ילדה שמה את האוזן על הבטן של אישה בהריון

התפקיד החשוב והמפתיע של היוד

שמירה על בריאות העור
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 7 באוקטובר 2021
תאריך עדכון: 6 ביולי 2023

היוד, על תועלותיו, הוא ככל הנראה אחד המינרלים הכי פחות מוכָּרים בציבור. למרות יתרונות רבים שהוא מספק לנו, ולמרות תהליכים שונים בגוף שהוא חיוני מאוד לקיומם, נדמה שרובנו מעדיפים להתרחק או להימנע ממנו.

מדוע זה כך? אולי בגלל החיבור שאנחנו עושים בינו לבין קרינה רדיואקטיבית, המופיע בכמה הקשרים, אולי בגלל ה'נוכחות' שלו בתכשירים נפוצים לחיטוי פצעים – ואולי פשוט משום שאנחנו לא יודעים עליו מספיק. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. כדי לגלות לכם את סגולותיו, ובאחד התחומים החשובים מכול לכולנו: המראֶה שלנו.

 

חשיבות היוד בשמירה על בריאות העור

עור גופנו 'עוטף' אותנו כמעט באופן מוחלט, ומהווה, למעשה, את האיבר הגדול ביותר בגוף האדם. לעור תפקידים רבים, בעיקר כמגן על האיברים ועל מערכות הגוף השונות, ולכן בריאותו חשובה במיוחד.

בריאות עור הגוף תורמת לעניין נוסף: למראה שלנו. לא במקרה רבים מתכשירי ה'אנטי אייג'ינג' מתרכזים במאבק בקמטים המופיעים על הגוף, ובעיקר באזור הפנים. עור מקומט, קשה, לא אלסטי, נחשב בעינינו יפה פחות, ופוגע במראה שלנו בעיני העולם – כך לפחות חושבים רבים. וזה הזמן לומר: עור בריא הוא עור אלסטי יותר, חלק יותר, נטול פיגמנטציה ועם הרבה פחות קמטים. יוד הוא אחד מארבעת המינרלים שמזינים את העור ושומרים על בריאותו . ליוד יש תפקיד מרכזי בתהליך חילוף החומרים בגופנו ולפיכך , חוסר ביוד עשוי להוביל לבעיות עור שונות .

עור יבש? יכול להיות שאנחנו יודעים מה הבעיה

כאמור, היוד הוא אחד המינרלים, אשר תורמים להזנת העור ולשמירת בריאותו. שלושת המינרלים האחרים הם סיליקון, גופרית ואבץ. למעשה, היוד נמצא בעור בכמות גדולה באופן טבעי, ולכן מחסור בו בגוף יכול להתבטא במהרה במראה העור.
חוסר ביוד יוביל, בראש ובראשונה, להיווצרות עור יבש. בהמשך העור הזה עשוי להיסדק, להתקלף, ולהפוך מגרד באופן תכוף. למעשה, גם היווצרות אקנה משויכת במידה מסוימת לחוסר ביוד, וכך גם הזעה לא מספקת – אחד המנגנונים החשובים ביותר בגוף, המסייעים לו להתקרר ולווסת את הטמפרטורה.

 

הקשר בין פעילות בלוטת התריס לבריאות העור

ההשפעה הגדולה ביותר של יוד על מערכות הגוף נוגעת לפעילות בלוטת התריס – השפעה שרובנו דווקא מכירים. מחסור במינרל הזה יכול לגרם לתת־פעילות של הבלוטה, ובכך ליצירת הורמוני תריס בכמות מעטה.

הורמוני התריס לוקחים תפקיד חשוב בכמה מהתהליכים המרכזיים בגוף. אחד מהם הוא התחדשות התאים – אשר משפיע גם על העור, באופן טבעי. מאחר שהאטת תהליך התחדשות התאים תגרום להצטברות של תאי עור מתים, הדבר צפוי לפגוע, כמובן, בבריאות העור ויהפוך אותו יבש יותר ואלסטי פחות.

 

תפקיד היוד בטיפול בפצעים

כבר הזכרנו זאת קודם לכן, אך כעת נעשה זאת בהרחבה: מספיק להיזכר בשימוש הנפוץ ביותר של יוד מבחינה רפואית, כדי להבין עד כמה הוא חשוב לבריאות הגוף. כאן אנו מדברים על התכשיר המסייע לחיטוי פצעים, מה שקרוי בפי רבים 'פולידין', כשמו המסחרי של המוצר הנפוץ.
היוד קיים בתכשיר – המגיע כתמיסה, כמשחה או כתרחיץ – בכמויות גדולות, וזאת משום שהוא מסייע בחיטוי הפצע ובהגנה עליו מפני זיהומים שונים. למעשה, היתרונות של היוד בהקשר זה נרחבות הרבה יותר: הוא מסייע בטיפול בדלקות המתפתחות על העור, מגביר את הקצב המטבולי של העור ועוד. מחסור ביוד עשוי, אם כן, להאט את קצב ההחלמה מפצעים בעור.

 

שני דברים חשובים שכדאי לדעת על יוד, לפני סיום

  1. הגוף אינו מייצר יוד בכוחות עצמו, ולכן יש לצרוך את המינרל מהמזון. מזונות שבהם יש יוד בריכוז גבוה יחסית מגיעים לרוב מהים – דגים, אצות, מלח ים, פירות ים ועוד. גם זרעי חמנייה ומוצרי חלב שונים מכילים כמות יפה של יוד
  2. מחסור ביוד נחשב לבעיה בריאותית, אך גם עודף יוד אינו רצוי – ולכן, בין היתר, ממליצים שלא להשתמש בתמיסות לחיטוי פצעים הכוללות יוד בכמויות גדולות מאוד, כדי שלא יחלחל וייספג במחזור הדם. כך או כך, אם אתם סובלים ממחסור ביוד, חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע (דיאטנים קליניים, למשל), כדי לגבש תפריט מתאים.
מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות