חניכיים בהריון ורגישות בחלל הפה כבר בשליש הראשון להריונן. - להבין כיצד החניכיים משפיעות על העובר
בזמן ההריון הגוף שלך משתנה וכך גם הפה והחניכיים. הזרמת דם מוגברת לאזור חלל הפה, הופכת אותו לקרקע פורייה לחיידקים.
דלקות חניכיים בהריון, מעבר להיותן מלוות בדימום, כאב מקומי ותחושת אי נוחות בחלל הפה עשויות להשפיע על בריאותך ועל בריאות עוברך.
מספר רב של מחקרים מורים על הקשר בין דלקות חניכיים, שן וחלל הפה למחלות לב, שבץ וסוכרת. למרבה הצער לאור זאת, גם העובר מצוי בסיכון.
מחקרים מסוימים מראים כי דלקות בחניכיים ובבסיס השן בזמן ההריון, עלולות לגרום ללידה מוקדמת ולהגביר סיכויים של היווצרות תת משקל. זאת כמובן מלבד, הסיכון המשמעותי – נזקי השיניים והחניכיים שעשויים ללוות אותך גם לאחר הלידה ולהפוך לבלתי הפיכים. - טיפול נכון ושילוב משחת שיניים מתאימה
לחלק מהנשים יש נטייה גנטית עם סיכויים גבוהים יותר לפתח בעיות חניכיים ודלקות חניכיים בכלל ובפרט בזמן ההריון, אבל זה לא אומר שלא ניתן לטפל. אפשרי ומומלץ לסייע במניעת התפרצות הדלקת והסיבוכים האפשריים לפני ותוך כדי ההריון, בעזרת שלל כלים שיוצגו בפנייך בשילוב עם דנט אייד לנשים להריון ולאחריו.
משחה זו פותחה ספציפית לצרכים של נשים בהריון, ומפחיתה בצורה משמעותית את הנזקים האפשריים והתפתחותן של דלקות.
מחקרים מצביעים כי טיפול שיניים בהריון למניעת דלקות בחניכיים ובסיס השן מפחית את הסיכוי ללידה מוקדמת ב- 84 אחוזים. - לא לשכוח לבקר אצל רופא השיניים – כן, גם בזמן ההריון
בניגוד לדעה הרווחת, אין צורך להימנע מביקור אצל רופא השיניים והשיננית בזמן ההריון- ההפך. יש צורך במעקב רפואי וביצוע טיפול שיניים בהריון. במידה וקיימת בעיה רפואית בחלל הפה, עיכוב בטיפול יכול ליצור החמרה וכן צורך בטיפולים מורכבים יותר. כדי להימנע מסיבוך, עדיף לבקר אצל רופא השיניים טרם ההריון, וכן בחודשים הראשונים. אין בעיה להמשיך ולבקר בחודשים מתקדמים יותר, בהנחה ששכיבה על כיסא הטיפולים לא תסב לך כאבי גב. שילוב טיפול שיניים בהריון עם צחצוח נכון בבוקר ובדגש מיוחד על הערב, יעניק לך טיפול מקיף שיפחית בצורה משמעותית את הסיכונים. 5. להפחית את הסיכוי לדלקות - אז איך ניתן למנוע את התפרצות הדלקת?
- באופן כללי ובהריון בפרט, כדאי להקפיד על היגיינת הפה כדי למנוע היווצרות חיידקים.
- הקפידי לצחצח פעמיים ביום באמצעות משחת שיניים רכה מסוג דנט אייד ומומלץ שתהיה לך מברשת בעלת סיבי ניילון.
- שימוש במי פה, וחוט דנטלי מסייע בשמירה על ההיגיינה.
חשוב לדעת – במידה ואת סובלת מבחילות והקאות, אין לצחצח שיניים לאחר כל הקאה- הדבר מסב יותר נזק מתועלת. צחצוח במקרה זה מחדיר את החומציות לרובד השן, מה שעלול ליצור שחיקה והתפוררות. לאחר הקאה, מומלץ לשטוף את הפה במים, לחכות כמה דקות ולצחצח שיניים לאחר מכן.
- לתת לחניכיים את המסאז׳ שמגיע להן ואת התזונה המתאימה
את מוזמנת לעסות את החניכיים שלך מידי פעם, על מנת להקל על הכאב ולסייע בזרימת הדם. ניתן לעשות זאת באופן ידני באמצעות שימוש בקיסמים מיוחדים, או לחלופין באמצעות גומי לעיסה, כמובן ללא סוכר. אם הסוכר הוא האויב של השן ובריאות הפה, הסידן והרוק הם החברים הכי טובים שלו.
מלבד מקור למינרלים וויטמינים, אכילת פירות ,ירקות, וגבינות מסייעת בהיווצרות הרוק בפה, שנלחם בחומציות ובחיידקים. גם לעיסה של גומי לעיסה ללא סוכר מסייעת בהיווצרות הרוק. מוצרי החלב השונים מלאים בסידן, מינרל חיוני המסייע בחיזוק השן בפרט והעצמות בכלל. - בריאות הפה בהריון ולידה – להקשיב, להקשיב, ושוב להקשיב לגוף שלך
לסיכום, תקופת ההריון ואחרי הלידה רצופות בביקורים אצל הרופאים השונים, ופשוט אסור להזניח את החניכיים והשיניים ולתאם טיפול שיניים בהריון.
הזנחה כזו, במיוחד בתקופה שהן כה רגישות, עלולה לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בשיניים. שימוש פשוט במשחת דנט אייד (בדגש על לפני השינה), בשילוב עם ביקורים תדירים אצל רופא השיניים ותזונה נכונה, יכולים להפחית בצורה משמעותית את הסיכוי לפגיעות אלו.