מים מהווים כ-60% ממשקל גוף האדם, והם חיוניים לכל פעולה פיזיולוגית אשר מתקיימת בגופינו: החל מוויסות חום הגוף, דרך תפקודו של המוח ועד להעברת חומרים בין תאים ופינוי רעלים. כאשר הגוף מאבד יותר נוזלים ממה שהוא מקבל, באופן טבעי, מתחיל תהליך התייבשות. למעשה, מצב זה עשוי להיראות כשולי תחילה, אך הוא עלול להתדרדר במהירות ולהוביל להשפעות חמורות על בריאותנו; עניין המקבל משנה תוקף בקרב ילדים, תינוקות וקשישים, המהוות אוכלוסיות מועדות לסיכון.
למעשה, התייבשות איננה מתבטאת בתחושת צמא בלבד, היא מצב פיזיולוגי כולל אשר משפיע על תפקודן של כלל מערכות הגוף; מצב אשר עלול להוביל להשלכות מסוכנות ואף למוות ככל ואיננו מזוהה ומטופל בזמן.
- התייבשות היא מצב של חוסר נוזלים קריטי בגוף, הנובע מאובדן נוזלים מוגבר (שתן, זיעה, שלשולים) או מחוסר שתייה מספקת.
- הגוף מספק סימני אזהרה מוקדמים להתייבשות, כשהבולטים שבהם הם צמא, שינוי בצבע השתן (כהה יותר), יובש בפה ובלשון, עייפות וסחרחורת, וירידה בכמות השתן. זיהוי מוקדם של סימנים אלו חיוני למניעת הידרדרות, במיוחד בימים חמים, במהלך פעילות גופנית עצימה או בקרב אוכלוסיות רגישות כמו קשישים ותינוקות.
- למים תפקיד מרכזי בתפקוד המוח והגוף, והתייבשות, גם קלה, עלולה לפגוע בריכוז, זיכרון, מצב רוח ובריאות כללית.
מהי התייבשות וכיצד היא משפיעה על הגוף?
ככלל, אובדן נוזלים הינו תהליך טבעי ובלתי נמנע, אשר מתקיים בגופינו בכל רגע נתון. עם זאת, אובדן נוזלים בלתי מבוקר, לצד היעדר שתייה מספקת, עלול להוביל להתייבשות. על כן, התייבשות הינה מצב בו הגוף מגיע לסף קריטי של אובדן נוזלים; זאת כתוצאה משתן, מהזעת יתר, משלשולים או מהיעדר שתיית מים מספקת. כאשר אין בגופנו די מים, נפח הדם פוחת, לחץ הדם יורד והלב נדרש לעבוד קשה יותר על מנת לספק חמצן לכלל חלקי הגוף השונים. לצד סימני התייבשות חיצוניים שונים, התייבשות פוגעת בכלל מערכות הגוף – מערכת העיכול נעשית איטית יותר, הכליות מתקשות בסינון והשרירים עלולים להתכווץ.
נהוג לחלק את הליך ההתייבשות לשלוש דרגות, להן סימני התייבשות שונים:
- התייבשות קלה – מתאפיינת בעייפות, בכאב ראש, בתחושת צמא וביובש בפה.
- התייבשות בינונית – תגרום להאצה בדופק הלב, בירידה במתן השתן ואף בבלבול קל.
- התייבשות חמורה – מצב מסוכן אשר דורש טיפול רפואי מידי וכולל בלבול קשה, דופק מהיר, עור קר ויבש, אובדן הכרה ואף סיכון למוות.
סימנים מוקדמים להתייבשות – מה הגוף מנסה לומר לנו?
גוף האדם הינו מכלול מתוחכם ביותר, ולו מגוון דרכים להתריע לנו כי אנו מצויים בנתיב הישיר להתייבשות.
כידוע, הסימן הראשון, הפשוט והמוקדם ביותר להתייבשות הוא הצמא – תחושת אזעקה טבעית שפשוט מזכירה לנו לשתות. עם זאת, לעיתים, בעיקר בקרב קשישים או אנשים המצויים תחת לחץ נפשי, תחושת הצמא איננה תמיד מורגשת בזמן. על כן, יש להיות מודעים לסימני התייבשות נוספים:
- שינוי בצבע השתן – ככל שהשתן כהה יותר, כך גובר החשד להתיישבות.
- יובש בפה ובלשון – מעיד על ירידה ברוק הנובעת מהתייבשות.
- עייפות או סחרחורת – סימנים מובהקים של ירידת לחץ דם או חוסר חמצון מתאים.
- ירידה בכמות השתן – מהווה ניסיונו של הגוף לשמר נוזלים, ומעידה על התייבשות.
זיהוי מוקדם של סימני התייבשות עשוי למנוע הידרדרות של ממש ואף להציל חיים; זאת במיוחד בימים חמים או בצמוד לביצוע פעילות גופנית עצימה. הקפידו להיות מודעים לסימנים אלו.
התייבשות בקרב אוכלוסיות רגישות
על אף שכל אחד מאיתנו עשוי להיות חשוף לסיכוני ההתייבשות, ישנן אוכלוסיות אשר נחשבות כרגישות במיוחד ביחס לסיכון זה.
התייבשות בקרב קשישים הינה תופעה נפוצה ביותר – עם הגיל, תחושת הצמא פוחתת, יעילותן של הכליות נשחקת והסבירות לשימוש בתרופות משתנות גוברת. סימני התייבשות בקשישים יתבטאו בבלבול, בנפילות חוזרות, בחולשה כללית או בחוסר תיאבון.
כמו כן, התייבשות בקרב תינוקות ובילדים גם היא מסוכנת במיוחד; זאת עקב שיעור נוזלים גבוה יותר בגוף ביחס למבוגרים והיעדר יכולת לבטא צמא או לזהות מצוקה. סימני התייבשות בילדים יתבטאו בירידה במספר החיתולים הרטובים, בבכי ללא דמעות, בעיניים שקועות וער שאינו חוזר מיד למצבו לאחר צביטה.
בנוסף, גם על חולים כרוניים, נשים בהריון ואנשים המצויים בתנאי סביבה קיצוניים לנקוט במשנה זהירות, לשלב מעקב הדוק אחר התסמינים השונים ולשקול היוועצות רפואית.
הקשר בין התייבשות לתפקוד המוח והגוף
למים תפקיד מרכזי בתפקודו של המוח: הם שומרים על איזון נוזלים בתאי העצב, תומכים בפעילות חשמלית תקינה ומסייעים להולכה בין תאית. כך, התייבשות קלה עלולה להוביל לירידה ברמות הריכוז והזיכרון, לאובדן חדות מנטלית, למצב רוח ירוד ואף לחרדה של ממש; זאת בעיקר כאשר מצטרפים להתייבשות גם חוסר שינה והפרעות שינה.
למעשה, מחקרים רבים מצביעים על קשר בין השפעות תזונה על שינה לבין מצב נוזלים בלתי תקין. שכן, כאשר הגוף מותש ומתוח, הסיכוי לשינה איכותית קטן.
השפעותיה הפיזיולוגיות של התייבשות כוללות ירידה במסת שריר, פגיעה במערכת העיכול ובכליות, כאבי ראש ותחושת "ערפול מוחי". בקרב ספורטאים או בקרב אנשים העובדים בעבודה פיזית, התייבשות עלולה להוביל גם לפציעות, לאובדן קואורדינאציה והתכווצויות שרירים.
על כן, התייבשות איננה תופעה שולית – היא עלולה להשפיע על מערכות רבות בגופינו ולסכן באופן ממשי את בריאותנו, את תפקודינו ואת איכות חיינו. החל מהתייבשות קלה המתבטאת בעייפות או ביובש כללי, ועד למצב חמור הכולל סיכון ממשי – חשוב להיות מודעים לסימני התייבשות שונים ולזהותם בטרם ההתייבשות תהפוך למצוקה של ממש.
למעשה, נראה שהדגש החשוב ביותר הוא להקדים תרופה למכה – הקפידו לשתות מים לאורך היום, במיוחד בימות הקיץ, בזמן מחלה או לאחר פעילות גופנית, ומנעו את סימני ההתייבשות בטרם הם מפציעים.
זכרו – טיפול מונע הינו הצעד החשוב ביותר – שתייה מספקת, תזונה נכונה והקשבה לסימני ההתייבשות עשויים לחסוך סיבוכים רבים. ככל ואתם או בני משפחתכם נמצאים בקבוצת סיכון, נמליץ להקדיש לעניין זה תשומת לב יתירה – השקיעו בהרגלי שתייה מודעת, הקפידו על תזונה מאוזנת ובצעו פעילות גופנית מדודה. כך, תשמרו על בריאות הגוף והנפש.