חזרת מרופא השיניים?

1 בינואר 2013
חזרת מרופא השיניים?

כל כאב נחשב כחוויה לא נעימה מעצם קיומו, אך נדמה כי ישנו סוג אחד של כאבים אשר רבים חוששים ממנו יותר מכול: כאבי שיניים. אף שמקורם באיבר קטן יחסית בגוף, כאבים אלו נחשבים חזקים מאוד, אשר עלולים להפוך במהרה לכאבים משתקים שישפיעו גם על התפקוד היומיומי. בניגוד למה שנהוג לחשוב, כאבים כאלו לא מופיעים רק לפני טיפול במרפאת השיניים, אלא גם לאחריו.

הגורמים לכאבי השיניים

כאבי שיניים יכולים להיגרם ממספר סיבות, אך יש לחלק אותם לשניים: כאבים אשר מצריכים פגישה עם רופא השיניים – אותם כאבים שכיחים שכמעט כל אדם צפוי לחוות במהלך חייו, וכאבים אשר נגרמים בעקבות הטיפול במרפאת השיניים.

כאשר מדובר בכאבים מן הסוג הראשון, יכולות להיות לכך סיבות רבות:

  • עששת (‘חורים’ בשן)
  • דלקת בשן
  • דלקת בחניכיים
  • סדק או שבר בשן
  • סתימה שנשרה
  • זיהום שהתפתחת בין שתי שיניים
  • שורש חשוף
  • נמק בשורש השן

כאבים מסוג זה מחייבים טיפול, לעתים אף מיידי. הם נגרמים לרוב בשל הזנחה, אך קשורים לא פעם גם בעניינים תורשתיים. כך או כך, הדרך היחידה להבטיח כי לא יימשכו ולא יתחזקו היא פנייה לרופא שיניים מוסמך, שיאבחן את הגורם לכאב ויטפל בו ביעילות.

סוג הכאבים השני, אשר נגרם כתוצאה מהטיפולים עצמם, הוא לרוב כאב קצר מועד שנמשך כמה ימים לכל היותר. כאבים אלו נחשבים גם כן חזקים מאוד לעתים, והם ייגרמו לרוב לאחר אחד מהטיפולים הבאים:

  • עקירת שן רגילה
  • עקירת שן בינה
  • טיפול שורש
  • השתלות שיניים

הסיבה להופעת הכאבים העזים הללו ברורה: כל טיפול שציינו כעת גורם טראומה רבה לשן המטופלת, לחניכיים או ללסת – ולא פעם לשלושתם גם יחד. יש לזכור כי אלו טיפולים כירורגיים לכל דבר ועניין אשר מותירים בפה פצע גדול וצפויים לחלוף רק לאחר איחויו המלא של הפצע.

כאבים אלו נחשבים, כאמור, קצרי מועד – אך אין זה אומר שעוצמתם פחותה: כאבים אחרי עקירה או לאחר טיפול שורש יכולים להיות חזקים במיוחד, אף יותר מכאבים שמופיעים לפני הטיפול, ואם יימשכו ימים רבים הם עשויים לגרום למטופל סבל רב.

 

כיצד מטפלים בכאבים אשר מופיעים לאחר טיפול שיניים?

ראשית יש לזכור כי הכאבים יופיעו במלוא עוצמתם רק מספר שעות לאחר סיום הטיפול, כאשר השפעת ההרדמה המקומית תתפוגג לחלוטין. לכן, גם אם בתחילה לא תחושו כל כאב, דעו כי אין בכך רמז לבאות.

המיוחד בכאבים לאחר טיפולי שיניים הוא בהיותם כאבים שרק הזמן יכול להשכיח. כל עוד הפצע שנגרם במהלך הטיפול אינו נרפא, הכאבים יימשכו – ובעוצמות שונות. לכן עומדות בפני המטופל שתי אפשרויות: להמתין עד יעבור זעם ולהתמודד עם הכאב או להשתמש בתרופות שונות המיועדות לשיכוך כאבים.

מטופלים רבים יתקשו להתמודד עם כאבי שיניים עזים ללא שימוש בתרופות. עבורם מוצעות כמה וכמה תרופות מסוגים שונים :

 

פתרונות לכאב שיניים

‘תרופות סבתא’: עם השנים נרקחו ברחבי העולם סוגים שונים של ‘תרופות’ ממרכיבים ביתיים, אשר מיועדות להקלה על כאבי שיניים. בין התרופות הללו תוכלו למצוא ערק, קוניאק, שמן ציפורן, שן שום, לימון, עלה אלוורה, מי מלח חמים מעט ואף מרק סיני המיועד לטיפול בכאבי שיניים

דיקור סיני : מדקרים שונים טוענים כי דיקור בנקודות מסוימות בגוף עשוי להפיג כאבי שיניים טורדניים. כאשר מדובר בכאבים המופיעים לאחר טיפול השיניים, זו עשויה להיות אפשרות יעילה למדי

משחות מאלחשות: ישנן כיום בשוק כמה וכמה משחות מאלחשות, אותן ניתן למרוח על מקום הכאב ולהרגיעו באופן זמני

תרופות נגד כאבים: משפחה זו כוללת מספר סוגי תרופות – כאלו שמטפלות בכאב בלבד וכאלו שמטפלות בדלקת (לא חיידקית) שנוצרה באזור הטיפול וכתוצאה מכך גם בכאב. תרופות שמטפלות בכאב בלבד הן למשל פרצטמול ואופטלגין; תרופות שמטפלות בדלקת ובכאב שייכות לקבוצה הקרויה NSAIDS או נוגדי דלקת לא סטרואידאליים. בקבוצה זו ניתן למצוא כדורים הנמכרים במרשם רופא וכדורים הנמכרים ללא מרשם רופא, אשר מטרתם לעצור את התהליך הדלקתי. זאת, על ידי עיכוב האנזימים COX1 ו-COX2, האחראים על ייצור פרוסטגלנדינים – מתווכים דלקתיים. עיכוב האנזימים הללו מביא למעשה להפחתת קצב הייצור של הפרוסטגלנדינים וכך מביא להרגעת הדלקת והכאבים.

חשוב לזכור כי יש לפעול על פי הנחיות הרופא בטיפול בכאב ובאזור המטופל. כאב לאחר טיפול שיניים הוא שכיח, אך אם הוא אינו עובר תוך מספר ימים יש לחזור לרופא לבירור נוסף.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות