פוריות האישה כל מה שרצית לדעת

1 בפברואר 2019

שיאו של גיל הפוריות הנשי הוא בשנות ה-20, אך קיים סיכוי סביר להיכנס להיריון כל עוד המחזור החודשי סדיר. כאן תמצאו מידע מלא על תהליך הפוריות של האישה, אילו גורמים משפיעים עליו וכיצד ניתן למנוע היריון בלי לפגוע בפוריות

שיא תקופת הפוריות הוא בשנות ה-20, והחל מגיל 30 חלה ירידה הדרגתית ביכולת הפוריות של האישה, שדועכת בקצב מהיר יותר לאחר גיל 35. הסיכוי להיכנס להריון אחרי גיל 40 עומד על 5% בלבד, אך עדיין אפשרי.

סממן הפוריות הבולט ביותר הוא המחזור החודשי של האישה שנמשך ארבעה שבועות:

  • השבוע הראשון: מחזור הפוריות מתחיל עם קבלת הווסת. במהלך ימי הווסת, הגוף נערך ליום הביוץ המתקרב בעזרת הפרשת הורמונים שמשפיעים על השחלות וגורמים להיווצרות זקיקים. בכל זקיק נמצאת ביצית.
  • השבוע השני: זקיק אחד או שניים מגיעים להבשלה ומתחילים להפריש אסטרוגן, שמעבה את דופן הרחם ומכין את צוואר הרחם לקליטת ביצית מופרית. בסיום התהליך, הביצית משתחררת מהזקיק ועוברת מהשחלה אל החצוצרה, שם היא ממתינה לזרע הגברי לצורך הפרייה במשך 24 שעות. זהו חלון ההזדמנויות לכניסה להריון. מכיוון שהזרע יכול לשרוד גם חמישה ימים בגוף האישה, לעיתים בעת שהביצית מגיעה לחצוצרה הזרע כבר מחכה לה שם ונוצרת הפרייה באופן מיידי.
  • השבוע השלישי: אם הביצית הופרתה, היא תמשיך במסעה לעבר הרחם, תשתרש באחת מדפנותיו ויתחיל תהליך של היריון. אם הביצית לא הופרתה היא תמשיך לכיוון הרחם ותיפלט מהגוף בווסת הקרובה.
  • השבוע הרביעי: אם לא הייתה הפרייה, רמות ההורמונים בגוף מתחילות לרדת ודופנות הרחם יתחילו להיחלש. הריפוד שהכין הרחם לקראת ההיריון יפלט מהגוף בווסת הקרובה.

 

מה משפיע על פוריות האישה?

10% מהזוגות שמנסים להרות נתקלים בבעיות פוריות. 40% מבעיות הפוריות נובעות מפגיעה בפוריות האישה, 30% קשורות לפוריות הגבר וכן, קיימות בעיות פוריות שאין להן הסבר רפואי. ישנם גורמים רבים שיכולים להשפיע על רמת הפוריות ויכולתה של האישה להרות. לפניכם הגורמים הנפוצים ביותר:

  • משקל גוף לא מאוזן: עודף משקל או תת משקל עשויים לפגוע בתהליך הביוץ הטבעי של הגוף, עד כדי הפסקתו.
  • מחלות מין: הדבקות במחלת מין, כמו קלמידייה למשל, עשויה לגרום לפגיעה בתפקוד השחלות.
  • מצבי לחץ: מתח נפשי וחרדה עשויים להביא למצב של עקרות פסיכולוגית שנובעת מחוסר איזון הורמונלי.
  • גורמים סביבתיים: חשיפה לכימיקלים, מגורים ליד כבישים סואנים ואפילו עישון יכולים לפגוע ברמת הפוריות של האישה.
  • הפרעות בתהליך הביוץ: כ-40% מהנשים שסובלות מבעיות פוריות סובלות מבעיות הקשורות לביוץ, כשהתסמונת הנפוצה ביותר היא תסמונת השחלות הפוליציסטיות. הפרעות בתהליך הביוץ יכולות להיות מלוות במחזור לא סדיר, דימומים לא סדירים בין מחזור למחזור ועוד. האבחון של הפרעות בביוץ נעשה באמצעות בדיקת אולטרסאונד.
  • חסימה מכנית בחצוצרות או ברחם: נשים לאחר ניתוחים באזור האגן או נשים לאחר הפלות יזומות עשויות לסבול מהידבקויות ברחם או חסימה של החצוצרות, דבר המונע מפגש בין הביצית לזרע או מונע מהם להגיע לרחם. לרוב, הטיפול בבעיות אלו כרוך בפרוצדורה ניתוחית.
  • תזונה לקויה: צריכת מזון עשיר בסוכר, שומני טראנס וכימיקלים משפיעה גם על רמת הפוריות. הקפדה על צריכת מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך, כמו: פירות וירקות, דגנים מלאים וקטניות יכולה לשפר את רמת הפוריות ולסייע בכניסה להריון.

 

כיצד שומרים על הפוריות גם כשלא רוצים להרות?

נשים רבות שאינן מעוניינות להרות מעוניינות להגן על הפוריות שלהן למען הקמת משפחה בעתיד. במקרים אלו, רצוי להקפיד על שימוש באמצעי מניעה כדי למנוע הפלות יזומות, אך להימנע מאמצעי מניעה פולשניים כמו: התקן תוך רחמי וקשירת חצוצרות. אמצעי המניעה המתאימים ביותר:

  • קונדום או דיאפרגמה: אלו הם שני אמצעי מניעה שאינם פולשניים ונמצאו יעילים במניעת הריון ללא שיבוש מנגנוני הפריון הטבעיים של הגוף. ניתן לשלב אמצעי מניעה אלו עם קוטל זרע שמשפר את יעילותם.
  • גלולות למניעת היריון: זהו אמצעי המניעה הנפוץ ביותר. היא יעילה מאוד במניעת היריון והידע הקיים היום מסייע לייצור גלולות בעלות מינון נמוך המבטיח מיעוט של תופעות לוואי. החיסרון של הגלולות הוא הצורך לנטול אותן מדי יום, רצוי בשעה קבועה.

אם שכחת לנטול גלולה אך קיימת יחסי מין ללא אמצעי מניעה, ניתן להשתמש באמצעי מניעה לשעת חירום, הנמכרים בכל בתי המרקחת ללא מרשם רופא.

קריאה נוספת:

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות