השפעת אקנה

על מצבם הנפשי של בני נוער
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 20 בספטמבר 2019
תאריך עדכון: 21 בנובמבר 2024

בשל רגישותם של בני הנוער, השלכות האקנה עשויות להשפיע עליהם במשך שנים ארוכות. כיצד ניתן לסייע להם?

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:
  1. בטחון עצמי, על פי ההגדרה המילונית, הוא אמונה חזקה ביכולת, בכישורים, בשיפוט ובהחלטות שאנחנו מקבלים
  2. בטחון עצמי מתחיל להיבנות בילדות המוקדמת, אבל הוא אינו נעצר שם ולמעשה מושפע מכל חוויה, הצלחה או כשלון, שאנחנו חווים גם בבגרותנו
  3. פסיכולוגיה התנהגותית קוגניטיבית (CBT) ופסיכולוגיה חיובית הן שתי גישות מדעיות שעשויות לסייע בחיזוק הבטחון העצמי

אקנה הוא השם המקצועי של פצעי הבגרות (חצ’קונים), שנוטים לתקוף בני נוער בשל השינויים ההורמונליים שחלים בגופם. מחקרים מראים, שבשל רגישותם של בני הנוער בתקופה זו השלכות האקנה עשויות להשפיע עליהם במשך שנים ארוכות. כך תעזרו להם

אקנה הינה תופעת עור חיצונית, אך השפעותיה על בני הנוער חודרות עמוק פנימה ועשויה להשפיע על מצבם הפסיכולוגי לשנים ארוכות. בגיל ההתבגרות, הצעירים עוברים ממצב שבו הם בעיקר מושפעים ממבוגרים וממודלים לחיקוי בסביבתם הקרובה, למצב שבו הם בעיקר מושפעים מבני גילם. בתהליך זה הם מגבשים לעצמן זהות המשלבת דעות ואמונות לגבי עצמם ומקומם בחברה, כשאותה זהות שאותה יפתחו תשפיע עליהם כמבוגרים. המפתח להתמודדות: טיפול באקנה במקביל לסיוע נפשי.

 

מה משפיע על בני הנוער?

בני הנוער שמים דגש רב על מראה חיצוני, ולכן יש לו השפעה על הביטחון העצמי והדימוי העצמי. בגילאים אלו הם חסרי סובלנות כלפי כל סטייה ממודל היופי האידיאלי, ולכן צעירים שסובלים מבעיות גופניות בעלות השפעה חיצונית, כמו פצעונים, השמנה וכדומה, עשויים למצוא את עצמם מנודים ולזהות את עצמם כפחות טובים או מוצלחים מחבריהם.

בני נוער עסוקים זמן רב במראם החיצוני וזהו שלב טבעי ונורמלי לגילם. הם עומדים שעות מול המראה ושופטים את עצמם בחומרה רבה. אצל הסובלים מאקנה, ניתן לראות בבירור כי שפת הגוף שלהם ומידת האמונה שלהם בעצמם מתאימות את עצמן לדמות הנשקפת אליהם מין המראה. גם אם למביטים מבחוץ פצעוני האקנה אינם נראים חמורים, בעיני המתבגר הם מצטרפים למכלול תכונות שליליות שהוא מייחס לעצמו. מחקרים שנערכו במשך 10 שנים מראים שמבוגרים שסבלו מאקנה מילדותם היו בעלי סיכון הגבוה פי 2 או 3 לפתח דיכאון בגיל מאוחר בהשוואה לבני גילם שלא סבלו מאקנה בגיל ההתבגרות.

 

מתבגרים שסובלים מהערכה עצמית נמוכה

עשויים להתנהג באופן הבא:

  • נמנעים מאתגרים ומהתמודדויות חברתיות
  • לוקחים על עצמם אשמה ללא סיבה
  • אינם מנכסים לעצמם תחומי אחריות
  • עשויים להיות מבולבלים ונבוכים בחברה
  • סובלים מקושי ביצירת קשרים חדשים, במיוחד עם בני המין השני
  • עשויים להיות מסוגרים ודיכאוניים
  • מביעים לחץ ומועקה נפשית

 

כיצד ניתן לעזור להם?

  • אל תניחו כי המצב יסתדר מעצמו: הורים רבים מניחים שהבעיה היא בחברים או בבית הספר, אך למעשה הבעיה מתחילה ונגרמת בנפשו של המתבגר. נסו לזהות את דפוסי ההתנהגות של ילדכם שעשויים להעיד על דימוי עצמי נמוך, ובדקו כיצד אתם מגיבים אליהם.
  • אל תחששו לדבר איתם על זה: בני הנוער יכולים לברוח משיחות כאלו במהירות, אך הדברים שאותם תגידו ימשיכו להדהד במחשבותיהם זמן רב.
  • האמינו בהם והזכירו להם את החוזקות שלהם: לכל ילד יש את נקודות החוזק שלו, בין אם מדובר בספורט, בלימודים וכדומה. לפעמים רק צריך להזכיר להם אותן.
  • עזרו להם לטפל באקנה: לא תמיד המתבגרים יודעים לסייע לעצמם ולפעמים יש צורך בפניה לרופא או ברכישת תכשירים שעשויים להיות יקרים. לכן, סייעו להם לפנות לגורם המתאים.

עזרה ראשונה לסובלים מאקנה

ההתמודדות הראשונית עם האקנה הינה פשוטה וכוללת מספר כללים:

  1. הדריכו אותם כיצד לנקות את הפנים: אקנה הינה למעשה מצב דלקתי של העור. היא נובעת מחסימת הנקבוביות בחלב, שומן או זיהום שגורמת לפצעים. הקפדה על ניקוי יומיומי בעזרת תכשיר ניקוי בעל דרגת חומציות השומרת על העור ומותאם במיוחד לאקנה, כמו לקטופיל תחליב סבון, יכולה לסייע בהקלה ואף במניעת אקנה.
  2. בדקו אם הם משתמשים בחומרים שומניים: מסנני קרינה, קרמים שאינם מתאימים ואפילו תכשירי שיער עשויים להשפיע על חומרת האקנה במגע עם הפנים. וודאו כי הם עוברים לתכשירים שהם Oil Free.
  3. העבירו את כל הבית לתזונה נכונה: זוהי הזדמנות פז לעבור על התפריט הביתי, להסיר ממנו מוצרים בעלי אחוז גבוה של שומן רווי, מאכלים תעשייתיים, ממתקים וחטיפים ולהוסיף לו המון פירות וירקות טריים, דגנים מלאים וגבינות רזות.
מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות