סובלים מלחץ דם? יש סיבה להילחץ

5 בנובמבר 2018

מתי לאחרונה מדדתם לחץ דם? אם עברתם את גיל 40 ואתם בקבוצת הסיכון – מעשנים, שותים ו/או בעלי עודף משקל כדאי שתעשו זאת בהקדם. יתר לחץ דם זאת מחלה שאין לה סימפטומים מקדימים בטווח המיידי ולכן קשה לזהות אותה בזמן. אז למה אתם מחכים?

יתר לחץ דם נחשב לאחד מגורמי הסיכון להתקפי לב, בעיקר אצל גברים מעל גיל 40. הבעיה היא שאין כל סימנים מיוחדים ליתר לחץ דם ואם לא מודדים את לחץ הדם באופן קבוע, לא תוכלו לדעת שאתם סובלים מהמחלה, עד שלעיתים זה מאוחר מדי. לכן הוא נקרא גם “הרוצח השקט”, אבל אפשר להילחם בו ביעילות ובאמצעים פשוטים שאינם תרופתיים.

 

מהו יתר לחץ דם

לחץ דם הוא לחץ המופעל על דפנות כלי הדם על ידי הדם הזורם בתוכם. לחץ זה מתואר ביחידות של מילימטר כספית (ממ”כ) ומבוטא בעזרת שני ערכים:

  1. הערך הגבוה מכונה לחץ דם סיסטולי – לחץ הדם המתקיים בזמן התכווצות חדרי הלב.
  2. הערך הנמוך מכונה לחץ דם דיאסטולי – זהו לחץ הדם המתקיים בזמן הרפיית חדרי הלב. ההגדרה המקובלת כיום היא לחץ דם של 140/90 מ”מ, זה אומר שלחץ הדם הסיסטולי הוא 140 ולחץ הדם הדיאסטולי הוא 90 ממ”כ.

לחץ הדם אינו ערך קבוע, והוא משתנה בהתאם למצבים שונים בהן הגוף מצוי, ומושפע מגורמים שונים כגון עונות השנה, שעות שונות במהלך היממה וממצבו הנפשי של הנבדק. בלילה, למשל, ישנה ירידה בלחץ הדם ואילו בזמן העוררות לחץ הדם עולה. כמו כן, בעונת הקיץ, למשל, ערכי לחץ הדם נמוכים יותר בהשוואה לחורף.

לכן אין להסתמך על בדיקה אחת על מנת לאתר יתר לחץ דם. כמו כן, חשוב לבצע בדיקות תקופתיות של לחץ דם, מאחר שברוב המקרים יתר לחץ דם אינו גורם לתסמינים כלשהם בטווח המיידי, ולכן קשה לאבחן את הבעיה ולטפל בה בזמן. גילוי מאוחר של המחלה עשוי לגרום בטווח הארוך לסיבוכים קשים כמו התקפי לב, שבץ מוחי ועוד.

 

מה גורם ליתר לחץ דם

ברוב המקרים הסיבה ללחץ דם גבוה אינה ידועה. מצב זה מכונה “יתר לחץ דם ראשוני. ההשערה היא שבהתפתחות יתר לחץ דם ראשוני מעורבים גורמים תורשתיים, וכן גורמים כגון עישון; עודף משקל; צריכת מזון עשיר במלח; סוכרת; רמת כולסטרול וטריגליצרידים גבוהים; צריכת אלכוהול וקפאין; היסטוריה של יתר לחץ דם במשפחה. בנוסף, גם גורמים נוספים נפשיים והתנהגותיים, כמו עיסוק במקצועות מסוימים, חיים בסביבה צפופה, לחץ ומתח יכולים להיות זרז למחלה.

בשאר המקרים נגרם יתר לחץ דם כתוצאה ממחלה אחרת, מצב זה מכונה “יתר לחץ דם שניוני”. במצב זה יתר לחץ הדם נגרם כתוצאה משינוי באיזון או בתפקוד של מערכות שונות בגוף, כגון תפקוד כליות לקוי הפרעות הורמונליות ועוד. בין הגורמים ליתר לחץ דם שניוני: חסימה של עורק הכליה, גידול בבלוטת יותרת הכליה, היצרות של אב העורקים ובעיות תפקודיות נוספות.

 

איך מאבחנים יתר לחץ דם

יתר לחץ דם מוגדר כמצב שבו נמדדים ערכי לחץ דם סיסטולי מעל 140 מ”מ כספית ו/או דיאסטולי מעל 90 מ”מ כספית. האבחנה מתבססת על ממוצע של לפחות שלוש מדידות בהפרש של שבוע.

אבחון של יתר לחץ דם יכול להתבצע רק באמצעות מדידת לחץ דם. בהחלט יתכן מצב בו אדם יחלה במחלה ולא יידע על כך, לכן יתר לחץ דם נקרא גם “הרוצח השקט”. לפני המדידה חשוב להימנע משתיית קפה ועישון ולהיות רגועים ככל האפשר. רק אם במדידות לאורך זמן ישנה עליה בלחץ דם – כנראה שאתם סובלים מיתר לחץ דם.
לרוב לוקח זמן רב (מספר שנים) עד שמי שסובל מיתר לחץ דם יחוש בתסמיני המחלה, הכוללים: כאבי ראש, חזקים, זיעה פתאומית, עייפות, שתן לעתים תכופות, טשטוש ראיה, עצבנות, דופק לב מהיר, עודף משקל, סחרחורות, דימומי אף, כאבים בגוף.

דרגות חומרה של יתר לחץ דם

ארגון הבריאות העולמי חילק את מחלת יתר לחץ דם לדרגות הבאות:

דרגות לחץ דם, סיסטולי ודיאסטולי, ומידת חומרתן

דרגת חומרה

לחץ דם סיסטולי לחץ דם דיאסטולי

תקין – גבוה

130-139

85-90

יתר לחץ דם קל

140-159 90-99
יתר לחץ דם בינוני 160-179 100-109

יתר לחץ דם חמור

209-180 110-119

יתר לחץ דם חמור ביותר

מעל 210 מעל 120

 

 

 

 

 

 

 

 

 

יתר לחץ דם עלול לגרום לסיבוכים כגון: התקף לב, אירוע מוחי, כשל כלייתי, פגיעה בראייה ומצב של אי ספיקת לב. ככל שלחץ הדם גבוה יותר, כך התקופה הדרושה להתפתחות הסיבוכים מתקצרת. לכן כל כך חשוב לטפל ביתר לחץ דם כבר בשלבים המוקדמים של הופעת לחץ דם גבוה.

 

טיפול ביתר לחץ דם

על מנת לטפל ביתר לחץ דם יש לשלב בין טיפול תרופתי ושינוי באורח החיים: הפסקת עישון וצריכה מוגברת של אלכוהול, שמירה על תזונה נכונה הכוללת הפחתה בצריכת מלח הנתרן, ותפריט הכולל מזון דל שומן ועשיר בפירות, ירקות ומוצרי חלב דלי שומן, ירידה במשקל ופעילות גופנית יסייעו להורדת לחץ דם ויפחיתו את הסיכוי לחלות במחלות לב.

לחברת כצט מספר פתרונות לטיפול ביתר לחץ דם והתופעות הנלוות לה, כולם כאמור בהתאם להמלצת הרופא המטפל.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות