10 דברים שלא ידעת על קשריות בבלוטת התריס

22 באפריל 2020

קשריות בבלוטת התריס הן תופעה נפוצה. אולם בניגוד לתופעות אחרות הנפוצות בבלוטה כמו תת-פעילות או אובר-פעילות, המודעות אליה יותר נמוכה.

התפתחות קשריות בבלוטת התריס הן תופעה נפוצה. אולם בניגוד לתופעות אחרות השכיחות בבלוטה, כמו תת-פעילות או יתר-פעילות, המודעות אליה נמוכה.

 

10 דברים שלא ידעת על קשריות בבלוטת התריס:

  1. קשריות הן גושים הנמצאים על גבי הבלוטה או בתוכה, שגודלן עשוי לנוע בין מספר מ”מ למספר ס”מ.
  2. דרכי האבחון כוללות מישוש, בדיקות הדמייה, בעיקר בדיקת אולטראסאונד ובמקרים של קשריות גדולות ניתן לזהותן ע”י בליטה באזור הצוואר ותסמינים, כמו תחושת מחנק, כתוצאה מלחץ על קנה הנשימה.
  3. למעלה מ-95% מהקשריות בבלוטת התריס הן שפירות.
  4. תופעת הקשריות בבלוטת התריס נפוצה יותר בנשים לעומת גברים.
  5. מחקרים מראים כי מעל גיל 50 ל-40% מהאוכלוסייה יהיו קשריות בבלוטת התריס.
  6. כדי לאבחן האם קשרית הינה ממאירה או שפירה, יש לעבור בדיקת FNA (ביופסית מחט עדינה). דגימת התאים הנאספת בביופסיה, עוברת לבדיקה פתולוגית ע”י רופא, אשר מאבחן את הסיכון לממאירות.
  7. עד לפיתוח בדיקת ה-FNA , זיהוי של קשרית בבלוטת התריס בעלת מאפיינים חשודים בבדיקת ההדמיה, הוביל במרבית המקרים לניתוח.
  8. ישנם מקרים בהם הפתולוגיה לא יודעת לאבחן האם הקשרית שפירה או ממאירה בצורה טובה ומתקבלת תשובה שאינה חד משמעית (סיווג בת’סדה 3 או 4). מחקרים מראים שבאבחנה לאחר ניתוח, רק כ-25% מהקשריות הללו יתגלו כממאירות.
  9. ניתוח בבלוטת התריס טומן בחובו מלבד סיכונים כלליים, כמו בכל ניתוח, גם סיכונים כמו צרידות, אובדן קול וצורך בטיפול הורמונלי חליפי.
  10. בדיקת Afirma היא אנליזה גנומית, המובילה בארה”ב, שמסייעת לאבחון הקשרית ויכולה למנוע ניתוחים באנשים שמקבלים תוצאה שאינה חד משמעית בביופסית ה FNA ומופנים בשל כך לניתוח.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות