הרבה אנשים מכירים את זה מקרוב: פצחתם בדיאטה, התחלתם להתאמן, ירדתם במשקל אבל הבטן לא נעלמת, ואפילו להיפך: נשארת נפוחה כאילו שהרגע סיימתם ארוחה אצל הדודה. תופעת הבטן הנפוחה יכולה להיות מתסכלת במיוחד בקרב אנשים שמקפידים על המראה החיצוני, ולכן כדאי להכיר את אחד הגורמים העיקריים לכך שהבטן שלכם לא הופכת לשטוחה: הגזים.
גזים בבטן הינה תופעה הנחשבת לשכיכה ולא תמיד קשורה לתזונה שלכם או לסוגי המזון שאתם אוכלים. כשליש מהאוכלוסייה סובלים ממנה ללא כל סיבה נראית לעין. מעבר לבעיה האסתטית, ל נפיחות בבטן מתלווה גם תחושת מבוכה רבה, קושי לשהות בחברת אנשים זמן רב ומגבלה אמיתית בהתאמת סגנון לבוש.
במקרים רבים נפיחות בבטן היא עניין נראה לעין, ממשי – כלומר הבטן באמת הופכת נפוחה יותר, והתחושה היא של מלאוּת כמו אחרי ארוחה גדולה, אך ישנם מקרים שבהם ישנה רק תחושה של בטן מלאה, בעוד שבפועל, פיזית, הבטן נותרת באותו גודל. עוד דבר שחשוב להזכיר בהקשר זה הוא שהבטן הולכת וגדלה בהתמדה, באופן טבעי, ככל שמתקדם היום, בשל האוכל שאנחנו אוכלים במהלכו
למה אנחנו סובלים מבטן נפוחה?
אין אדם שלא מייצר בגופו ופולט גזים. זו תופעה טבעית לחלוטין ואין דרך להיפטר ממנה. מתי זה הופך לבעיה? כאשר מצטברת כמות גזים גדולה מדי והם גורמים לכאבים ולתחושת נפיחות. הצטברות זו עלולה להיווצר מסיבות חיצוניות או בעיה בריאותית הגורמת להיווצרותם.
גזים במערכת העיכול נוצרים לרוב כתוצאה מאי סבילות למזונות מסוגים שונים, בגלל מחסור באנזימי עיכול שונים או כתוצאה מתסמונת המעי הרגיז. אבל ישנן סיבות נוספות, חיצוניות, הקשורות לאורח החיים שלנו כמו צריכת משקאות מוגזים, עישון, נטילת תרופות שונות ואפילו לעיסת מסטיק (המגבירה את בליעת האוויר) עלולה לגרום לגזים ולבטן נפוחה.
ישנם גם סוגי מזון אשר נחשבים ככאלו המעודדים את ‘התנפחות’ הבטן:
- גלוטן
- מוצרי חלב
- קטניות שונות
- ירקות מסוימים – צנון, ברוקולי, כרוב, כרובית ועוד
- ממתיקים מלאכותיים
אגב, גם שתיית מים בכמות מועטה עלולה לגרום לנפיחות בבטן – וכך גם שתייה של משקאות המכילים קפאין. אם אתם סובלים מנפיחות לאחר אכילת מוצרים המכילים גלוטן או מוצרי חלב, ייתכן שאתם סובלים מרגישות או מחוסר סבילות למוצרים אלו, כמו פלח גדול באוכלוסייה. מומלץ לבדוק את הנושא אצל הרופא שלכם, משום שכך תוכלו ככל הנראה לשים סוף לבטן הנפוחה בקלות יחסית
מה אוכלים כדי להימנע מנפיחות בבטן?
כמו בתופעת צרבת והרבה תופעות גופניות אחרות, המפתח הוא בתזונה נכונה. ראשית הימנעו מאכילת יתר. אם אנחנו נוהגים לאכול יותר ממה שאנחנו רגילים או זקוקים, אז הגוף משקיע אנרגיה רבה בפעולת העיכול ומייצר גזים שמצטברים במערכת העיכול ונפלטים ממנה. לכן, אכילה בכמויות קטנות יכולה לסייע באופן משמעותי להקלה על הצטברות הגזים.
בנוסף, אם אתם סובלים מבטן נפוחה מומלץ להתייעץ עם דיאטנית וכדאי להימנע ממאכלים עתירי גז כמו קטניות, פירות יבשים, ירקות ממשפחת המצליבים כגון כרוב, ברוקולי, כרובית ואחרים. גם ממתיקים מלאכותיים יוצרים גזים בבטן וסיבים תזונתיים אמנם חשובים לבריאות הכללית ולצורך שומנים אך הם מגבירים יצור גז במעי. עוד מומלץ – להימנע מסוכרים העלולים לתסוס במערכת העיכול וליצור גזים, ולהימנע ממוצרי חלב, במיוחד אם אתם סובלים מאי סבילות ללקטוז.
למוצרי התרופתיים (OTC) המבוססים על חומרים פעילי שטח יעילות גבוהה בטיפול בבטן נפוחה וגזים.
- החומר הפעיל מקטין את מתח הפנים של בועות הגז, מקל על התפזרותן ומביא לשחרור גזים.
- התכשיר פועל ללא פעילות ביוכימית, אינו מתפרק בגוף ולא נספג בדם.
- זמינים ללא מרשם רופא, בכל בתי המרקחת ורשתות הפארם.
חשוב לזכור: מומלץ לא להיבהל, אבל כן לטפל. נפיחות בבטן אולי מביך או לא נוח, אבל זה לא מסכן חיים. אבחון הגורמים וטיפול מתאים יכול להביא במהרה להרגעת הגזים, העלמת בטן נפוחה והחזרת תחושת הנוחות והביטחון.
טיפולים טבעיים ותרופות סבתא לטיפול בבטן נפוחה
ישנם טיפולים שונים לבעיית הבטן הנפוחה, וביניהם גם תרופות סבתא – שכמה מהן נחשבות מועילות למדי. תרופת הסבתא השכיחה ביותר בהקשר זה, וגם הנגישה והזמינה ביותר, אפשר לומר, היא חליטת צמחים: חליטות למיניהן, שאנחנו שותים בדרך כלל כתה, מסייעות להרגעת הבטן והקיבה, לשיפור בפעילות מערכת העיכול ולשחרור הגזים הרבים שמצטברים בחלל הבטן וגורמים לנפיחות.
זרעי כמון או זרעי שומר נחשבים גם הם כמועילים לעניין, בעיקר עבור מי שקטניות גורמות לו לנפיחות: בישול הקטניות עם זרעים אלו יכולה לנטרל את ההשפעה המציקה בזמן האכילה. כאמור, גם שתייה רבה יותר של מים – על אף שבתחילה היא עשויה להכביד על הבטן – תסייע פלאים בשיפור המצב.
מקורות: