השיניים הנשירות, או "שיני חלב", הן אחד הנושאים היותר מאיימים עבור חלק מההורים. למרות שההורה הממוצע יידע בוודאי למה הכוונה הכללית – ברמה הכללית, שיניים שמתחילות לבקוע בפה התינוק בגיל מוקדם ונושרות בהמשך על מנת להיות מוחלפות בשיניים הקבועות – עדיין מדובר בתהליך הכרוך בהרבה מאוד שאלות, חששות וגם אי נעימות. מה גם שהוא עשוי להשפיע על צמיחת השיניים ובריאות הפה שנים לאחר מכן.
במדריך הבא נסיר עבורכם את סימני השאלה האופפים את התחום ונראה לכם שהשד ממש לא נורא.
השיניים הנשירות, או "שיני חלב", הן אחד הנושאים היותר מאיימים עבור חלק מההורים. למרות שההורה הממוצע יידע בוודאי למה הכוונה הכללית – ברמה הכללית, שיניים שמתחילות לבקוע בפה התינוק בגיל מוקדם ונושרות בהמשך על מנת להיות מוחלפות בשיניים הקבועות – עדיין מדובר בתהליך הכרוך בהרבה מאוד שאלות, חששות וגם אי נעימות. מה גם שהוא עשוי להשפיע על צמיחת השיניים ובריאות הפה שנים לאחר מכן.
במדריך הבא נסיר עבורכם את סימני השאלה האופפים את התחום ונראה לכם שהשד ממש לא נורא.
מהן שיני חלב?
כשאנחנו מדברים על שיניים נשירות, אנחנו מתכוונים לעשרים שיניים הצומחות בפי הפעוטות החל מגיל שישה חודשים לערך. למרות שהסדר הספציפי של הצמיחה משתנה אצל כל פעוט, העיקרון הכללי הוא שהצמיחה תתחיל לרוב עם השיניים החותכות הראשיות הממוקמות בחלק התחתון של הלסת. לאחר מכן, הצפי הוא לצמיחה של השיניים החותכות (הן התחתונות והן העליונות), השיניים הטוחנות הראשונות והניבים בשלב השני ולבסוף השיניים הטוחנות בירכתי הלסת.
אי אפשר להעריך מראש מה צפוי לכם ולילדים שלכם במהלך הצמיחה, מבחינת רמת הקושי של ההתמודדות עם הבקיעה, כשיש שיטענו שמדובר בעיקר בשאלה של מזל. תהליך הבקיעה של כל שן חלב נמשך עד כמה ימים, במהלכם ייתכנו כאבים ונפיחויות לא פשוטים אצל חלק מהילדים. כתוצאה מכך עלולים להופיע בכי וחוסר מנוחה אצל הפעוט, קשיי שינה או אכילה, השפעות התנהגותיות (הכנסה תדירה של חפצים או ידיים לפה) וכן הלאה. במקרים אחרים, התהליך יסתיים בפשטות יחסית או אפילו ללא סבל למעורבים. ואגב, למרות שהורים רבים נוטים לייחס כל עליית חום אצל פעוטות לבקיעת שיניים, הדעה הרפואית השכיחה היא שבפועל אין ככל הנראה קשר בין השניים ומדובר בצירוף מקרים.
מתי מסתיימת צמיחת שיני החלב?
צמיחת השיניים מסתיימת בדרך כלל בסביבות גיל שנתיים וחצי-שלוש. במקרה של ילדים אשר נמצאים בעיכוב התפתחותי מסוים (כלומר, בעלי עקומת גדילה איטית בהשוואה לבני גילם), תיתכן המתנה של כ-9-6 חודשים נוספים עד לסיום התהליך. בחלק הארי של המקרים אין מה לחשוש גם ממקרה של איחור בבקיעת השיניים בכל הנוגע לבריאות הפה ולתקינות צמיחת השיניים הקבועות לאחר מכן, למעט במקרים מסוימים – למשל, כאשר סדר הבקיעה שונה מהמצב המקובל באופן גורף.
ומה לגבי נשירת שיני החלב?
שיני החלב אמורות למעשה ללוות את הילדים בתקופת היניקה, ולאחר סיום תפקידן הן מוחלפות בשיניים הקבועות (תהליך שיסתיים לרוב בגיל 8-6). כל העת מתפתחות מתחת אליהן השיניים הקבועות, בהן "שקית" הכוללת אנזימים הגורמים להמסה הדרגתית של השורשים של שיני החלב ולספיגתם. שורשי השיניים נספגים לאט לאט, מה שמביא לאובדן האחיזה של השיניים הנשירות ולנפילה שלהן עקב כך, כאשר במקביל השיניים הקבועות מקבלות את מקומן בלסת.
מתי מומלץ לבקר לראשונה אצל רופא השיניים?
חשוב להקפיד על תחזוקה נכונה וצחצוח של שיני חלב לילדים כבר מנקודת ההתחלה: במקרה הזה, מהרגע שבו בוקעת שן החלב הראשונה. זהו גם השלב בו מומלץ לקבוע את טיפול השיניים הראשון. המטרה המרכזית של הבדיקה בשלב הזה היא לוודא שחלל הפה מתפתח באופן תקין ושהשיניים שהחלו לצמוח אכן צומחות על פי הספר. עוד עשויה הבדיקה לתהות על איכותן של השיניים שכבר בקעו ולסקור את מצב הרכיבים הרכים האחרים בפה, לרבות הלשון, החניכיים וכן הלאה.
ייתכן מאוד שבשלב הזה יבחין רופא השיניים בבעיות מבניות בפה או בגורמים אחרים שמגדילים את הסיכוי לעששת. מיותר אולי לציין שאם מתחילים את הטיפול בשלב מוקדם ככל האפשר, אחוזי ההצלחה עולים וכך גם הסיכויים להשלמת התהליך הטיפולי על הצד הטוב ביותר.
במעמד הפגישה עם רופא השיניים, הוא יוכל לספק להורים את ההנחיות הנדרשות לצורך שמירה על בריאות השיניים והחניכיים של ילדיהם: לדוגמה, דגשים לצחצוח נכון של השיניים, הרגלי אכילה תקינים וסקירת מאכלים וגורמים אחרים שעלולים להגדיל את הסיכויים לעששת, לחורים בשיניים ולצרות אחרות.
בגדר חובה: תחזוקה נכונה של שיני חלב
ישנם הורים שלא מעניקים לשיני החלב את הכבוד הראוי להן, בין השאר עקב התפיסה ש"ממילא" הן עתידות לנשור ולפנות את מקומן בשלב מסוים. תפיסה זו שגויה מיסודה בכמה אופנים, ולצידה כמה מיתוסים שגורים שעדיין נפוצים בכמה מחוזות. דוגמה לכך היא התפיסה לפיה נשירה מאוחרת של שיני החלב תביא לכך שהשיניים הקבועות, כאשר הן עתידות לצמוח, תהיינה בהכרח חזקות יותר. תפיסה אחרת שאין בינה לבין האמת דבר היא שעקירת שיני החלב היא פתרון טוב יותר מאשר טיפול יסודי בהן.
אסור לשכוח שעששת היא מיסודה מחלת שיניים מדבקת. המשמעות הישירה היא שמעבר לכאבים ולחוסר הנוחות מהם צפויים לסבול הילדים בעקבותיה, ייתכן מצב שבו המחלה תתפשט בפה במהרה. העששת עלולה להגיע לשיניים הסמוכות לשן הנגועה, לפגוע בלסת ובכך בשיניים העתידיות (למעשה, תיתכן התפשטות של הזיהום גם לפנים ואפילו למוח), וכאשר ישנן שיניים קבועות – לגרום גם להן נזק מהר מאוד. ככל שמקדימים לטפל במחלה, כאשר היא מופיעה, כך עושים את החיים פשוטים הרבה יותר ומונעים בעיות גדולות יותר, הדורשות טיפולים מורכבים פי כמה.
שיני חלב במצב תקין בהחלט הכרחיות למצב הלסת והשיניים, גם שנים קדימה. הן מאפשרות לשיניים הקבועות למצוא את מקומן הנכון, לפתח ולחזק את עצמות הלסת ושריריו, לשפר מאוד את תהליך ההתפתחות הדיבור והתקשורת של הילדים וגם תורמות לעליית הדימוי העצמי שלהם כתוצאה מכל אלה. שיני חלב בריאות אף מקלות על ביצוע האכילה, שהיא כידוע אחת הפעולות ההכרחיות והחשיבות יותר בשגרת היום-יום. הן מפשטות את תהליך צריכת המזון המוצק ולעיסתו התקינה, מה שמפשט את תהליך העיכול. התוצאה של כל אלה עשויה להיות ילד בריא יותר, שנהנה מהאכילה לה הוא זקוק ואינו סובל מ"תופעות הלוואי" שלה.
אז איך מטפלים בשיני חלב?
אחרי שהבנו מהן שיני החלב ולמה הכרחי כל כך לשמור עליהן ולטפל בהן בהקדם במידת הצורך, עולה השאלה המרכזית: מהי בדיוק הדרך הטובה ביותר לעשות זאת? החדשות הטובות הן שיש כמה כלים די פשוטים ליישום, שיכולים להקטין למינימום האפשרי את הסיכויים לבעיות שיניים, בהווה או בעתיד. מצד שני, שננו לעצמכם שאין כאן מקום לפשרות: מהרגע שבו מתחיל טיפול בשיני חלב, שנעשה כאמור בחודשים הראשונים לחייו של הפעוט, יש להקפיד על כך באופן תדיר. אפשר לומר אפילו שלמשך כל החיים.
- המשתנה הראשון במשוואת השמירה על בריאות השיניים הוא התזונה. לא חסרות סיבות לעודד את הילדים לאכול את המוצרים הבריאים והמאוזנים יותר, העמוסים ברכיבים חיוניים ודלים בחומרים המזיקים לגוף בכלל ולשיניים בפרט. אחד ה"אויבים" העיקריים שכדאי לצמצם משמעותית את מיקומו בתפריט התזונה של הילדים הוא הסוכר, הזמין בכמויות מסחריות במזון ובמשקאות ממותקים ואהובים כמו גלידות, ארטיקים, חטיפים, שוקולדים וכדומה. ברוב המקרים קשה למנוע לחלוטין את הצריכה של ה"פינוקים" האלו, אבל בכל מקרה מומלץ לשאוף לצמצם אותה עד למינימום האפשרי. סביר להניח שהמשימה לא תהיה פשוטה על רקע העובדה שמשלב מסוים הילדים עתידים לדרוש אותם בתוקף, אבל אין ספק שההשפעה הבריאותית החיובית שווה את המאמצים.
- הקפידו על צחצוח שיניים תדיר של הילד, מדי יום פעמיים ביום: לאחר ארוחת הבוקר ולפני שנת הלילה. בשנים הראשונות (עד גיל שלוש לרוב) ההורים הם אלו שמצחצחים בפועל את שיני ילדיהם, בהתאם לדגשים המותאמים לכל גיל: לדוגמה, בחירת משחת השיניים וכמות הפלואוריד שהיא מכילה. לאחר גיל שלוש ההורים יכולים לאפשר לילדיהם עצמאות גדולה יותר בצחצוח, אך עדיין חשוב שהמבוגרים יפקחו על כך שהילדים יצחצחו כשורה את כל אחת משיניהן ולא יבלעו את משחת השיניים.
- במקביל בקרו באופן תדיר אצל רופא השיניים בהתאם להנחיות שלו, כשלרוב נדרש ביקור אחת לחצי שנה לפחות.
- אל תשכחו שאתם מהווים מודל לחיקוי עבור הילד שלכם כמעט בכל מובן בחיים, כולל בנוגע לתזונה ולתחזוקת השיניים. אתם לא יכולים לצפות שהוא יאכל בריא ויצחצח שיניים בצורה תדירה ונכונה כל עוד אתם לא עושים זאת בעצמכם בבית. שמרו על תזונה נכונה בבית והראו לילדים כיצד אתם שומרים על בריאות השיניים שלכם, והסיכויים שהם ילכו בדרכיכם יעלו פלאים.
מקורות מידע:https://www.doctors.co.il/medical-articles/198668/https://www.clalitsmile.co.il/kids/dental-health/milk-teeth/https://www.health.gov.il/Subjects/Dental_health/information/Pages/teeth_order.aspxhttps://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4814239,00.htmlhttps://www.rambam.org.il/?catid=%7BEFF4D4A6-61C4-406F-BC7F-6C1EAE533A6C%7D&itemid=%7B25F05F42-FE88-443F-8055-84CF0F7E6EB4%7D