כמה זמן לאחר קיום יחסים ניתן לקחת גלולת היום שאחרי? עוד לא מאוחר

9 ביוני 2018

לא מעט אמצעי מניעה המונעים כניסה להיריון נמצאים כיום על המדפים: קונדומים, גלולות למניעת היריון, דיאפרגמות, קוטלי זרע, ספוגית למניעת היריון ועוד. אמצעי מניעה נוסף מעט שונה מכל אלו, משום שבניגוד לאחרים הוא מאפשר מניעת היריון בדיעבד, כלומר לאחר קיום יחסי מין: גלולת היום שאחרי. אבל האם הגלולה אפקטיבית בכל מקרה? זה הזמן להבין כיצד היא פועלת וכמה זמן לאחר קיום יחסים מלאים ולא מוגנים ניתן להיעזר בה.

גלולות היום שאחרי דומות במרכיביהן ובדרך פעולתן לגלולות למניעת היריון (הנלקחות אחת ליום באופן קבוע עד למחזור): הן מכילות את המרכיב הסינתטי Levonorgestrel שפעולתו דומה לפעולת ההורמון פרוגסטרון, אשר תפקידו להודיע לגוף כי התרחש ביוץ (התהליך שבו ביצית בשלה משתחררת מהשחלה). כך למעשה הגלולות ‘מרמות’ את הגוף ומונעות את הכניסה להיריון: הביוץ המדומה מונע מהגוף להמשיך בניסיונות ביוץ נוספים וכך למעשה התהליך נעצר עוד בתחילת הדרך והסיכוי להיריון יורד באופן משמעותי.

ההבדל בין גלולות למניעת היריון לבין גלולת היום שאחרי נוגע למינון שיש בגלולות ולאופן נטילתן: גלולות למניעת היריון מכילות מינון נמוך של פרוגסטרון סינטטי, הן נלקחות כל יום וכך מעכבות ביוץ במהלך כל החודש. גלולות היום שאחרי מכילות מינון גבוה יותר של ההורמון והן נלקחות באופן חד פעמי, רק לאחר קיום יחסי המין לא מוגנים. המטרה של גלולות היום שאחרי היא לעכב את הביוץ, במידה ועדיין לא התרחש, כך שהזרע לא יפגוש ביצית והסיכוי להריון יפחת. במילים אחרות, הזמן שעבר מרגע קיום יחסי המין ועד לנטילת הגלולה שאחרי, ישליך ישירות על הסיכוי למניעת היריון.

באילו מקרים ליטול את גלולת היום שאחרי?

ראשית נסביר כי גלולות היום שאחרי מיועדות לספק ‘רשת ביטחון’ בלבד והן בשום אופן לא אמצעי מניעה קבוע. גלולות אלו כוללות כמות גדולה יחסית של הורמונים, מה שעשוי ליצור תופעות לוואי רבות בשימוש לאורך זמן (בחילות, הקאות, כאבי בטן, שלשולים, כאבי ראש, סחרחורות ועוד).

לכן, את גלולת היום שאחרי מומלץ לקחת רק במקרים הבאים:

  • קיום יחסי מין מלאים לא מתוכננים ולא מוגנים
  • שימוש לא נכון באמצעי מניעה אחרים (לדוגמה: הלבשת קונדום בצורה לא נכונה)
  • שימוש באמצעִי מניעה שהתברר כפגום- למשל קונדום שנקרע
  • קיום יחסי מין מלאים לאחר נטילת גלולות למניעת היריון בצורה לא סדירה. (למשל אם שכחת גלולה וחלפו 24 שעות)

אם כן, את גלולת היום שאחרי יש לתפוס בעיקר כאמצעי מניעה ‘מגבֶה’, אשר יפחית את הסיכוי להיכנס להיריון במצבים אלה.

מתי יש ליטול את גלולת היום שאחרי?

הזמן האפקטיבי ביותר הוא עד 12 שעות לאחר קיום יחסי המין. בפרק זמן זה הסיכוי שהגלולה שאחרי עדיין תוכל לדכא או לדחות את הביוץ, אם עוד לא התרחש, הוא הגבוה ביותר. היעילות של הגלולה יורדת ככל שהזמן מהמגע המיני חולף ועובר, אך היא נחשבת עדיין אפקטיבית למדי גם בטווח של עד 72 שעות לאחר המגע המיני.

האם ישנם מצבים בהם הגלולה אינה אפקטיבית?

מעל לכול, גלולת היום שאחרי אינה אפקטיבית אם תילקח מעל 72 שעות לאחר קיום יחסי המין. כאן חשוב להדגיש: גלולה זו אינה יכולה למנוע או לבטל היריון קיים, אלא רק לדכא או לדחות את תהליך הביוץ. סיומו של היריון שכבר התפתח ברחם האישה אפשרי רק כאשר מתרחשת הפלה.

מלבד זאת, היעילות של גלולת היום שאחרי נפגעת משמעותית במקרים הבאים:

  • כאשר נוטלת הגלולה הקיאה פחות מ-3 שעות לאחר נטילתה.
  • אשר נוטלת הגלולה סובלת מבעיה בכושר הספיגה של המעי או בתפקודי הכבד.
  • במקרה של קיום יחסי מין מלאים בלתי מוגנים לאחר נטילת הגלולה שאחרי.
  • בעת נטילת תרופות מסוימות (כפי שמפורט בעלון לצרכן).

* יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש ולפנות לרופא להתייעצות לאחר נטילת הגלולה. השימוש בגלולה אינו מגן מפני מחלות מין ואינו מהווה תחליף לאמצעי הגנה ממחלות מין.

לקריאה נוספת:

הימים הבטוחים ומיתוסים נוספים בנושא מניעת הריון

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות